Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ


ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ
Προβλήματα αναζητούν λύσεις
Δημοσιεύθηκε στις: 28-06-2011

Για ανάγκη ριζικών παρεμβάσεων στο δυτικό τμήμα της παλιάς πόλης κάνει λόγο σε υπόμνημά της προς τον δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, η συνέλευση κατοίκων και επαγγελματιών της οδού Θεοτοκοπούλου.
Οπως επισημαίνει, υπάρχουν σειρά από ζητήματα που αφορούν την καθαριότητα, τη στάθμευση, τον φωτισμό αλλά και έργα ανάπλασης.
Στο υπόμνημα, το οποίο απευθύνεται ακόμα στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ, στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αλλά και στο Αστικό ΚΤΕΛ οι περίπου τριάντα κάτοικοι που το υπογράφουν, ζητούν και επισημαίνουν:

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΠΑΡΑΣ
α) Συμφωνήσαμε όλοι στην ανάγκη τοποθέτησης ηλεκτρονικής μπάρας στην είσοδο της Θεοτοκοπούλου, με την προϋπόθεση διάθεσης, μόνο στους μόνιμους κατοίκους που διαμένουν προς το τέλος της Θεοτοκοπούλου, χειριστηρίου για να έχουν πρόσβαση καθώς και στα έκτακτα περιστατικά.
β) Για τους μόνιμους κατοίκους που οι οικίες τους βρίσκονται στις αρχές της Θεοτοκοπούλου και επιχειρούσαν να σταθμεύουν στις προβλεπόμενες θέσεις επί της πλατείας Τάλω, να δοθούν ονομαστικές θέσεις.

ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΙΧ - ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ
α) Μεσοπρόθεσμα -ελπίζουμε- η λύση είναι η δημιουργία περιφερειακά της πόλης πάρκινγκ και η μεταφορά των ενδιαφερόμενων με λεωφορεία .
β) Για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, προτείνουμε τη διάθεση της δυτικής Τάφρου, από το σημείο που δεν επηρεάζει στην πρόσβαση στα τείχη, με στόχο την ελεγχόμενη στάθμευση για πέντε χρόνια. Τα έσοδα να διατεθούν για τη δημιουργία τριώροφου υπόγειου πάρκινγκ σε όλο το μήκος της οδού Πειραιώς.
γ) Εναλλακτικά, διάθεση όλου του χώρου της πισίνας του πρώην 'Ξενία' με έργα απλής διαμόρφωσης του χώρου.
δ) Εναλλακτικά την ενοικίαση από τον Δήμο όλου του χώρου της πρώην ΑΒΕΑ και τη διάθεσή του άμεσα για πάρκινγκ.
ε) Για τους επαγγελματίες και εργαζομένους της περιοχής μπορεί να εξεταστεί η δυνατότητα να διατεθεί ο αύλειος χώρος του 2ου Δημοτικού Σχολείου τα απογεύματα -κατά τη σχολική περίοδο- και όλο το 24ωρο, όταν είναι κλειστά το σχολείο. Κάποια κίνητρα θα πρέπει να εξεταστούν για το σχολείο.

ΜΙΝΙ BUS
α) Η δρομολόγηση mini bus με πρωτοβουλία του Δήμο, από το Αστικό ΚΤΕΛ προς την πλατεία Τάλω σε καθημερινή βάση, είναι απαραίτητη. Σε συνδυασμό με την αύξηση των τουριστικών λεωφορείων, που θα αποβιβάζουν επισκέπτες, επιτάσσει τη μετατροπή του τρίγωνου πεζοδρομίου, στην αρχή της Θεοτοκοπούλου και πλατείας Τάλω, σε κυκλικό πεζοδρόμιο ικανό να επιτρέπει τη στροφή των λεωφορείων.

OΛΙΓΟΛΕΠΤΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
Στην αρχή της Θεοτοκοπούλου και στο δεξιό της σημείο να δεσμευτούν οι θέσεις σταθμεύσεις για ολιγόλεπτη στάση (θα πρέπει να επισημάνεται από ανάλογη πινακίδα) αυτοκινήτων ανεφοδιασμού εμπορευμάτων, ταξί προς αποβίβαση ή επιβίβαση πελατών και Ι.Χ αυτοκινήτων για φορτοεκφόρτωση αποσκευών .

ΦΩΤΙΣΜΟΣ
Αμεσα πρέπει να προστεθούν φωτιστικά σώματα:
α) Στην είσοδο της Θεοτοκοπούλου και μέχρι τη στροφή του πρώην 'ΞΕΝΙΑ'
β) Στην οδό Ζαμπελίου στην περιοχή με τα σκαλοπάτια
γ) Στο ανάχωμα των δυτικών τειχών της ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια... Ήδη υπάρχουν έξι στύλοι με φωτιστικά χωρίς καλώδια παροχής ρεύματος, τα οποία και αφαιρέθηκαν με τη μετακίνηση των κατοίκων στη Χαλέπα. Σημειώνουμε ότι εκεί υπάρχει και παιδική χαρά σε πλήρη εγκατάλειψη.

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΕΙΧΩΝ
Η πραγματοποίηση του Αγροτικού Αυγούστου επιβάλλει τη συνολική ανάπλαση της περιοχής και αναστήλωση των τειχών πάνω στο ανάχωμα των Δυτικών τειχών.

ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΕΙΣ
Οι πλακοστρώσεις με κυβόλιθους καθώς και η υπογειοποίηση καλωδίων και δικτύων επιβάλλεται για όλους τους δρόμους, που συνδέουν τη Θεοτοκοπούλου με το ενετικό λιμάνι.
Ωστόσο, άμεσα χρειάζονται εργασίες συντήρησης των οδών και παρόδων της περιοχής μας είτε διαθέτουν κυβόλιθους είτε πλάκες Καρύστου.

ΓΙΟΡΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Οπως στον Δήμο Ξάνθης έτσι και στο ιστορικό κέντρο (παλιά πόλη) του Δήμου μας πρέπει να θεσμοθετηθούν 'γιορτές ιστορικού κέντρου'. Αυτές πρέπει να γίνονται με σχέδιο και σωστά κατανεμημένες αξιοποιώντας όλα τα σημεία που μπορούν να αναπτυχθούν εκδηλώσεις.
Στο πλαίσιο αυτά επιθυμούμε να ενταχθεί στις γιορτές αυτές και η περιοχή μας. Η συμβολή μας και η συμμετοχή μας στις διαδικασίες αυτές θεωρείται δεδομένη. ·

ΚΑΔΟΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Η κατάσταση με τους κάδους εναπόθεσης απορριμμάτων στην περιοχή μας κρίθηκε απ’ όλους αρνητική. Εκτιμούμε ότι λόγω αυξημένης επισκεψιμότητας ο όγκος των απορριμμάτων θα αυξηθεί οξύνοντας την κατάσταση. Επιβάλλεται, άμεσα μάλιστα, να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις.
Στον νέο σχεδιασμό να ενταχθούν περισσότεροι κάδοι ανακύκλωσης, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τους επαγγελματίες.
Στον ευρύτερο σχεδιασμό του Δήμου μας πρέπει να ενταχθούν τα καλαθάκια απορριμμάτων και τα καλαθάκια για τα περιττώματα των ζώων.

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ
Σε όλες τις εισόδους να τοποθετηθούν ενδεικτικές πινακίδες και χάρτες του ιστορικού κέντρου. Για την περιοχή μας προτείνονται οι είσοδοι των Θεοτοκοπούλου και Ζαμπελίου.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ
Η αναβάθμιση του Γραφείου Παλιάς Πόλης, σε Διεύθυνση Ιστορικού Κέντρου με πλήρη οργάνωση, υπηρεσίες και προσωπικό, ώστε να αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα φαίνεται ότι είναι άμεση ανάγκη. Ανεξάρτητα από όλα τα παραπάνω αυτό που αναδεικνύεται για άλλη μία φορά είναι ότι απαιτείται η συνεργασία όλων μας, ο συντονισμός και ο σωστός προγραμματισμός για την έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής μας και του ιστορικού κέντρου γενικότερα.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Η πλατεία Τάλω
Κύριε διευθυντά,
η πλατεία Τάλω είναι μια από τις εισόδους των ξένων που έρχονται να επισκεφθούν τα Χανιά και ιδιαίτερα την παλιά πόλη και το λιμάνι. Και οι περισσότεροι απ’ αυτούς όλο και θα βγάλουν φωτογραφίες και όταν φτάσουν αλλά και φεύγοντας.
Θα φωτογραφίσουν την τάφρο, τον φάρο, τα βενετσιάνικα τείχη και ό,τι άλλο ωραίο προξενήσει το ενδιαφέρον τους.
Ελα, όμως, που μέσα στα ωραία αναγκαστικά θα φωτογραφίσουν και τα κουρέλια που κρέμονται από τον φράχτη, που έφραζε τον μπαξέ που πήγαν να φτιάξουν κάτω από τα τείχη και που δεν σκέφτηκαν -αυτοί που τον προγραμμάτισαν και ξόδεψαν αρκετά χρήματα- πως οι μπαξέδες θέλουν συντήρηση, δηλαδή ενδιαφέρον και παράδες. Τα μεταξωτά… δεν τα βάζει ο πάσα εις.
Τέλος πάντων, όμως, την ασχήμια και την ντροπή που προξενούν αυτά κάποιος από τους φορείς, που πρέπει να νοιάζονται για την εμφάνιση της πόλης, θα πρέπει να την αποκαταστήσει και μάλιστα γρήγορα.
Τα λεφτά που θα χρειαστούν νομίζω πως θα είναι ελάχιστα.
Γιώργος Ιακ. Κουμής
Χανιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου