Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΔΕΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΧΑΝΙΑ


ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Συγκέντρωση εργαζομένων της ΔΕΗ
Δημοσιεύθηκε στις: 22-06-2011

Με σύνθημα 'Ρεύμα φθηνό - ΔΕΗ για τον λαό' εργαζόμενοι της Επιχείρησης στα Χανιά προχώρησαν χθες το απόγευμα σε συγκέντρωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, διαμαρτυρόμενοι, όπως επεσήμαναν, 'για το ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού λαού'.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος για 1 - 2 ώρες σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, τις οποίες η ΔΕΗ γνωστοποιεί με καθημερινές ανακοινώσεις της.
Χαρακτηριστικά, οι εργαζόμενοι που ήρθαν σε επαφή και συζήτησαν με τους 'αγανακτισμένους' και άλλον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος στην Αγορά, τόνισαν πως η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα φέρει μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ την ίδια στιγμή θα εκχωρήσει σε πολύ χαμηλή τιμή την τεράστια περιουσία της Επιχείρησης.
'Προχωρά η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις όχι μόνο τις δικές μας, αλλά και του λαού, που έχει καταλάβει ότι, αν η ΔΕΗ πέσει σε ιδιωτικά χέρια, θα την πληρώσει πολύ ακριβά. Με το 17% της ΔΕΗ που σχεδιάζουν να πουλήσουν με την τιμή που έχει η μετοχή στο Χρηματιστήριο, είναι ζήτημα αν θα πάρουν 400 εκατ. ευρώ, όταν μόνο το εργοστάσιο της Ξυλοκαμάρας κοστίζει 1,5 δισ. Από εκεί να καταλάβει ο κόσμος ότι η ΔΕΗ δεν πουλιέται, αλλά ξεπουλιέται και είναι πολύ μεγάλα τα συμφέροντα που πιέζουν και από το εξωτερικό και από το εσωτερικό', ανέφερε ο κ. Γιάννης Βαμβακάς, μέλος του Πανελλήνιου Διοικητικού Συμβουλίου των Διοικητικών Υπαλλήλων της ΔΕΗ. Ο ίδιος ανέφερε πως 'τη στιγμή που απαξιώνεται η πυρηνική ενέργεια μετά το ατύχημα στην Ιαπωνία και αναδεικνύεται ο λιγνίτης, ο εθνικός μας πλούτος πάει να ξεπουληθεί στους ιδιώτες'. Ερωτηθείς αναφορικά με την απήχηση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων της ΔΕΗ στην κοινωνία, ο κ. Βαμβακάς τόνισε πως 'υπάρχει κόσμος που λέει ότι είσαστε βολεμένοι γιατί με τα παπαγαλάκια των Μ.Μ.Ε. έχει περάσει σε αρκετό κόσμο ότι είμαστε τα ρετιρέ, ότι καλοπληρωνόμαστε. Αυτό είναι απόλυτα ψευδές. Παίρνουν 10 συναδέλφους που μπορεί να έχουν βραδινά ή υπερωρίες ή εκτός έδρας και να παίρνουν αυξημένους μισθούς και λένε ότι όλοι πληρωνόμαστε έτσι. Αυτό είναι παραμύθι. Νομίζουν κάποιοι ότι, αν πάει η ΔΕΗ στον ιδιώτη, θα τιμωρήσουν τον εργαζόμενο. Αυτός που θα τιμωρηθεί θα είναι ο καταναλωτής, γιατί η κιλοβατώρα θα φτάσει στα ύψη. Η ΔΕΗ τώρα που είναι ενιαία κάνει συμψηφισμό στα κόστη της. Ο κάτοικος της Κρήτης πληρώνει την KW στην ίδια τιμή με τον κάτοικο της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης που αντιμετωπίζει τη μόλυνση. Αν η ΔΕΗ πωληθεί, ο αγρότης που παίρνει χαμηλό τιμολόγιο δεν θα το ξαναπάρει ούτε και ο βιοτέχνης, γιατί ο ιδιώτης θέλει να έχει κέρδος'.
Από τη μεριά της Ενωσης Τεχνικών της ΔΕΗ ο κ. Στέλιος Αγγελιουδάκης τόνισε πως 'στη Γερμανία και στη Γαλλία, που η εταιρεία ενέργειας είναι δημόσια, η αύξηση της κιλοβατώρας ήταν 3 - 5%, ενώ σε Φινλανδία, Σλοβακία, Βέλγιο και άλλες χώρες, μόλις ιδιωτικοποιήθηκαν οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού η αύξηση έφτασε μέχρι και το 126%. Οπως είχε πει η κα Μπιρμπίλη υπάρχει το νερό, το ρεύμα, το αέριο, βασικές πηγές πλούτου, βασικά κοινωνικά αγαθά που δεν πρέπει να εκχωρηθούν και να πουληθούν'.

ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διακοπές παρουσιάστηκαν χθες το βράδυ σε διάφορες περιοχές των Χανίων και ειδικότερα σε Ακρωτήρι, Κίσαμο, περιοχές του Αποκόρωνα, περιαστικά των Χανίων, αλλά και σε χωριά του Δήμου Πλατανιά. Οι διακοπές ήταν περίπου ωριαίες.

Η ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Από την πλευρά της, σε ανακοίνωσή της η Ενωση Καταναλωτών Χανίων αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως 'επανειλημμένα ζήτησε την επιείκεια της ΔΕΗ για παροχή ρεύματος στα φτωχά νοικοκυριά, δεν την είχε, ποτέ όμως'. Σχολιάζει ακόμη το γεγονός ότι, όπως υποστηρίζει, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ 'ποτέ δεν μίλησαν υπέρ των καταναλωτών εκείνων, που η στέρηση απασχόλησης, η ασθένεια τους οδήγησε στη στέρηση του ρεύματος' και 'κανένα δελτίο Τύπου τους δεν αναφέρεται σ’ αυτή την ομάδα των καταναλωτών της διπλανής πόρτας'.
Καταλήγοντας η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ. ζητά από τους καταναλωτές 'που θα υποστούν βλάβη λόγω των διακοπών της ΔΕΗ είτε στον ηλεκτρολογικό - ηλεκτρονικό μηχανισμό που διαθέτουν, αλλά και σε τρόφιμα, λόγω μακράς διακοπής, να το καταγγείλουν αυτοπροσώπως στα γραφεία της. Κάθε ζημιωμένος καταναλωτής μπορεί να δέχεται ενημέρωση στα τηλέφωνα 2821092666 και 2821092306'.
Την ανακοίνωση υπογράφει η πρόεδρος της Ενωσης, Ιωάννα Μελάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου