Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΧΑΝΙΩΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ



ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ
Ποιοι δεν θέλουν την επέκταση του αεροδρομίου;
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 20-04-2011

Για συμφέροντα που δεν θέλουν να προχωρήσει η επέκταση του αεροδρομίου Χανίων και βάζουν εμπόδια σε κάθε στάδιο της μελέτης έγινε λόγος σε χθεσινή συνάντηση μεταξύ του αερολιμενάρχη με τουριστικούς φορείς των Χανίων.
Στη θέση των συμφερόντων 'φωτογραφήθηκαν' οι ιδιώτες που επιθυμούν να αναλάβουν την κατασκευή και διαχείριση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου και οι οποίοι στα πρότυπα του αεροδρομίου 'Ελ. Βενιζέλος' δεν επιθυμούν τη λειτουργία μεγάλου αεροδρομίου, όπως αυτό των Χανίων, κοντά στο νέο δικό τους προκειμένου να μην στερούνται έσοδα!
Μιλώντας στους φορείς για την πορεία της μελέτης επέκτασης του αεροδρομίου ο κ. Καστρινάκης επεσήμανε πως: 'Κάθε φορά που γίνεται ένα βήμα εμφανίζεται ένα πρόβλημα και μία καθυστέρηση. Αρχίζουν οι πιέσεις, ξεκολλά και στο επόμενο βήμα εμφανίζονται και άλλα προβλήματα. Αυτό μου γεννά πολλά ερωτηματικά. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι οι 4 μελέτες, που στα τέλη Μαρτίου ανακάλυψαν ότι θα έπρεπε να υπάρχουν στη συνολική μελέτη, ήταν παραλείψεις ενός υπαλλήλου της Α’ ή της Β’ Υπηρεσίας'.
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το αν τα 'εμπόδια' έχουν να κάνουν με το υπό ανέγερση νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι Ηρακλείου και την απαίτηση των ιδιωτών που θέλουν να το κατασκευάσουν και να το λειτουργήσουν να μην υπάρχει σε κοντινή ακτίνα άλλο μεγάλο αεροδρόμιο, ο κ. Καστρινάκης απάντησε πως 'τα σενάρια πάντα υπάρχουν προφανώς και τα ακούμε από τα Μέσα Ενημέρωσης'. Στη συνέχεια παρατήρησε πως η υπόθεση του αεροδρομίου Χανίων μοιάζει και με άλλες ανάλογες περιπτώσεις. 'Και στο αεροδρόμιο των Σπάτων οι ιδιώτες απαγόρευσαν σε μια μεγάλη ακτίνα να υπάρχει ένα μεγάλο αεροδρόμιο. Ενας ιδιώτης θέλει να μαζεύει τα μέγιστα δυνατά κέρδη γιατί έχει κάνει μεγάλη επένδυση'.
Πάντως ο κ. Καστρινάκης εκτίμησε πως με τη βοήθεια όλων των τοπικών φορέων και την πίεση που θα ασκηθεί 'το έργο μπορεί να δημοπρατηθεί φέτος. Αν υπάρχει πολιτική βούληση...' και στάθηκε στις δεσμεύσεις του γ.γ. του Υπουργείου Υποδομών, κ. Τσιόκα, για συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης όλων των μελετών.

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Με τον αερολιμενάρχη συμφώνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι φορείς και δήλωσαν πως στηρίζουν την όλη προσπάθεια. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων, κ. Κόρακας, μίλησε για ξεκάθαρη προσπάθεια ορισμένων να μην επιτρέψουν την επέκταση του αεροδρομίου, ενώ ο κ. Παπαμιχελάκης από τα τουριστικά λεωφορεία σημείωσε πως όλοι οι φορείς θα πρέπει να είναι ενωμένοι στη διεκδίκηση της υλοποίησης του έργου. Για τη σύσταση επιτροπής που θα αναλάβει να 'τρέξει' το έργο αναφέρθηκε ο κ. Κουκουράκης από τον Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων, ενώ για 'σκοπιμότητες' μίλησε ο κ. Μυλωνάκης από τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων, ο οποίος κάλεσε τους παρευρισκόμενους να μην εφησυχάσουν από τις 'καθησυχαστικές δηλώσεις των πολιτικών'.
'Αν καθυστερήσει περαιτέρω το έργο, να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, σε αποκλεισμό του αεροδρομίου', είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, κ. Μπαμιάκης, ενώ ανάλογες τοποθετήσεις για συμβολικούς αποκλεισμούς υπήρξαν και από εκπροσώπους άλλων φορεών.
Το σχέδιο προβλέπει επέκταση του υφιστάμενου κτηρίου του αεροσταθμού από τα 15.000 τ.μ. στα 30.000 τ.μ., νέο πύργο ελέγχου κ.ά.

ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ
Στις βελτιώσεις που έχουν γίνει, ώστε να ανέβει η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αναφέρθηκε ο κ. Καστρινάκης, σημειώνοντας πως 'είχαμε σοβαρό πρόβλημα με τη χρηματοδότησή μας καθώς έχουν επιβληθεί απίστευτα γραφειοκρατικά προβλήματα. Χρειάστηκε να φτάσουν τέλη Μαρτίου και να κινητοποιήσουμε βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες, φορείς προκειμένου να πάρουμε χρήματα'. Επίσης ανέφερε πως υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με το προσωπικό του αεροδρομίου που υπερβάλλει εαυτόν για να πάνε όλα καλά, τόνισε τη λειτουργία του γραφείου πληροφοριών και αναφέρθηκε και στο θέμα της στάθμευσης.

'Δώστε και σώστε'
Εκκληση στους ξενοδόχους και στους άλλους φορείς να συνδράμουν παραχωρώντας ένα χορτοκοπτικό για το κούρεμα του γκαζόν του περιβάλλοντος χώρου του αεροδρομίου έκανε ο κ. Καστρινάκης, αφού η Υπηρεσία έχει προχωρήσει σε δραματική περικοπή των χρημάτων που στέλνει στα αεροδρόμια! Οι φορείς συμφώνησαν να κάνουν μια προσφορά στο αεροδρόμιο και το επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουν σε έρευνα αγοράς του συγκεκριμένου μηχανήματος.

Και εδώ ουραγοί;
Για τα προβλήματα που υπάρχουν στο check in του αεροδρομίου, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται μεγάλες ουρές σε περιόδους αιχμής, αναφέρθηκε ο κ. Καστρινάκης. Χαρακτηστικά σημείωσε πως το σύστημα 'CUTE' στα check in, που διευκολύνει την κίνηση των επιβατών, αποκτήθηκε για τα πρώτα αεροδρόμια της χώρας με εξαίρεση αυτό των... Χανίων. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως το σύστημα το διαθέτει το αεροδρόμιο της Κω, που εξυπηρετεί σαφώς λιγότερους επιβάτες όχι όμως το 'Δασκαλογιάννης'. Το πήραν άραγε είδηση οι βουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι ή μήπως δεν τους ενδιαφέρει γιατί αυτοί έτσι και αλλιώς ταξιδεύουν ως vip...;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου