Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΞΟΝΑ


ΑΙΤΗΜΑ ΔΗΜΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Επέκταση του βιολογικού
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 07-04-2011

Τη χρηματοδότηση της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού του Βορείου Αξονα προς την ενδοχώρα ζητούν, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη' του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ο Δήμος Πλατανιά και η Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α. Ο φάκελος έργου που κατατέθηκε διεκδικεί το ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να κατασκευαστεί δίκτυο λυμάτων σε Δημοτικά Διαμερίσματα άνω των 2.000 κατοίκων.
Η σχετική μελέτη είναι έτοιμη και απουσιάζει μόνο η υπογραφή για την Περιβαλλοντική Μελέτη, γεγονός που φέρνει αισιοδοξία για την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου.
'Είχαμε την αρχική μελέτη της Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α. και πάνω σε αυτήν στηριχθήκαμε για να υποβάλλουμε την πρότασή μας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»', δηλώνει στα 'Χ.Ν.' ο δήμαρχος Πλατανιά, κ. Γιάννης Μαλανδράκης, συμπληρώνοντας πως με τα 6,5 εκατ. ευρώ, που ευελπιστεί να πάρει η Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α. από το πρόγραμμα, θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του κεντρικού αγωγού λυμάτων που θα πηγαίνει στο κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα και στη συνέχεια με ίδιους πόρους η Δημοτική Επιχείρηση θα κατασκευάσει τα δευτερεύοντα δίκτυα.

Η μελέτη προβλέπει την επέκταση του δικτύου του βιολογικού στα παρακάτω Δημοτικά Διαμερίσματα του ενιαίου Δήμου Πλατανιά:
- Σπηλιά.
- Βουκολιές.
- Ξαμουδοχώρι.
- Βρύσες.
- Πατελάρι.

Τα παραπάνω χωριά έχουν επαρκή αριθμό κατοίκων και οικιών, ώστε να δικαιολογούν την επέκταση του δικτύου.
'Το μοναδικό που εκκρεμούσε μέχρι σήμερα ήταν η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά πλέον είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξέρουμε ότι εγκρίθηκε και περιμένουμε από την αρμόδια Υπηρεσία την υπογραφή της. Εμείς θα πιέσουμε τους αρμόδιους φορείς, ώστε το έργο επέκτασης να χρηματοδοτηθεί γιατί είναι πολύ σημαντικό για τον Δήμο μας και όχι μόνο', αναφέρει ο δήμαρχος.
Χαρακτηριστικά ο κ. Μαλανδράκης σημειώνει πως 'η επέκταση του βιολογικού θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην καθαριότητα του κόλπου των Χανίων και θα μειώσει πάρα πολύ την περιβαλλοντική επιβάρυνση που υπάρχει στα υφιστάμενα ρέματα σε διάφορες περιοχές του Δήμου μας. Τα προβλήματα που προκαλούνται ελλείψει βιολογικού είναι γνωστά και πιστεύουμε πραγματικά ότι είναι ένα έργο πνοής για τον Πλατανιά'.
Τέλος, σημειώνεται πως ο Δήμος θα καταθέσει πρόταση για έργα ανάπλασης που επαναπροκηρύσσονται. Η πρόταση θα αφορά το τμήμα της παλιάς εθνικής οδού από το Κοντομαρί ως τον Πλατανιά και θα είναι ύψους 4 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου