Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΣΦΑΓΕΙΑ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ


ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
Επαναλειτουργούν τα σφαγεία
Δημοσιεύθηκε στις: 04-05-2011

Με διαχειριστές τους ίδιους τους κτηνοτρόφους θα επαναλειτουργήσουν τα δημοτικά σφαγεία Χανίων.
Η πρόταση του Δήμου έγινε δεκτή προφορικά από τους κτηνοτρόφους και τον νεοϊδρυθέντα Συνεταιρισμό τους και σύντομα θα υπάρξει και η γραπτή θετική απάντηση. Επειτα ξεκινά 'ένας αγώνας δρόμου', όπως σημείωσε ο δήμαρχος Χανίων, κ. Μ. Σκουλάκης, προκειμένου η ανακατασκευή των σφαγείων να ενταχθεί στο πρόγραμμα 'Μπαλτατζής', ενώ ανάλογη θα είναι και η προσπάθεια των κτηνοτρόφων που έχουν εξασφαλίσει, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, κ. Γ. Βενετάκη, 'άτοκο δάνειο', με το οποίο θα μπουν στην Α.Ε. με το ποσοστό του 80%, έναντι 20% της 'Κύδων Δημοτική Α.Ε.' του Δήμου Χανίων.
Ουσιαστικά με την εξέλιξη αυτή επιτυγχάνεται:
- Για τους μεν κτηνοτρόφους η επαναλειτουργία των σφαγείων, έστω και μειωμένης δυναμικότητας, από τους ίδιους, έτσι ώστε να αυτοδιαχειριστούν τα προϊόντα τους χωρίς μεσάζοντες και με δυνατότητες για υψηλότερες αποδόσεις για τους ίδιους.
- Για τον μεν Δήμο, σε μια εποχή που τα οικονομικά είναι στο 'κόκκινο', απαλλάσσεται από το κόστος της λειτουργίας των σφαγείων.
Η πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος στους κτηνοτρόφους προβλέπει 'τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με μετόχους την Ανώνυμη Μονομετοχική Εταιρεία του Δήμου με την επωνυμία «Κύδων Δημοτική Α.Ε.», με ποσοστό μετοχών 20% και τον Συνεταιρισμό Κτηνοτρόφων Νομού Χανίων με ποσοστό 80%. Στην «Κύδων Δημοτική Α.Ε.» θα μεταβιβαστεί και το ακίνητο που φιλοξενεί το σφαγείο'. Ο κ. Σκουλάκης επανέλεβε πως το σφαγείο, επειδή βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης, δεν μπορεί να πάρει άδεια λειτουργίας ως πεντάτονης δυναμικότητας, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως δίτονο, ενώ σημείωσε πως σε συνομιλία που είχε με τον κ. Σκανδαλίδη ο τελευταίος ήταν θετικός στην ένταξη του εκσυγχρονισμού του σφαγείου στο πρόγραμμα 'Μπαλτατζής'.
Ο δήμαρχος απηύθυνε έκκληση 'σε όλους τους κτηνοτρόφους του Νομού, σε όλους τους συναδέλφους δημάρχους να προωθήσουν την ιδέα τη συνεταιριστική και την ένταξη των κτηνοτρόφων των περιοχών τους στον νέο Συνεταιρισμό'.

ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Από μεριάς των κτηνοτρόφων, ο πρόεδρός τους, κ. Γ. Βενετάκης, σημείωσε πως 'ο Δήμος μας προσφέρει το 80% και αυτό είναι κοντά στο αρχικό μας αίτημα για τη λειτουργία των σφαγείων. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, από τη στιγμή που ο Δήμος δεν αναλαμβάνει, όπως είχαμε ζητήσει, τον εκσυγχρονισμό των σφαγείων, θα το αναλάβει η Α.Ε. Για το δικό μας ποσοστό έχουμε εξασφαλίσει μια άτοκη χρηματοδότηση και η αποπληρωμή της θα γίνει μέσα από την εμπορία των προϊόντων μας. Ο κτηνοτρόφος δεν θα πληρώσει κάτι'.
Ο κ. Βενετάκης σημείωσε πως οι κτηνοτρόφοι ανεξάρτητα από το τι θα συνέβαινε με το σφαγείο είχαν αποφασίσει από καιρό να προχωρήσουν στη σύσταση Συνεταιρισμού που θα διαχειρίζεται όλα τα προϊόντα τους. 'Θεωρούμε ότι ο αγώνας που δώσαμε δεν πήγε χαμένος. Με το να διαχειριστούμε εμείς τα προϊόντα που παράγουμε πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο, αρκεί να έχουμε τη στήριξη του Δήμου και της Περιφέρειας. Δεν έχουμε να κάνουμε και τίποτα άλλο από το να μοιρολατρούμε και να περιμένουμε από τους ιδιώτες να μας εξασφαλίσουν ένα εισόδημα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει· πρέπει να πάρουμε τη διαχείριση των προϊόντων στα χέρια μας και αυτό μπορεί να γίνει μέσω των Συνεταιρισμών. Εχουμε την ποιότητα και θα ποντάρουμε σε αυτή'. Τέλος, ο κ. Βενετάκης κάλεσε όλους τους κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια και να τη στηρίξουν. Στη σύσκεψη, που ήταν κλειστή για τους δημοσιογράφους, πήραν μέρος πολλοί κτηνοτρόφοι καθώς και οι αντιδήμαρχοι κ. Λ. Αμπαδιωτάκης και Κ. Πρωτοπαπαδάκης, ο γ.γ. του Δήμου κ. Γ. Κουρής, ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Χανίων και πρόεδρος της «Κύδων Δημοτική Α.Ε.», κ. Γ. Πουλιδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου