Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΙΣΑΜΟΥ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΙΣΑΜΟΥ


"Αγαπήσαμε την 7η τέχνη"


ΒΙΝΤΕΟΚΛΙΠ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ
Εικόνα, ήχος, χαμόγελα, μαυρόασπρο, χρώματα, πεσιμισμός, γνώση, δημιουργία, αναζήτηση, προβληματισμός και σίγουρα...διασκέδαση. Για την φωτογραφική και κινηματογραφική ομάδα του Γενικού Λυκείο και του ΕΠΑΛ Κισάμου η ενασχόληση με τις τέχνες τις εικόνας δεν έμεινε μόνο στην προβολή κάποιων ταινιών και στη συζήτηση πάνω στο θέμα τους. Με την καθοδήγηση του καθηγητή τους τα παιδιά προχώρησαν...πολλά βήματα παραπέρα φτιάχνοντας με κάμερα, αυτοσχέδια μπουμ αλλά κυρίως πολύ φαντασία το δικό τους video clip και τις δικές τους φωτογραφίες τις οποίες και τύπωσαν στον σκοτεινό θάλαμο. Ενα μέρος της σημαντικής δουλειάς που έκανε καθόλη τη διάρκεια της σεζόν η ομάδα θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν στις 4 Μαίου στις 8.30 το βράδυ στο χώρο του Λυκείου Κισάμου, στην εκδήλωση δράσεων της Ομάδας.Μια γεύση της δουλειιάς αυτής πήραμε ακει εμείς και προσπαθούμε μεσα από το σημερινό δισέλιδο να την μεταβιβάσουμε και σε εσας...





Άλλη εμπειρία...




"Για μας το ξεχωριστό, το διαφορετικό ήταν ότι νιώσαμε τη χαρά της δημιουργίας, της κινηματογραφικής και της φωτογραφικής. Ηταν μια άλλη εμπειρία..." δηλώνει η
Ειρήνη Μωραϊτάκη. Οπως και τα υπόλοιπα παιδιά και η κοπέλα συμμετείχε στην όλη προσπάθεια. Για την ίδια το μοναδικό ήταν "η μετατροπή του χαρτιού σε εικόνα. Η δουλειά μέσα στον σκοτεινό θάλαμο, η γνωριμία με τις κινηματογραφικές και φωτογραφικές
μηχανές. Είναι κάτι που σίγουρα δεν θα ξεχάσουμε εύκολα".
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Αγγελική Παπανίκου. Γνώρισε την ομάδα μέσα από τις αφηγήσεις παλιότερων μέλων και θέλησε να συμμετέχει. "Για κάθε μαθητή ήταν κάτι το διαφορετικό καθώς ήλθαμε πιο κοντά σε τέχνες που δεν γνωρίζαμε" εξηγεί η κοπέλα.




Η τέχνη του Video Clip




"Από μικρή μου άρεσε να φωτογραφίζω και να παρακολουθώ κινηματογράφο. Ο καθηγητής μας ο κ. Βλησίδης μας ενέπνευσε με την αγάπη του για τον κινηματογράφο και αυτή η καλή επικοινωνία που είχαμε σίγουρα βοήθησε στο να έχουμε ένα καλό, πιστεύουμε, αποτέλεσμα" εξηγεί η Μαίρη Δερουκάκη. Μια από τις μαθήτριες που συμμετείχαν ενεργά στο σενάριο, τα γυρίσματα και την δημιουργία του video clip της ομάδας που αποτελεί μια οπτικοποίηση των ιδεών των μαθητών ακούγοντας το τραγούδι "Η γιορτή" από τις Τρύπες.
"Το ότι επιλέξαμε τους τόπους που έγιναν τα γυρίσματα, συμμετείχαμε με τον τρόπο μας σε αυτά, διασκεδάσαμε ήταν κάτι το μοναδικό" αναφέρει η κ. Αθηνά Κωνσταντουδάκη, ενώ η Μαριάννα Κουμή επισημαίνει πως "για όλους μας ήταν κάτι το ξεχωριστό γιατί φτιάξαμε το σενάριο, σκηνοθετήσαμε, κάναμε ουσιαστικά μια δική μας μικρή ταινία."
Και η Βαγγελιώ Μπαντουράκη παρατηρεί πως "δουλέψαμε εκτός μαθήματος αλλά ήταν και αυτό ένα πολύ σοβαρό μάθημα για μας". Μέλος της ομάδας και η Τόνια Βερυκάκη. "Με ενθουσιάζει τόσο η φωτογραφία όσο και ο κινηματογράφος αλλά ακόμα περισσότερο η δημιουργία τους" αναφέρει η μαθήτρια.






Πέρα από μάθημα...



"Εχω αγαπήσει τον κλειστό θάλαμο , δεν είναι υπερβολή, έτσι αισθάνομαι" είναι τα λόγια της
Ελπίδα Αμεντύ μια εκ των μελών της ομάδας. "Πάντα μου άρεσαν τα παλιά αντικείμενα όπως τα πικάπ, τα ραδιόφωνα και οι παλιές φωτογραφικές μηχανές. Μου αρέσει να φωτογραφίζω αντικείμενα, πράγματα που φαίνονται ασήμαντα, τα ασπρόμαυρα χρώματα για αυτό και δεν μπορούσα παρά να ενθουσιαστώ από την όλη διαδικασία" παρατηρεί η νεαρή κοπέλα.
"Και για μένα ο κόσμος της φωτογραφίας είναι ιδιαίτερος. Μόλις άκουσα για τη λειτουργιά της ομάδας αμέσως θέλησα να γίνω μέλος της" εξηγεί η Κατερίνα Κουτσουρέλη. Η ενασχόληση με φωτογραφία και κινηματογράφο δημιούργησε νέες ιδέες για πολλά παιδιά της ομάδας. "Ίσως κάποια στιγμή να ασχοληθώ ακόμα πιο ενεργά με την φωτογραφία. Μου αρέσει να φωτογραφίζω τον μικρόκοσμο τα έντομα, τα λουλούδια. Με τον φακό στο χέρι μπορείς να κάνεις πολύ σημαντικά πράγματα."
Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ
Ο άνθρωπος πίσω από την ομάδα που λειτουργεί από το 1994 είναι ο Βαγγέλης Βλησίδης. Αγαπητός ανάμεσα στους μαθητές του σχολικού συγκροτήματος έχει καταφέρει να εμπνεύσει τα παιδιά σε καλλιτεχνικές αναζητήσεις εδώ και χρόνια. Δεν είναι τυχαίο η πολύ καλή φήμη που τον συνοδεύει στις σχεδόν τρεις δεκαετίες που υπηρετεί στην Κίσαμο.
"Για τα παιδιά όλη αυτή η διαδικασία λειτουργεί εκπαιδευτικά . Τους βοηθάει να αρχίσουν να απομονώνουν πράγματα από τον χώρο που τους περιβάλλει. Το μάτι μας βλέπει πάρα πολλά πράγματα γύρω μας. Το θέμα είναι αν μπορείς να απομονώσεις από το περιβάλλον τα πιο σημαντικά από αυτά και να κοιτάξεις τη λεπτομέρεια τους και τα μηνύηματα τους" σημειώνει. Οι μαθητές μέσα από την ομάδα έμαθαν να συνεργάζονται, να λειτουργούν συλλογικά. "Είχαμε τη δημοκρατία στην πλήρη ανάπτυξη της. Όλοι μαζί αποφάσισαν τιςκινήσεις τους εκεί που επενέβαινα εγώ λίγο ήταν στην επιλογή των ταινιών που βλέπαμε καθώς δεν ήθελα μόνο ταινίες του σωρού" λέει ο κ. Βλησίδης.
Αν έστω και λίγα από όσα έμαθαν τα παιδιά τους αποτυπωθούν και στη μνήμη, αποτελούην ένα καλό εφαλτήριο για κάτι ακόμα πιο σπουδαιό στο μέλλον. "Στα 17 χρόνια που λειτουργεί η ομάδα έχουμε δύο παιδιά που ασχολούνται ο ένας επαγγελματικά καθαρά με την φωτογραφία και ο άλλος πολύ σοβαρά ως χόμπυ. Αυτό είναι μια πολύ καλή εξέλιξη.Η σύγχρονη τεχνολογία δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να εντρυφήσουν ακόμα περισσότερο στις τέχνες της φωτογραφίας και τους κινηματογράφου" καταλήγει ο εκπαιδευτικός.







Η Ομάδα


Κυριακάκη Νεκταρία, Αμεντύ Ελπίδα, Βερυκάκη Τόνια, Κωνσταντουδάκη Αθηνά, Κουτσουρέλη Κατερίνα, Κουμή Μαριάννα, Δερουκάκη Μαίρη, Μωραιτάκη Ειρήνη, Μπαντουράκη Βαγγελιών, Παπανίκου Αγγελική, Σταματάκη Εφη, Βαρουχάκη Αθανασία, Μαυροδημητράκης Αρτέμης, Περδικάκης Μάνος, Σημαιάκη Καίτη, Αντσόκοβ Μιχάλης, Ντουντουνάκη Ειρήνη. Συμμετοχή στην ταινία Λεφάκης Μάνος.
Η εκδήλωση παρουσίασης της δουλειάς της ομάδας θα γίνει στο χώρο του σχολικού συγκροτήματος των λυκείων Κισάμου στις 8.30 το απόγευμα της Τετάρτης 4 Μαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου