Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΧΑΝΙΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ


ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Προτεραιότητα στα πολεμικά αεροσκάφη


"Μπλόκο" στην άφιξη αεροσκαφών από το Ισραήλ έχει προκαλέσει η έντονη στρατιωτική χρήση του αεροδρομίου Χανίων το τελευταίο χρονικό διάστημα κυρίως εξαιτίας των γεγονότων στη Λιβύη. Εδώ και 15 ημέρες στο "Γιάννης Δασκαλογιάννης" επρόκειτο να προσγειωθούν τσάρτερ με τουρίστες από το Ισραήλ, ωστόσο πολλά από αυτά ακυρώθηκαν καθώς η αρχή που ελέγχει τους αεροδιάδρομους δεν δίνει την σχετική
άδεια αφού οι αεροδιάδρομοι στην περιοχή φαίνεται να έχουν υπεφορτωθεί από τις συνεχείες πτήσεις αεροσκαφών .
Το θέμα έχει προκάλεσει μεγάλη ανησυχία ανάμεσα σε ξενοδόχους και φορείς του τουρισμού στα Χανιά καθώς από την άφιξη των Ισραηλινών ανέμεναν μια τόνωση της κίνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικοί φορείς έχουν ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα μια προσπάθεια ώστε να εξευρεθεί λύση και τα τσάρτερ από το Ισραήλ να μπορούν να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Χανίων.
Το πρόβλημα βρίσκεται στη χρήση των αεροδιαδρόμων, ειδικά σε ορισμένες ημέρες της εβδομάδας. Η εξυπηρέτηση των μέχρι τώρα τσάρτερ από τις χώρες της Ευρώπης επιβαρύνθηκε από την περαιτέρω χρήση του αεροδρομίου για στρατιωτικούς σκοπούς έτσι - για την ώρα τουλάχιστον- δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν οι Ισραηλινοί στις πτήσεις τους.
Το ζήτημα πάντως απασχολεί έντοντα τους τουριστικούς φορείς καθώς περαιτέρω καθυστερήσεις στις αφίξεις των τσάρτερ είναι πιθανόν να προκαλέσει μεγάλα οικονομικά προβλήματα.
Η ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΤΕΦΡΑ
Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ακύρωση στις πτήσεις προς και από την Κρήτη λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου στην Ισλανδία. Σύμφωνα με τους βασικούς tour operator που δραστηριοποιούνται στα Χανιά (TUI, Apollo, Thomas Cook) δεν υπάρχουν ακυρώσεις πτήσεων καθώς παρά τα όποια προβλήματα όλα τα δρομολόγια γίνονται κανονικά.
"Το απόγευμα της Τρίτης χρειάσθηκε να κλέισουν τα αεροδρόμια του Στάβανγκερ και του Τρόντχαιμ στη Νορβηγία καθώς και τους Αααλμποργκ στη Δανία. Ωστόσο δεν έχει υπάρξει καμία ακύρωση για την Κρήτη. Πιθανόν αν συνεχιστει η κατάσταση να υπάρξει κάποια καθυστέρηση αλλά όχι ακύρωση" λέει ο κ. Α. Αυγουστινάκης, υπεύθυνος του Thomas Cook στα Χανιά. Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή ημέρα καθώς το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας κατεβαίνει νότια προς Γερμανία. Ωστόσο το σημαντικό είναι το ύψος του, αν δηλαδή παραμείνει σε μεγάλη απόσταση από το έδαφος πιθανόν να μην προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις των αεροσκαφών. Πάντως τα περισσότερα τουριστικά γραφεία έχοντας την εμπειρία από την περυσινή έκρηξη ηφαιστείου πάλι στην Ισλανδία που προκάλεσε πολλές ακυρώσεις πτήσεων έχουν προετοιμαστεί ακόμα και για μεταφορά των τουριστών με λεωφορεία στις χώρες τους.

Γ.ΚΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου