Κυριακή 29 Μαΐου 2011

ΠΙΣΤΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΧΑΝΙΩΝ


ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ
Πίστες… ταχύτητας από δίκυκλα
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 28-05-2011

'Ο τουρίστας προχωράει στα στενάκια της παλιάς πόλης και αντί για τα μνημεία κοιτάει αριστερά και δεξιά μην τον «φάει» κανά μηχανάκι. Αυτό συμβαίνει'.
O Γρηγόρης Μπολινάκης είναι επαγγελματίας στην παλιά πόλη και μιλάει με σκληρά λόγια για την κατάσταση που επικρατεί στο κυκλοφοριακό.
Δίκυκλα κάθε είδους έχουν μετατρέψει σε... πίστες ταχύτητας τα στενά δρομάκια αλλοιώνοντας τη γραφικότητά τους αλλά και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των διερχομένων επισκεπτών και ντόπιων.
'Για μένα είναι θέμα συνείδησης του καθενός από εμάς. Ζούμε από τον τουρισμό αλλά δεν βλέπω να το αντιλαμβανόμαστε', λέει ο Κώστας ιδιοκτήτης εστιατορίου στην οδό Κονδυλάκη. 'Τα μηχανάκια δεν σταματάνε σε αλυσίδες και μπάρες, μπαίνουν μέσα, άλλοι τρέχουν, άλλοι κάνουν θόρυβο. Πιθανόν να χρειάζεται αστυνόμευση στα βασικά σημεία της παλιάς πόλης προκειμένου να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Είναι νεολαία που κατεβαίνει για την πλάκα της, οι προμηθευτές, οι σερβιτόροι, τα αφεντικά τα ίδια που βαριούνται να περπατήσουν', καταλήγει.
Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση του κ. Γιάννη Σταματάκη. 'Βρισκόμαστε στη «φλέβα» της παλιάς πόλης. Καθημερινά δεκάδες μηχανάκια περνάνε, μαρσάρουν, τρέχουν, χαλάνε όλη την εικόνα της παλιάς πόλης και θέτουν σε κίνδυνο και τη ζωή των ανθρώπων. Αν εγώ πήγαινα σε έναν τόπο και καθόμουν στον εστιατόριο και είχαμε αυτό το χάλι θα σηκωνόμουν και θα έφευγα', λεει. Παράλληλα, επισημάνει την ανάγκη τήρησης των ωραρίων κίνησης των οχημάτων που εφοδιάζουν τα καταστήματα, αφού 'δεν είναι ωραίο να κάθεσαι στο παλιό λιμάνι να απολαύσεις το πρωινό σου και να βλέπεις να περνάνε φορτηγά'.
Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση του κ. Γρ. Μπολινάκη. 'Δεν μπορεί να κάθεται ο άλλος στο τραπέζι και να τρώει και να περνάει από δίπλα ο Χ με τρυπημένη την εξάτμιση. Πρέπει ο Δήμος Χανίων, οι Αρχές να δουν τι θα κάνουν', αναφέρει.
'Είναι φορές που τα δρομάκια της παλιάς πόλης θυμίζουν περισσότερο πίστα ταχύτητας. Βλέποντας ότι είναι πεζόδρομος οι τουρίστες αφήνουν ελεύθερα τα παιδιά τους και πολλές φορές έχουμε φτάσει στο παρά πέντε για να γίνει πολύ σοβαρό ατύχημα', τονίζει ο Κώστας, ιδιοκτήτης καταστήματος με τουριστικά είδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου