Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΜΑΧΗ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΣΤΕΛΙΑΝΟΣ ΚΑΜΠΟΣ


ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΟΥ ΚΑΜΠΟΥ
Θυσία στον βωμό της ελευθερίας
Δημοσιεύθηκε στις: 18-05-2011

'Οι αγωνιστές που θυσιάσθηκαν στον βωμό της ελευθερίας στον καστελλιανό κάμπο θα είναι πάντα στην καρδιά μας και θα μας δείχνουν τη μοναδική οδό που αρμόζει σε ελεύθερους ανθρώπους, αυτή της αξιοπρέπειας'.
Με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Κισάμου, Γιώργος Μυλωνάκης, στις χθεσινές εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης στάθηκε στη σημασία της μάχη του καστελλιανού κάμπου, όπου πρώτα έπεσαν με τα αλεξίπτωτά τους το πρωινό της 20ής Μαΐου οι Ναζί κατακτητές.
Η εκδήλωση έγινε στο μνημείο στον κόμβο των Καλλεργιανών, όπου και ξεκίνησε η μάχη στις 8 το πρωί της 20ής Μαΐου, 15 λεπτά πριν την πρώτη πτώση των αλεξιπτωτιστών στο Μάλεμε.
'Διακόσιοι οπλισμένοι κάτοικοι κατάφεραν μαζί με το 1ο Σύνταγμα Πεζικού να περικυκλώσουν και να εξουδετερώσουν τους Γερμανούς. Οι περισσότεροι εξοντώθηκαν και 13 απο αυτούς πιάστηκαν αιχμάλωτοι', ανέφερε ο κ. Μυλωνάκης μιλώντας για τα γεγονότα.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος υπογράμμισε πως 'είναι ιερό και αγιασμένο με το αίμα των κατοίκων της Κισάμου που βροντοφώναξαν στους από αέρος εισβολείς: «Δεν την πατάτε την Κρήτη ανάθεμα σας». Οι σωροί από τις πέτρες στην άκρη των χωραφιών απέκτησαν ξαφνικά μεγάλη σημασία, ήταν το πρόχειρο ανάχωμα του Καστελλιανού σκαφτιά που μεταφορφώθηκε από ανάγκη σε πολεμιστή. Τα κλαδευτήρια δεν είχαν δουλειά για τους βάτους και τα κλαδέματα, τα μαχαίρια δεν περίμεναν να κόψουν το ψωμί και τα χόρτα, το σκαπέτι και η τσάπα δεν ήταν για το σκάψιμο της γης, τα σκοινιά των ζώων είχαν άλλη τώρα αποστολή και τα χέρια δεν ήταν για τον χαιρετισμό. Ολα επιστρατεύτηκαν και έγιναν εργαλεία πολεμικά'.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ριζίτικο από τον Σύλλογο 'Κίσαμος'.
Στη συνέχεια οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στο Δημαρχείο Κισάμου, όπου και πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον κ. Κίμωνα Φαραντάκη, εκπαιδευτικό - συγγραφέα, με θέμα «Στιγμιότυπα ψυχικού μεγαλείου από τη Μάχη της Κρήτης στην Κίσαμο». Στον χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση ζωγραφικής με έργα μαθητών των σχολείων του Δήμου Κισάμου.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν επίσης ο αντιδήμαρχος Χανίων κ. Μ. Λιονάκης, αντιδήμαρχοι και δημ. σύμβουλοι της Κισάμου, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των στρατιωτικών Αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, ενώ επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποίησε ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιος.

Το σημερινό πρόγραμμα
11 π.μ. Χώρα Σφακίων
Επίσημη Δοξολογία - Επιμνημόσυνη Δέηση
Χαιρετισμός από τον δήμαρχο Σφακίων, κ. Παύλο Πολάκη
Ομιλία για τα γεγονότα της περιοχής από τον κ. Βασίλη Θωμά, δικηγόρο, γεν. γραμματέα «Ένωσης των Απανταχού Σφακιανών».
Απονομή αναμνηστικής πλακέτας στους βετεράνους
Προσκλητήριο Πεσόντων - Κατάθεση στεφάνων
Ριζίτικο τραγούδι από τον Σύλλογο «Χρυσόθεμις»
Οργάνωση: Περιφερειακή Ενότητα Χανίων - Δήμος Σφακίων.

8. 30 μ.μ. Εκδήλωση τιμής και μνήμης της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Χανίων, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων
Χαιρετισμός από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Απόστολο Βουλγαράκη και τον δήμαρχο Χανίων, κ. Μανώλη Σκουλάκη
Ριζίτικο τραγούδι:
Απαγγελία: Σταμάτη Αποστολάκης, δάσκαλος - λαογράφος
Απόδοση: «Κρητικές Μαδάρες»
Απονομή επαίνου στους διακριθέντες σε διαγωνισμό μαντινάδας με θέμα τη Μάχη της Κρήτης που προκήρυξε η Ένωση Στιχουργών Ν. Χανίων.
Προβολή video για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Μάχη της Κρήτης και την Κατοχή
Συναυλία με τη Χορωδία Χανίων, αφιερωμένη στη Μάχη της Κρήτης με έργα Κρητών δημιουργών (Μ. Θεοδωράκη, Χρ. Λεοντή, Δ. Καψωμένου, Ρ. Δεληγιαννάκη).
Τη χορωδία διευθύνει ο Γ. Μεντζελόπουλος και παίζει πιάνο η Μαρία Κουτουλάκη.
Απαγγελία κειμένων και επιμέλεια video: Λεωνίδας Μανωλικάκης, ηθοποιός - σκηνοθέτης
Οργάνωση: Περιφερειακή Ενότητα Χανίων - Δήμος Χανίων.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Περιφερειακός σύμβουλος στις ΗΠΑ
Στις εκδηλώσεις που γίνονται στη Νέα Υόρκη για την 70ή επέτειο της Μάχης της Κρήτης θα παραβρεθεί ο γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης και πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Γύπαρης από τις 19 έως τις 26 Μαΐου, καλεσμένος από την ομογένεια των Κρητών της Νέας Υόρκης, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Ο κ. Γύπαρης, στις 22 Μαΐου θα είναι κεντρικός ομιλητής στις εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο της Μάχης της Κρήτης και παράλληλα θα έχει συναντήσεις με στελέχη και φορείς της ομογένειας για θέματα που άπτονται της Περιφέρειας Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου