Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΠΑΖΑΡΙ ΚΙΣΑΜΟΥ








ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

Αναβίωση του Μεγάλου Παζαριού



"Αναβιώνοντας το παλιό Μεγάλο Κισαμίτικο παζάρι, δίνουμε μια νέα πνοή για τον τόπο και την περιοχή μας". Με στόχο να δημιουργήσουν κάτι ξεχωριστό οι νεότεροι αλλά και να θυμηθούν παλιές ένδοξες στιγμές οι παλιότεροι πραγματοποιήθηκε χθες μετά από τρεις σχεδόν δεκαετίες το παζάρι της Μεγάλης Παρασκευής στο Καστέλι Κισάμου.
Στην κεντρικό οδό Σκαλίδη, έμποροι και παραγωγοί παρουσίασαν την πραγμάτεια τους, ενώ σε παράπλευρο δρόμο κτηνοτρόφοι εμπορεύονταν τα ζωντανά τους. Μολονότι έχουν περάσει χρόνια από την τελευταία οργανωμένη πραγματοποίηση παζαριού, αρκετός κόσμος από την περιοχή και τα γύρω χωριά βρέθηκε στην κεντρική αγορά της Κισάμου.
"Δεν ήλθα για να πάρω χρήματα αλλά για να βοηθήσω να ξεκινήσει και να πετύχει ξανά μια καινούργια ιδέα, που ομορφαίνει τον τόπο και προσφέρει στους ανθρώπους. Για αυτό και θα ήθελα να το δουν όλοι έτσι και όχι μόνο εμπορικά γιατί έτσι στηρίζουμε και διαφημίζουμε τον όμορφο τόπο μας την Κίσαμο και το Καστέλι" ανάφερε ο κ. Γιώργος Θεοδωρογλάκης, παραγωγός από τα Χαιρεθιανά. Ανθρωπος της γης ο κ. Θεοδωρογλάκης θυμάται με νοσταλγία τις παλιές εποχές. " Κατέβαινε ο κόσμος από όλα τα χωριαά, με ζώα, τυροκομικά προϊόντα, χοχλιούς και παράλληλα με αυτά που πούλαγε ψώνιζε από τα διάφορα καταστήματα τα είδη προικός για να συμπληρώσει τα ελλείματα του και να κάνει ένα όμορφο Πάσχα. Αυτή η εποχή λείπει και τη θέλουμε ξανά για αυτό και ήλθαμε εδώ ώστε να δόσουμε ένα ξεχωριστό νόημα στην ημέρα, να παρακινήσουμε τον κόσμο και αυτοί που είχαν την ιδέα να τη συνεχίσουν γιατί είναι αναγκαιότητα για τους ανθρώπους αυτού του τόπου" τόνισε ο παραγωγός.
Ανάμεσα στους πάγκους και τον κόσμο που πηγαινοέρχετε ρωτώντας, παζαρεύοντας, ανταλλάσοντας καλημέρες και χρόνια πολλά και η κ. Μαρία Tσικιντίκου στο περίπτερο πληροφόρησης του Δήμου Κισάμου. Σε οποιον επιθυμεί προσφέρονται dvd, βιβλία, φυλλάδια, χάρτες από την περιοχή. "Ο δήμος αναβιώνοντας το παζάρι θέλει να βοηθήσει την περιοχή ώστε να πάρει την παλιά της αίγλη και ο ξένος κόσμος που έρχετε να επικοινωνήσει με την Κρητική ψυχή" τονίζει.
Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Ενεργή συμμετοχή στο παζάρι είχε και εμπορικός σύλλογος της Κισάμου που επαναδραστηριοποιήθηκε αποτελούμενος από πολλούς νέους επαγγελματίες της περιοχής. Ενας από αυτούς και ο πρόεδρος κ. Γιώργος Αννουσάκης. "Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο σε μια δύσκολη εποχή για τα καταστήματα, προσφέροντας μια νότα αισιοδοξίας για αυτό και επαναφέρουμε το παζάρι της Μεγάλης Παρασκευής που είχε να λειτουργήσει 25 χρόνια" δηλώνει. Οι λόγοι της αδράνειας πολλοί αλλά δεν είναι της ώρας να αναφερθούν. "Πιστεύω ότι η προσπάθεια που κάνουμε για την επανέναρξη του είνα σημαντική για να τονώσουμε την οδό Σκαλίδη, για να μείνει ο κόσμος στο Καστέλι και να μην φύγει. Φέραμε επαγγελματίες και παραγωγούς της περιοχής για να δώσουμε ένα τοπικό χαρακτήρα με βάση τα δικά μας προϊόντα. Μέχρι ένα σημείο το έχουμε καταφέρει. Φέτος ξεκινήσαμε την τελευταία στιγμή και ίσως δεν τα πετύχαμε όσο θα θέλαμε. Είναι όμως μια αρχή και πιστεύω ότι του χρόνου τα πράγματα θα είναι καλύτερα και ποιό οργανωμένα" σημειώνει ο κ. Αννουσάκης, που ευχαριστεί τον Δήμο Κισάμου για την συμβολή του στην προσπάθεια αλλά και όλο τον κόσμο που συμμετείχε.
Στους στόχους των επαγγελματιών της περιοχής είναι και η επανάληψη του παζαριού τρεις φορές τουλάχιστον μέσα στη θερινή περίοδο. Εκτός από τα καταστήματα, αναπτύχθηκαν 30 περίπου πάγκοι κατά μήκος της οδού Σκαλίδη.







Η ζωοπανήγυρι


ΑΓΕΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ
"Η ζωοπανήγυρι στην Κίσαμο τα χρόνια τα παλιά ήταν άλλο πράμα" αναφέρει ο κ. Α. Αντωνομανωλάκης που βρέθηκε χθες στο παζάρι για να πουλήσει την αγελάδα του.


"Αυτή η αγελάδα που βλέπετε είναι είναι από σόι καλό και είναι γαλακτερή ράτσα" εξηγεί ο κ.
Αντώνης Αντωνομανωλάκης, στο αγροτικό του οποίου είναι φορτωμένο το ζώο το οποίο αποτιμάτε στην τιμή των 1500 ευρώ.
Μια και παλιός του ζητάμε να επιστρέψει με το μυαλό του στις δεκατίες του 50 και του 60. "Πραγματικά επικρατούσε το αδιαχώρητο τότε. Πέρα από τον κεντρικό δρόμο, υπήρχαν παντού χωράφια που αυτήν την ημέρα γέμιζαν με ζώα για το παζάρι. Κάθε Τετάρτη γινόνταν παζάρι και την Μεγάλη Παρασκευή το μεγάλο Παζάρι. Ο κόσμος ψώνιζε ότι μπορούσε. Ηταν το κοσμικό γεγονός της περιοχής" θυμάται.
Παράλληλα όμως είχαμε και το νυφοπάζαρο. "Στον κεντρικό δρόμο ήταν τόσος ο κόσμος που άγγιζε ο ένας με τον άλλο από τον πολύ κόσμο. Παίζονταν οι ματιές ανάμεσα στις κοπελιε΄ς και τα κοπέλια και όποιος είχε ωραίο μάτι...εύρισκε και την καλή του. Βέβαια ήταν αυστηρή εποχή και δεν μπορούσες να μιλήσεις και εύκολα σε κοπελιά γιατί τότε...έπεφτε ράβδος από τους δικούς της" αναφέρει ο κ. Αντωνομανωλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου