Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΔΕΔΙΣΑ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ


ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
Αποκομιδή απορριμμάτων
Δημοσιεύθηκε στις: 31-05-2011

Ξεκίνησε από χθες το απόγευμα η αποκομιδή των απορριμάτων από τους εργαζόμενους στη ΔΕΔΙΣΑ σε μια ένδειξη καλής θέλησης, παρότι απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες.
Οι εργαζόμενοι μετά από δεσμεύσεις των δημάρχων ότι σήμερα θα πληρωθούν κάποια χρήματα αποφάσισαν να επιστρέψουν στην εργασία τους. Παράλληλα μετά από παρέμβαση στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Κουσελά συμφωνήθηκε η οφειλή της ΔΕΔΙΣΑ απέναντι στην Α΄ ΔΟΥ να ρυθμιστεί σε 5 δόσεις προκειμένου να πάψει η παρακράτηση των χρημάτων από την εφορία.
Την ίδια στιγμή πάντως οι παρόντες δήμαρχοι δεσμεύτηκαν ότι θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην ΔΕΔΙΣΑ (φτάνουν περίπου το 1 εκ. ευρώ) προκειμένου η εταιρεία να μην βρίσκεται κάθε λίγο και λιγάκι αντιμέτωπη με οικονομικά προβλήματα.
Ο δήμαρχος Χανίων κ. Μ. Σκουλάκης επισήμανε πως ο νομός βρίσκεται "εν κινδύνω" και είχε ετοιμάσει την κήρυξη της πόλης "σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης" για λόγους δημόσιας υγείας, αν δεν υπήρχε απόφαση από τους εργαζόμενους για επιστροφή στην εργασία τους.
Μετά από αυτό και τις δεσμεύσεις των δημάρχων Κισάμου, Πλατανιά, Αποκόρωνα και του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΔΙΣΑ κ. Κοπάση ότι μέχρι σήμερα θα έχει δοθεί κάποιο ποσό στους εργαζόμενους, οι τελευταίοι στη γενική τους συνέλευση αποφάσισαν να σταματήσουν την επίσχεση εργασίας.
Οι Δήμοι των Χανίων συμφώνησαν με το Υπουργείο Οικονομικών το ποσό των 400.000 ευρώ που αφορα οφειλές της ΔΕΔΙΣΑ στην Α΄ ΔΟΥ να ρυθμιστεί σε 5 δόσεις με άμεση καταβολή της α΄ δόσης ύψους 80.000 ευρώ και τις υπόλοιπες ως τις 31/12/2011. Προκειμένου να επιτυγχανθεί το παραπάνω υπήρξε παρέμβαση του βουλευτή κ. Ε. Δαμιανάκη στον υφυπουργό κ. Κουσελά. "Οι δήμοι διαπραγματεύτηκαν για λογαριασμό της ΔΕΔΙΣΑ και πέτυχαν μια ρύθμιση των οφειλών. Πέτυχαν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα" ανάφερε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γ. Μαλανδράκης, ενώ ο δήμαρχος Αποκόρωνα κ. Γρ. Μαρκάκης μίλησε για "συντονισμένη κίνηση που θα ’πρεπε να γίνει πιο μπροστά" ενώ τόνισε πως "το πρόβλημα δεν λύνεται, θα το ξαναβρούμε μπροστά μας". Ο κ. Γ. Μυλωνάκης δήμαρχος Κισάμου είπε "όλες τις οφειλές θα τις εξοφλήσουμε.
Η προτεραιότητα είναι να πληρώσουμε τους εργαζόμενους για να μην ξαναέχουμε τέτοια φαινόμενα."
Τέλος και ο κ. Κοπάσης είπε πως σήμερα Τρίτη θα πρέπει να είναι σίγουρη η σταδιακή εξόφληση των εργαζομένων. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης κ. Α. Βουλγαράκης και η πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ κ. Θ. Μυλωνάκη.

'ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ'
Να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά τις διαβεβαιώσεις των δημάρχων παρότι είναι σε άθλια οικονομική κατάσταση αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΔΙΣΑ στην έκτακτη γενική τους συνέλευση. Η κατάσταση όπως την περιέγραψαν είναι δραματική αφού απλήρωτοι για πάνω από δύο μήνες αδυνατούν να πληρώσουν τα βασικά τους έξοδα, πολλοί έχουν χρεωθεί σε τράπεζες, άλλοι οφείλουν νερό, ρεύμα, ενοίκια, τηλέφωνα, ενώ πολλοί δεν είναι σε θέση να βάλουν στα αυτοκίνητα τους ούτε βενζίνη για να πάνε στον χώρο εργασίας.
"Προχωρήσαμε στην επίσχεση εργασίας χωρίς σκοπιμότητα αλλά από απόγνωση γιατί είμαστε απλήρωτοι εδώ και μήνες" ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου κ. Κ. Μαλλιαράκης, ο οποίος και εισηγήθηκε να σταματήσει η επίσχεση εργασίας. Πάντως πολλοί εργαζόμενοι ήταν υπέρ της συνέχισης της κινητοποίησης καθώς και στο παρελθόν έχουν πάρει ανάλογες διαβεβαιώσεις χωρίς αντίκρισμα.
Την ίδια στιγμή ο Εμπορικός Σύλλογος και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών με ανακοίνωσή τους καλεί τους αρμόδιους φορείς να κινητοποιηθούν άμεσα "προκειμένου να τακτοποιηθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις της ΔΕΔΙΣΑ Χανίων ρυθμίζοντας τις οφειλές της εταιρείας στην ΔΟΥ Χανίων.
Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων άμεσα και να τακτοποιηθούν οι υποχρεώσεις των δήμων προς την εταιρεία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου