Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ 16ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ
Βλαβερή για τα παιδιά η αλόγιστη χρήση της TV
Δημοσιεύθηκε στις: 05-05-2011

Η υπερβολή στη χρήση τηλεόρασης, κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών επιδρά άμεσα και πολύ αρνητικά στα παιδιά. Την κύρια ευθύνη γι’ αυτό φέρουν οι γονείς, οι οποίοι δίνουν τις περισσότερες φορές το κακό παράδειγμα. Στις παραπάνω διαπιστώσεις έφτασε η παιδοψυχολόγος δρ Φωτεινή Περαματζέλη, μιλώντας σε εκδήλωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του Συλλόγου Διδασκόντων του 16ου Δ.Σ. Χανίων με θέμα 'Η βία της οθόνης'.
Η παιδοψυχολόγος επεσήμανε τα αρνητικά της τηλεόρασης, ηλεκτρικών παιχνιδιών και κινητών, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως σημείωσε, 'ότι θα καταλήξουμε στο να απαξιώσουμε την τηλεθέαση ή τη χρήση διαδικτύου και των παιχνιδιών. Στόχος μας είναι να εστιάσουμε στο ότι η υπερβολή και η άκριτη και χωρίς επίβλεψη των γονέων αυτών των μέσων επιδρά πάρα πολύ αρνητικά και στη σωματική ανάπτυξη και στις μαθησιακές επιδόσεις των παιδιών και στην ψυχολογία τους'.
Η κα Περαματζέλη στάθηκε ειδικά στο θέμα της πρόληψης και στη σημασία του οι γονείς να αποτελούν πρότυπο χρήσης των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. 'Αν ο γονιός, όταν επιστρέφει στο σπίτι, το πρώτο που κάνει είναι να πατήσει το κουμπί της τηλεόρασης και έχει μια τηλεόραση που στο πίσω μέρος του αφτιού λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, δεν μπορεί να ζητήσει από τα παιδιά να τηρήσουν ένα πρόγραμμα μελέτης, να οργανώσουν τον χρόνο τους, να βγάλουν από τη ζωή τους την τηλεόραση. Δεν μπορούν να παρουσιάσουν την τηλεόραση ως μέσο εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό, όταν αποτελεί το κέντρο του σπιτιού', ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως 'πρώτος στόχος είναι ο γονιός' καθώς 'οι μεγάλοι καλύπτονται πίσω ότι είναι ενήλικοι και ότι μπορούν και διαχειρίζονται ή νομίζουν ότι μπορούν, όπως θέλουν τον χρόνο τους, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι γίνονται παραδείγματα προς μίμηση για τα παιδιά τους'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου