Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ 2011



ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

Πρόγραμμα τεχνικών έργων



Στη συντήρηση- βελτίωση βασικών έργων υποδομής και στις 4 δημοτικές ενότητες του νέου Δήμου Πλατανιά είναι επικεντρωμένο το πρόγραμμα των τεχνικών έργων για το 2011. Το πρόγραμμα ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία αφού απο μεριάς της αντιπολίτευσης εκφράστηκαν έντονες αντιρρήσεις και σε ότι αφορά το γενικό πολιτικό του πλαίσιο όσο και στην κατάτμηση πολλών έργων.
Εισηγητής ήταν ο αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Σολιδάκης ο οποίος επισήμανε πως η ο σχεδιασμός του προγράμματος τεχνικών έργων έγινε με βάση "τις προτάσεις των τοπικών συμβουλίων, της επιτροπής διαβούλευσης, των δικών μας γνώσεων έχουμε φροντίσει να φτιάξουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα όσο γίνεται πιο κοντά στις ανάγκες των δημοτών."
Ειδικότερα δίνοντας περισσότερες πληροφορίες τόνισε πως "το τεχνικό πρόγραμμα είναι φειδωλό λόγω χρεών και λόγω έλλειψης χρηματοδοτήσεων αλλά στο μέτρο του δυνατού πιστεύουμε πως το έχουμε συντάξει πολύ προσεκτικά και είναι κοντά στις ανάγκες του δημότη. Εχουμε συμπεριλάβει από τις βασικές υποδομές μέχρι την πολιτική προστασία, υγεία, παιδεία, αθλητισμό, πολιτισμό, πράσινο κα. "
Συνολικά ο προυπολογισμός του προγράμματος ανέρχετε στα 1.252.724 εκ. ευρώ, ωστόσο ένα μεγάλος μέρος του σύμφωνα με τον "Καλλικράτη" θα δοθεί για την αποπληρωμή έργων των συνενούμενων Δήμων. "To 48% του προυπολογισμού του έργου σε μικρά έρα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας (σπασίμα ύδρευσης-άρδευσης, συντηρήσης οδικού δικτύου) και να υπάρχει μια ευελιξία" ανάφερε ο κ. Σολιδάκης, συμπληρώνοντας πως "μπορεί η αντιπολίτευση να μίλησε για κατατμήσεις αλλά δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο, αλλά για μικρά έργα ανά τοπική κοινότητα. Δεν γίνεται αλλιώς γιατί έχουμε 184 οικισμούς και μια τεράστια γεωγραφική έκταση".
H ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Την αντίθετη της εξέφρασε η αντιπολίτευση. "Δεν μας ικανοποιεί το πρόγραμμα των τεχνικών έργων λόγω του πολυτεμαχισμού τους. Παράλληλα η απογραφή ανέδειξε ότι δεν διασφαλίζεται η διαφάνεια και γενικά το πρόγραμμα δεν συμβαδίζει με το πνεύμα του Καλλικράτη για εξοικονόμηση πόρων" ανάφερε ο κ. Κασσελάκης, δημοτικός σύμβουλος εκπρόσωπος της παράταξης του Στ. Νικηφοράκη.
Από τη μεριά του ο κ. Αγοραστάκης ανάφερε πως " με βάση της έκθεση των ορκωτών λογιστών προκύπτει ότι ο νέος δήμος Πλατανιά είναι από τη σύσταση τους χρεοκοπημένος. Παραλαμβάνει μια σειρά από χρέη που ξεπερνάνε τις οικονομικές δυνατότητες της 4ετίας. Ενα άλλο ζήτημα είναι ότι η πλειοψηφία τον μισό προυπολογισμό των τεχνικών έργων τον διαθέτει στις κατατμήσεις έργων, μικρών έργων με 7.200 ευρώ τα οποία δεν απαιτούν την πραγματοποίηση διαγωνισμών κάτι που είναι παράνομο και δεν μπορώ να το δεκτώ."
Για την παράταξη του κ. Τσαγκαράκη ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κλουβιδάκης ανάφερε πως ψηφίζει το πρόγραμμα των τεχνικών έργων ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος ωστόσο όπως επισήμανε "το τεχνικό πρόγραμμα είναι διογκωμένο παρότι δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις και έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο οι πόροι για την αγροτική ανάπτυξη , την αγροτική οδοποιαία κα."
Τέλος ο κ. Νταγκουνάκης καταψήφισε το πρόγραμμα λέγοντας πως "είναι απεικόνιση της αντιλαικής και φορομπηκτικής πολιτικής του Καλλικράτη,. Δεν είναι διεκδικητικό, το 60% των πόρων είναι από ανταποδωτικά τέλη και φορολόγηση του λαού της περιοχής. Δεν γίνεται για την ανάπτυξη της περιοχής, για όφελος των αγροτών -εργαζομένων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου