Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΜΑΧΗ ΚΡΗΤΗΣ


ΑΠΟ ΑΥΣΤΡΑΛΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
Βιβλίο για την κρητική φιλοξενία στην περίοδο της Κατοχής
Δημοσιεύθηκε στις: 08-06-2011

'Για πολλούς Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς η φιλοξενία των κατοίκων της Κρήτης την εποχή της ναζιστικής κατοχής έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη', δηλώνει στα 'Χ.Ν.' ο Αυστραλός συγγραφέας, Ιαν Φρέιζερ, που μαζί με τον Σιν Ντόμερ συνέγραψαν το βιβλίο 'On the run' που αναφέρεται στις περιπέτειες των Νεοζηλανδών και Αυστραλών στρατιωτών στην κατεχόμενη Κρήτη.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου καταγράφονται τα ονόματα και οι ιστορίες εκατοντάδων στρατιωτών, οι σχέσεις τους με τους ντόπιους κατοίκους και η φιλοξενία από τους τελευταίους παρά τα σκληρά αντίποινα των Ναζί.
'Tόσο σε Αυστραλία όσο και Νέα Ζηλανδία υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα γεγονότα της Μάχης της Κρήτης καθώς οι οικογένειες των στρατιωτών θέλουν να ξέρουν τι έκαναν οι πατεράδες τους πριν από 70 χρόνια, πώς κατάφεραν να επιβιώσουν', τονίζει ο κ. Φρέιζερ, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στα Χανιά προκειμένου να συγκεντρώσει υλικό για το νέο του βιβλίο, που θα αφορά τη συμμετοχή των στρατιωτών των συμμάχων στις αντιστασιακές ομάδες του νησιού.
Ο πατέρας του Ιαν Φρέιζερ, Λεν Φρέιζερ, ήταν ένας από τους στρατιώτες που δεν κατάφεραν να φύγουν από τα Σφακιά για τη Μέση Ανατολή. Κατέφυγε στα βουνά της Κρήτης, όπου και παρέμεινε για αρκετό διάστημα έως ότου μπόρεσε να ξεφύγει για την Αφρική. 'Ο πατέρας μου δεν μου είχε αναφέρει ποτέ ιστορίες από την εποχή αυτή καθώς είναι πολλοί οι στρατιώτες που θέλουν να ξεχάσουν τα γεγονότα του πολεμου. Ομως, μετά τον θάνατό του βρήκα το ημερολόγιό του, που κατέγραφε τις εμπειρίες του. Είχε σβησμένα, όμως, τα ονόματα των ανθρώπων με τους οποίους είχε έλθει σε επικοινωνία. Βρήκα, όμως, γράμματα προς τους φίλους του στην Κρήτη μετά τον πόλεμο. Ηλθα πρώτη φορά στην Κρήτη το 1999. Ξαναήλθα το 2002 και άρχισα να εντοπίζω διάφορες περιοχές, που είχε βρεθεί ο πατέρας μου. Στα Βοθιανά στην Παλαιόχωρα συνάντησα την οικογένεια Μακράκη, που είχε φιλοξενήσει τον πατέρα μου. Ο γιος τους Σπύρος με ξενάγησε στο δωμάτιο που έμενε και κοιμόταν ο πατέρας μου, τα σημεία που πήγαινε. Παράλληλα, εντόπισα και άλλες οικογένειες και άρχισα να συλλέγω στοιχεία για τους στρατιώτες από τις συμμαχικές χώρες, που φιλοξενήθηκαν στην Κρήτη κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Ολο αυτό το υλικό της έρευνας έγινε βιβλίο το «Οn the run». Ομως η έρευνα συνεχίσθηκε και έτσι τώρα βρίσκομαι στη διαδικασία προετοιμασίας ενός βιβλίου που θα αναφέρετε στη συμμετοχή στρατιωτών από τις συμμαχικές χώρες στις αντιστασιακές ομάδες'.
Ο κ. Φρέιζερ συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια της Μάχη της Κρήτης και θα είναι ομιλητής σε εκδήλωση στα Τσικαλαριά για μια από τις μάχες που έγιναν εκεί ανάμεσα στις οπισθοφυλακές των Νεοζηλανδών και στους Ναζί, που επιχειρούσαν να κόψουν την oπισθοχώρησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου