Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ-ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ


ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Αυθορμητισμός και ωριμότητα
Δημοσιεύθηκε στις: 09-05-2011

Γέλιο αλλά και προβληματισμό, μουσική αλλά και έξυπνες ατάκες, αυθορμητισμό αλλά και ωριμότητα. Ολα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα διαθέτει η θεατρική παράσταση που ανεβάζει το Εσπερινό Λύκειο Χανίων σήμερα το βράδυ στο πλαίσιο του 16ου Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας.
Τα παιδιά ανεβάζουν το έργο των Α. Σακελλάριου και Χ. Γιαννακοπούλου 'Αλίμονο στους νέους'. Μια φιλόδοξη προσπάθεια, η σημασία της οποίας είναι πολύ μεγάλη αν συνυπολογίσει κανείς ότι τα παιδιά είναι μαθητές τις απογευματινές ώρες και εργαζόμενοι τις πρωινές, με λίγο ελεύθερο χρόνο και πολλές υποχρεώσεις. Τα 'Χανιώτικα νέα' συνομίλησαν με καθηγητές και μαθητές όλους, σχεδόν, τους συμμετέχοντες στην παράσταση.
- Τριαντάφυλλος Χελιουδάκης (Αντρέας): 'Ηταν επιλογή της καθηγήτριάς μου να πάρω αυτόν τον ρόλο του πρωταγωνιστή. Ηταν ένας δύσκολος ρόλος αλλά πιστεύω ότι κατάφερα να ξεφύγω από την καθημερινότητα και να αλλάξω πολλά πράγματα στη ζωή μου. Αν και δεν έχω πάει ποτέ σε Θέατρο, ούτε έχω δει θεατρική παράσταση και μόνο η συμμετοχή μου με βοήθησε να μάθω πολλά πράγματα. Να δεθώ με τα παιδιά, να επικοινωνήσω καλύτερα'.
- Ια Γκιουνασίβλι (Ρίτα): 'Παίζω τον ρόλο της κοπέλας που η μητέρα της θέλει να... καλοπαντρέψει με κάποιον πλούσιο, έστω και αν δεν της ταιριάζει. Συμμετείχα για την παρέα και πραγματικά διδάχθηκα πολλά. Πέραν του ότι ήλθα κοντά σε ανθρώπους και έμαθα από αυτούς, έμαθα πολλά και από τον ρόλο. Το ότι είμαστε ερασιτέχνες κάνει την παράσταση πιο αυθόρμητη'.
- Κατερίνα Πατηνιωτάκη (κα Ελένη): 'Τελειώνω φέτος το Λύκειο και είμαι χαρούμενη που συμμετέχω στην παράσταση. Μέσα σε όλες τις εμπειρίες που έχω ζήσει στο σχολείο ήταν μια ευκαιρία και αυτή να ζήσω και την εμπειρία του «ηθοποιού». Ο ρόλος της μητέρας που υποδύομαι είναι κάτι που έχω κάνει και στη... ζωή και τον ξέρω καλά. Δεν αντιμετώπισα κάποια ιδιαίτερη δυσκολία και δεν είχα άγχος. Τέτοιες δραστηριότητες είναι πολύ εκπαιδευτικές διότι το σχολείο δεν είναι μόνο το μάθημα αλλά το Θέατρο, οι εκπαιδευτικές εκδρομές. Το σχολείο είναι πολλά περισσότερα'.
- Σοφία Κριαρά: 'Οταν άκουσα ότι θα ανεβάσει το σχολείο μας παράσταση αισθάνθηκα πολύ καλά διότι σκέφτηκα ότι θα ξεφύγουμε λίγο από τη ρουτίνα και καθημερινότητα. Παρόλο που έρχομαι από μακριά, από τον Βατόλακκο, η μόνη μου ένσταση ήταν η απόσταση αλλά τελικά τα κατάφερα. Το έργο είναι ανάλαφρο, προσφέρει γέλιο αλλά και προβληματίζει. Οποιος βρεθεί τη Δευτέρα στην παράσταση θα έχει την ευκαιρία να διασκεδάσει, να περάσει ευχάριστα τον χρόνο του'.
- Λευτέρης Ξεκουκουλωτάκης (πνεύμα και παλιατζής): 'Ερμηνεύω δύο ρόλους. Τη φωνή που είναι αφανής και του παλιατζή που είναι εμφανής. Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχω σε παράσταση. Παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά μας, βρήκαμε χρόνο για να αφιερώσουμε στο θεατρικό του σχολείου μας διότι το θέλαμε. Η παράσταση μου έχει αφήσει ένα ευχάριστο συναίσθημα και μακάρι να αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας θεατρικής ομάδας. Οποιος βρεθεί τη Δευτέρα στην παράστασή μας δεν θα το μετανιώσει'.
- Σήφης Καπαρουδάκης (Μανώλης): 'Στην παράσταση έχω τον ρόλο του σωφέρ. Τυγχάνει και το επάγγελμα μου να είναι ταξιτζής και έτσι σκέφθηκα... να συμμετέχω και να πάρω αυτό τον ρόλο. Για έναν μαθητή Εσπερινού σχολείου έχει δυσκολίες η συμμετοχή σε τέτοιες προσπάθειες αλλά αξίζει τον κόπο. Το ισχυρό όπλο της ομάδας μας είναι η καλή συνεργασία και η συλλογική προσπάθεια διότι έτσι μόνο έχουμε καλό αποτέλεσμα'.
- Γιώργος Μινωτάκης (Αγησίλαος): 'Η ιδέα της παράστασης με ενθουσίασε πολύ γι’ αυτό και συμμετείχα. Η Τέχνη κάθε είδους αποτελεί το μεγαλύτερο σχολείο για όλους μας. Το έργο που ανεβάζουμε έγινε γνωστό για την κινηματογραφική του μεταφορά αλλά όχι τόσο γνωστό ως θεατρικό γι’ αυτό και οι αλλαγές που έχουμε κάνει είναι επιτυχημένες. Είναι μια εξαιρετική παράσταση με έξυπνες ατάκες και πολύ γέλιο'.
- Μιχάλης Μαρτσάκης (γιατρός): 'Πρώτη φορά που συμμετέχω σε μια τέτοια παράσταση. Ηταν λίγο κουραστικό και δύσκολο αλλά πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα είναι καλό'.
- Χρύσα Μαραθάκη (Μαρίκα): 'Συμμετέχω για πρώτη φορά και ήθελα να ζήσω την εμπειρία αυτή. Θα συνιστούσα σε όλους τους Χανιώτες να παρακολουθήσουν την παράσταση διότι δουλέψαμε πολύ και πραγματικά αξίζει τον κόπο'
Η παράσταση πραγματοποιείται σήμερα, στις 8 μ.μ. στο Θέατρο 'Δ. Βλησίδης' και η είσοδος είναι δωρεάν.

Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ
'Αξίζει...'
'Είναι υπέροχο να βλέπεις τα παιδιά αυτά να εκφράζονται από τους ρόλους τους και ουσιαστικά να ανακαλύπτεις άλλες πτυχές του χαρακτήρα τους, που δεν τις είχες αντιληφθεί νωρίτερα'. Η εκπαιδευτικός κα Κατερίνα Βλοντάκη, που μαζί με την κα Βασιλική Κνήτου είναι οι υπεύθυνες καθηγήτριες μιλάει με ενθουσιασμό για την προσπάθεια των παιδιών του Εσπερινού. Η καθηγήτρια, για την οποία οι μαθητές μόνο καλά λόγια έχουν να πουν, τονίζει τη στήριξη που είχαν από τον διευθυντή του σχολείου και τη βοήθεια από τους συναδέλφους. 'Ηταν αίτημα όλων καθηγητών και μαθητών να ανεβάσουμε μια θεατρική παράσταση. Ξεκινήσαμε την επιλογή των ρόλων, τη διασκευή του σεναρίου που προσωπικά με κούρασε πολύ και μετά πήγαμε στη διανομή των ρόλων. Είδαμε μαθητές, όπως ο Τριαντάφυλλος. Μόλις κάθησε στην καρέκλα το πρώτο που είπαμε είναι ότι δεν κάνει τον γέρο... είναι ο γέρος. Τόσο καλός ήταν γι’ αυτό τον λόγο και πήρε αμέσως τον ρόλο. Αυτός είναι και ο πιο δουλεμένος ρόλος της παράστασης. Ολα τα παιδιά, όμως, έκαναν εξαιρετική δουλειά και προσπάθησαν πάρα πολύ και αξίζουν το χειροκρότημά μας', αναφέρει η κα Βλοντάκη. Η εκπαιδευτικός παρατηρεί πως παρά τις ελλείψεις στις υποδομές η παράσταση είναι εξαιρετική και αξίζουν να τη δουν οι Χανιώτες.

ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ
'Μια διαφορετική νότα...'
Η παράσταση τολμάει να βάλει και τη μουσική ζωντανά, κάτι που αποτελεί πρωτοτυπία καθώς το πρωτότυπο θεατρικό δεν έχει μουσική. 'Τα παιδιά ήθελαν η μουσική να είναι ζωντανή παρά του ότι μπορούσαμε να την έχουμε ηχογραφημένη. Είναι κάτι παράτολμο, το οποίο πιστεύω ότι θα πετύχει', αναφέρει η κα Βλοντάκη.
Μουσικοί είναι: Στο πιάνο η Στέλλα Μπλαζάκη, στην κιθάρα ο Αντώνης Λυρώνης και στο μπουζούκι ο Νίκος Παπαδάκης.
'Ηταν κάτι διαφορετικό η συμμετοχή μας στην παράσταση. Εχουμε κάνει διάφορες εμφανίσεις αλλά πρώτη φορά σε θεατρική παράσταση', λέει η Στέλλα Μπλαζάκη, ενώ ο Αντώνης Λυρώνης τονίζει πως 'ήταν μια πρόκληση για μας. Βέβαια, ταιριάζει πάρα πολύ το Θέατρο με τη Μουσική'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου