Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ε


ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΕΔΙΣΑ
Στον αέρα η αποκομιδή απορριμμάτων
Δημοσιεύθηκε στις: 28-05-2011

Λύση διακανονισμού μέσω της τοπικής Εφορίας, προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, αναζητά η ΔΕΔΙΣΑ. Την ίδια στιγμή, οι τελευταίοι συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας, που ξεκίνησαν χθες, αρνούμενοι να δουλέψουν στο εργοστάσιο και να μαζέψουν απορρίμματα καθώς παραμένουν απλήρωτοι το τελευταίο δίμηνο, ενώ τους οφείλεται ακόμα και η εξόφληση του περασμένου Δεκεμβρίου!
Τα χρήματα, που έδωσαν οι Δήμοι πριν από λίγες ημέρες, για να λειτουργήσει η ΔΕΔΙΣΑ, δεσμεύτηκαν από την Εφορία για ένα χρέος που προκύπτει από το 2000 και αφορά κάποιον φόρο επί των εξόδων κίνησης για τον οποίο πάντως δεν ήταν ενήμερη η διοίκηση. Αυτή τη στιγμή, μετά από επαφές που είχε στην Αθήνα ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΙΣΑ, κ. Λ. Κοπάσης, αποφασίσθηκε να γίνει προσπάθεια διακανονισμού της οφειλής με την τοπική Εφορία για την αποδέσμευση των χρημάτων, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να επανέλθει στην κανονική της λειτουργία η Δημοτική Επιχείρηση. Παράλληλα, πάντως από τη ΔΕΔΙΣΑ επισημαίνεται πως, αν οι Δήμοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και είχαν εξοφλήσει έστω τις οφειλές του 2010 τα οικονομικά προβλήματα δεν θα ήταν οξυμμένα.

ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ
Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη ΔΕΔΙΣΑ, που ξεκινώντας χθες την επίσχεση εργασίας, συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Επιχείρησης.
'Εχουμε τελειώσει ως άνθρωποι, δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην πόλη και στον Νομό, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Χρωστάμε σε Τράπεζες, ενοίκια, δεν έχουμε τα προς το ζην', ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου, κ. Κώστας Μαλλιαράκης.
'Δεν θέλουμε ούτε να κλείσει η Επιχείρηση ούτε να βρομίσει η πόλη, αλλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Να κάνουμε αυτό το έργο της αποκομιδής, αλλά και να μην πληρωνόμαστε· δεν γίνεται', ανέφερε ο κ. Κ. Τζομπανάκης, γραμματέας του Σωματείου, ενώ ο αντιπρόεδρος, κ. Γιώργος Πετράκης, τόνισε πως από όλους τους Δήμους μόνο ο Δήμος Χανίων ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του και είναι συνεπής στις οφειλές του.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
'Η μόνη λύση είναι ο διακανονισμός της οφειλής', δήλωσε η πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ, κα Θ. Μυλωνάκη. Στο ταμείο της Επιχείρησης μπήκαν από τους Δήμους μετά από 7 μήνες 683.000 ευρώ, τα οποία κρατήθηκαν όλα από την Εφορία! 'Μετά από έναν έλεγχο η Εφορία βρήκε ότι πριν από 10 χρόνια όφειλε η Επιχείρηση ένα ποσό, το οποίο από τότε χωρίς να υπάρξει κανένας έλεγχος και χωρίς να γνωρίζουμε την ύπαρξή του αυξήθηκε λόγω των προσαυξήσεων. Ηταν για έναν φόρο για έξοδα κίνησης, τα οποία δεν πλήρωναν οι δημόσιες Υπηρεσίες. Η Εφορία, λοιπόν, δεν μας δίνει φορολογική ενημερότητα για να εισπράξουμε άλλα χρήματα των Δήμων. Τα παρακρατεί μέχρι να πάρει όλο το ποσό που οφείλουμε', είπε η κα Μυλωνάκη, συμπληρώνοντας πως 'εμείς θα διεκδικήσουμε νομικά να μην δώσουμε αυτό το ποσό, γιατί λέμε ότι δεν είναι νόμιμο, αλλά αυτό θα πάρει πέντε χρόνια. Τι θα κάνουμε μέχρι τότε; Ζητάμε έναν διακανονισμό. Δεν είναι δυνατόν να κρατήσουν όλα τα χρήματα, γιατί διαφορετικά κλείνει η Επιχείρηση. Δεν μπορεί να συνεχιστεί ο στραγγαλισμός σε μια Επιχείρηση που είναι από τις καλύτερες στην Ελλάδα στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου