Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕΛΙΝΟ




ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΩΝ ΟΡΕΩΝ
Ιατρικές εξετάσεις σε κατοίκους του Σελίνου
Δημοσιεύθηκε στις: 07-05-2011

Ιατρικές εξετάσεις πανεπιστημιακού επιπέδου είχαν στον τόπο τους οι κάτοικοι του Σελίνου, που ανταποκρίθηκαν με το παραπάνω στην παρουσία 30 περίπου γιατρών, που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία 'Πανεπιστήμιο των Ορέων'.
Μια πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Κρήτης και του πρύτανη, κ. Παλλήκαρη. Χθες, οι κάτοικοι του Ανατολικού Σελίνου και της Καντάνου εξετάστηκαν από επιστήμονες της Γενικής Ιατρικής, ενώ οφθαλμολογικές εξετάσεις έγιναν στα παιδιά της Κουντούρας, και τοξικολογικές στους κατοίκους της περιοχής. Τα αποτελέσματα θα σταλούν στους κατοίκους προκειμένου με τη σειρά τους -αν υπάρχει ανάγκη- να ακολουθήσουν την κατάλληλη αγωγή.
Στο Δ.Σ. Κουντούρας δεκάδες μαθητές αλλά και οι γονείς τους εξετάσθηκαν από τους γιατρούς της Οφθαλμολογικής Κλινικής. 'Είναι κάτι πολύ χρήσιμο για μας τους γονείς. Οι γιατροί ήταν πολύ εξυπηρετικοί μας διευκόλυναν πολύ και μας ενημέρωσαν. Είναι σημαντικό να έχουμε τέτοιες δράσεις στον τόπο μας', δήλωσε στα 'Χ.Ν.' η κα Αντωνία Μαράκη, που έφερε και τα δύο παιδιά της για οφθαλμολογική εξέταση.
'Μέχρι τώρα αυτές οι δράσεις του «Πανεπιστημίου των Ορέων» έχουν αποδώσει σημαντικά, γίνεται πρόληψη περιπτώσεων και συστήνονται θεραπείες', τόνισε ο κ. Γιάννης Σιατίτσας, υπεύθυνος της ομάδας. Ο ίδιος τόνισε πως το 'Πανεπιστήμιο των Ορέων' αποτελεί μια 'οραματική προσπάθεια που βασίζεται στον εθελοντισμό και που αξίζει να στηριχθεί και βρει και μιμητές'. Για τον Δήμο Σελίνου ο αντιδήμαρχος, κ. Αντώνης Μπιτσάκης, μίλησε για 'πολύ θετική ενέργεια και πρωτοβουλία από τους επιστήμονες και τους ευχαριστούμε. Αυτό, βέβαια, δείχνει ότι στην περιοχή μας έχουμε το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Θα πρέπει, λοιπόν, να ενισχυθεί και το Κέντρο Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία σε όλο το Σέλινο γιατί είναι μια περιοχή με ιδιαιτερότητες που το καλοκαίρι ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται λόγω τουρισμού'.

ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Στον χώρο του περιφερειακού ιατρείου, ειδικοί τοξικολόγοι έπαιρναν ιστούς από κατοίκους (μια μικρή τούφα μαλλιά) προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν υπολείμματα από τυχών χρήση φυτοφαρμάκων στα θερμοκήπια της περιοχής. Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο από κατοίκους από τους οποίους και πάρθηκε ένα ιατρικό ιστορικό για τις διατροφικές τους συνήθειες, το κάπνισμα κ.λπ.
Ανάλογη ήταν και η επιτυχία της παρουσίας των γιατρών και στις υπόλοιπες περιοχές του Σελίνου, ενώ στο πλαίσιο της ομάδας εκπαίδευση - παιδεία μαθητές του 14ου Δ.Σ. Χανίων επισκέφθηκαν το Δ.Σ. Ροδοβανίου.
Γ.ΚΩΝ.

Ιστορία Σελίνου
Η παρουσία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Θ. Δετοράκη και η ομιλία του για την ιστορία του Σελίνου στο πλαίσιο της ομάδας πολιτισμός - διαχρονικότητα προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μαθητών αλλά και κατοίκων της Παλαιόχωρας. Ο κ. Δετοράκης, εμφανώς συγκινημένος καθώς στον Ασφεντιλέ Σελίνου ήταν το πρώτο Σχολείο που υπηρέτησε ως δημοδιδάσκαλος, έκανε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση της ιστορίας του Σελίνου από την Πρωτογεωμετρική Περίοδο, την ανάπτυξη σημαντικών πόλεων στην επικράτειά του (Ελυρος, Υρτακίνα κ.λπ.) τη συμμετοχή του στους εμφυλίους πολέμους με τις υπόλοιπες πόλεις της Κρήτης, τη Βυζαντινή και Αραβική Περίοδο, την παρουσία των Ενετών, των Τούρκων μέχρι και τα σύγχρονα χρόνια. Τη διάλεξη άνοιξαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, κ. Παλλήκαρης και ο δήμαρχος Καντάνου - Σελίνου, κ. Δερμιτζάκης, ενώ παραβρέθηκαν περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

ΣΗΜΕΡΑ
Το 'Πανεπιστήμιο των Ορέων' στον Ομαλό
Εξόρμηση θα πραγματοποιήσει και σήμερα, Σάββατο, το 'Πανεπιστήμιο των Ορέων'.
- Η Ομάδα Ανάπτυξη - Οικονομία - Περιβάλλον θα βρίσκεται στο Κέντρο Πληροφόρησης στο Ξυλόσκαλο στον Ομαλό, όπου στις 11 το πρωί θα ξεκινήσει ημερίδα με συντονιστή τον αντιδήμαρχο Πλατανιά, Ε. Σολιδάκη και το εξής πρόγραμμα:
-Ανάπτυξη και Ευημερία στα Λευκά Όρη, Ανθρωπογενείς Δραστηριότητες στην περιοχή του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων.
Ι. Φίλης, πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης: Η σημασία της βιοποικιλότητας στον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων.
Ι. Κλινάκης, ιατρός, μελισσουργός: Διατροφική αξία του μελιού και των προϊόντων της μέλισσας.
Μ. Νικολούδης, αντιδήμαρχος Αποκόρωνα: Προστασία των ορεινών όγκων.
Ι. Μαλανδράκης, δήμαρχος Πλατανιά: Παράλληλοι δρόμοι ανάπτυξης πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα.
Π. Μαρινάκης, εκπρόσωπος Συλλόγου «Ιάρδανος»: Σύνδεση ορεινού όγκου με την παραλιακή ζώνη.
Γ. Δημητριάδης, BIOLEA: Βιολογική κτηνοτροφία.
Ε. Μπενιουδάκης, μηχανουργός: Ένα αυτοφερόμενο ηλιακό τυροκομείο.
Α. Στεφανάκης, κτηνίατρος: Ανάπτυξη και έρευνα στην Κτηνοτροφία.
Ε. Μηλιδάκης, Ο.Α.ΔΥ.Κ.: Χρηματοδοτούμενες δραστηριότητες στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο.
Διάλειμμα: Ριζίτκο τραγούδι από Ριζίτες των Λευκών Ορέων
-Ίδρυση Μουσείου και Ακαδημίας Πολιτισμού των Ορέων στον Ομαλό.
Εισηγητής: Θ. Δετοράκης.
Ανοιχτή συζήτηση.
Θα ακολουθήσει στις 5.30 το απόγευμα μουσική εκδήλωση με τον Μιχάλη Τζουγανάκη στο «Ξυλόσκαλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου