Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ



ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Στο 15% η ανεργία στην Κρήτη
Δημοσιεύθηκε στις: 17-05-2011

Στο 15,2% καταγράφεται η επίσημη ανεργία στην Κρήτη, ένα ποσοστό που το Υπουργείο Εργασίας, όπως τόνισε χθες από τα Χανιά ο υφυπουργός κ. Β. Κεγκέρογλου, εκτιμά ότι θα μειωθεί καθώς ξεκίνησαν οι τουριστικές δραστηριότητες και η εφαρμογή προγραμμάτων.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κεγκέρογλου, τα προγράμματα αυτά θα είναι 'ανάσα για τους ανέργους και ανάχωμα στην ανεργία'.
Αναφερόμενος στα μεγέθη της ανεργίας, όταν ρωτήθηκε ο υφυπουργός, είπε πως 'με βάση τον Φεβρουάριο είναι 15,2%. Ενα ποσοστό που από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλη έχει μία σχετική αύξηση, αλλά τώρα με το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου και των θερινών δραστηριοτήτων και την εφαρμογή των προγραμμάτων μειώνεται. Η ανεργία θα ήταν 3 - 3,5% μονάδες μεγαλύτερη, αν δεν υλοποιούσαμε τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και του Υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση'.
Ο υφυπουργός ανέλυσε τα προγράμματα σε δημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες. Ειδικότερα τόνισε για καθένα από αυτά:
- ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ: Η απασχόληση είναι προσωρινή και για 5 μήνες με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και με μηνιαίο μισθό 625 ευρώ. Ο κάθε φορέας θα δημιουργήσει το δικό του επιχειρησιακό πρόγραμμα και στο πλαίσιο του προγράμματος θα υπάρξει και η ανάλογη απασχόληση. Ο αριθμός των απασχολουμένων θα εξαρτηθεί από τον κάθε φορέα. Υπολογίζονται ότι οι θέσεις μπορεί να είναι μέχρι και 700 για τον Νομό Χανίων.
- ΤΟΠΙΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: Οι αναπτυξιακοί φορείς ανά κάθε Νομό θα σχεδιάσουν με βάση τα τοπικά χαρακτηριστικά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που θα συνδυάσει τη συμβουλευτική και την κατάρτιση ανέργων με τη δημιουργία μόνιμων θέσεων απασχόλησης.
- ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Αφορά ομάδες ανθρώπων, ευάλωτες ομάδες, όπως γυναίκες, ώστε να κάνουν τη δική τους συνεργατική ομάδα και με στήριξη από το Ταμείο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας να προχωρήσουν ακόμα και σε δράσεις συλλογικού σκοπού που αφορούν την τοπική ανάπτυξη.
Ειδικά για την κοινωφελή εργασία και ερωτηθείς από τα 'Χ.Ν.' κατά πόσο μπορεί να δώσει πραγματικές λύσεις για τους εργαζομένους η πεντάμηνη εργασία με 625 ευρώ μηνιαίο μισθό, ο κ. Κεγκέρογλου απάντησε πως 'δίνεται μία ανάσα στους ανέργους είτε τους μακρόχρονους είτε τους βραχυπρόσθεσμους και ταυτόχρονα στους φορείς η δυνατότητα να παράξουν έργο και υπηρεσίες προς όφελος των πολιτών. Το αποτελεσματικό χτύπημα θα έρθει από νεες επενδύσεις, την αναθέρμανση της οικονομίας. Ομως αυτό δεν γίνεται με διοικητικές πράξεις και με το πάτημα ενός κουμπιού. Μέχρι τότε το Υπουργείο Εργασίας εξαντλεί, αξιοποιεί κάθε ευρώ που έχει από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους προκειμένου να βάλουμε ανάχωμα στην ανεργία'.
Από μεριάς των δημάρχων και των εκπροσώπων Δήμων, που συμμετείχαν στη σύσκεψη, οι περισσότεροι είπαν ότι θα συμμετάσχουν στα προγράμματα, παρότι δεν δίνουν σίγουρες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ειδικά με την κοινωφελή εργασία θα μπορούν να προσλάβουν προσωπικό για καθαρισμούς παραλιών, για ανάπλαση πλατειών, πιθανόν και για τα προγράμματα βοήθειας στο σπίτι, χωρίς, όμως, να έχουν περαιτέρω δικαίωματα για μονιμοποίηση.
Για προγράμματα - ασπιρίνη, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών, κ. Χατζηδάκης, αναφέροντας πως, αν δεν δημιουργηθούν οι προοπτικές ανάπτυξης δεν θα αντιμετωπιστεί η ανεργία, ενώ ανάλογη θέση εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Χανίων.
Στη συνάντηση πήραν μέρος και ο δήμαρχος Χανίων κ. Μ. Σκουλάκης, αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μ. Λιονάκης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Α. Βουλγαράκης, οι δήμαρχος Πλατανιά Γ. Μαλανδράκης και Σφακίων Π. Πολάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου