Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Ο Δρόμος των Μουσείων
Δημοσιεύθηκε στις: 11-05-2011

'Ο δρόμος των Μουσείων' είναι μια σειρά από εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε έξι Μουσεία των Δήμων Πλατανιά και Καντάνου - Σελίνου. Εκδηλώσεις που συνδυάζονται με επισκέψεις στα Μουσεία αυτά (τα 4 από αυτά σε λειτουργία) και που έχουν ως στόχο την ανάδειξη του Πολιτισμού.
'Είναι μια πρωτοβουλία των Δήμων Πλατανιά (Μουσεία Κρητικών Βοτάνων, Αλιείας, Ελιάς Βουβών, Σύγχρονης τέχνης 'Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης') και Καντάνου - Σελίνου (Ιστορικό Καντάνου, Ακριτών) με τη συνεργασία του 'Ελαιουργείου', που έχει ως σκοπό να αναδείξει τον λεγόμενο δρόμο των Μουσείων, που θα διασχίζει Μουσεία των δύο Δήμων μας', ανέφερε ο δήμαρχος Πλατανιά, κ. Γ. Μαλανδράκης, σε χθεσινή συνέντευξη των διοργανωτών επισημαίνοντας τη συμβολή του κ. Ι. Αρχοντάκη στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων. Παράλληλα, τόνισε, πως 'οι εκδηλώσεις δίνουν την ευκαιρία στους Δήμους να αναπτύξουν συνεργασία και στο θέμα του Πολιτισμού, πάνω στο πλούσιο πολιτιστικό μας απόθεμα'.
Από τη μεριά του ο δήμαρχος Πελεκάνου, κ. Γ. Δερμιτζάκης, ανέφερε πως 'με μεγάλη χαρά και ικανοποιηση αποδεχθήκαμε την πρόταση για κοινές εκδηλώσεις των δύο Δήμων στα Μουσεία μας. Εμείς μετέχουμε με τα δύο Μουσεία. Το «Μουσείο Ακριτών» και το «Ιστορικό Μουσείο Καντάνου», που βρίσκεται στο στάδιο της συλλογής υλικού και σύντομα θα λειτουργήσει. Θεωρούμε ότι πρέπει να αναδείξουμε αυτά τα Μουσεία ως πόλο έλξης για τους επισκέπτες και τους μαθητές'.
Ο εμπνευστής των εκδηλώσεων κ. Ιωάννης Αρχοντάκης ανέφερε πως 'αξίζουν συγχαρητήρια στους δύο Δήμους που με απόλυτη γνώση της κοινής πολιτιστικής τους κληρονομιάς και των ομόρροπων στόχων ανάδειξης των πολιτιστικών αξιών συσφίγγουν τη συνεργασία τους και σηματοδοτούν έναν οδικό άξονα, που συνδέει από άκρη σε άκρη τους δύο Δήμους ενώνοντας το Κρητικό με το Λιβυκό πέλαγος'.
Για το Μουσείο Ακριτών μίλησε η κα Εύη Θεοδωράκη τονίζοντας πως 'είναι το μοναδικό Μουσείο στην Ευρώπη που μιλάει για τα μεσαιωνικά χρόνια. Είναι πολύ καλό να έλθουν σχολεία για ξεναγήσεις ιδιαίτερα τα παιδιά της Ε΄ Δημοτικού και Β΄ Γυμνασίου και Λυκείου που κάνουν στο μάθημα Ιστορίας για τη βυζαντινή αυτοκρατορία'. Για το Μουσείο Κρητικών Βοτάνων ο καθηγητής κ. Jacques Zaffran επισήμανε πως 'συμμετέχουμε με μεγάλη χαρά σε αυτήν τη γιορτή. Το Μουσείο Κρητικών Βοτάνων καλεί τον καθένα να το επισκεφθεί και να δει τη βιοποικιλότητα, τον πλούτο της Κρήτης, για να συνδυάζουμε τον πολιτιστικό χαρακτήρα με τον περιβαλλοντικό'.
Τέλος η κα Kατερίνα Καραπατάκη από το Μουσείο των Βουβών υπογράμμισε πως ο επισκέπτης βρισκόμενος στο Μουσείο 'μπορεί να δει εκθέματα που αφορούν το λάδι, την καλλιέργεια της ελιάς, σπάνια εργαλεία που αφορούν την ελιά και σπάνιο φωτογραφικό υλικό'.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

- Τετάρτη 18 Μαΐου: Διεθνής Ημέρα Μουσείων, όλα τα Μουσεία θα είναι ανοικτά από τις 9 π.μ. έως 9 μ.μ. Από 13 - 21 Μαΐου θα γίνουν ξεναγήσεις για ομάδες επισκεπτών εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
- Παρασκευή 13 Μαΐου: Μουσείο Ακριτών Παλαιόχωρας. Διάλεξης της διευθύντριας του Κέντρου Λαογραφικής Ακαδημίας Αθηνών Κ. Καμηλάκη και της ιστορικού Τέχνης Λουίζας Καραπιδάκη με θέμα: 'Λαϊκός Πολιτισμός: Μουσεία και Ανάπτυξη'. Επίσης διάλεξη 'Η ζωή μας, ένα παραμύθι' από τη συγγραφέα Ευδοκία Σκορδαλά - Κακατσάκη.
- Σάββατο 14 Μαΐου: Μουσείο Ελιάς Βουβών. 'Το έργο ψηφιοποίησης του Μουσείου Ελιάς Βουβών' παρουσίαση και εισαγωγή από τον δρα Μανώλη Μαραβελάκη από το ΤΕΙ Κρήτης.
- Κυριακή 15 Μαΐου: Μουσείο Κρητικών Βοτάνων στην Ορθόδοξη Ακαδημία. 'Τα Μουσεία πρέπει να είναι για όλους'. Διάλεξη της μουσειολόγου ιστορικού Τέχνης Μυρτώς Κοντομιτάκη, προβολή της ταινίας 'Τοπ Καπί'. Εισαγωγή από τον σκηνοθέτη Κ. Χατζημιχαηλίδη.
- Σαββάτο 21 Μαΐου: Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Ελαιουργείον. Εορταστική λήξη της φωτογραφικής έκθεσης 'Photometria 2010'. Ακολουθεί 'Photoart D.J. Party'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου