Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ


ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Ντοκιμαντέρ για τις Κρητικές Επαναστάσεις
Δημοσιεύθηκε στις: 11-06-2011

Ενα ξεχωριστό δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ με τίτλο '1866' και με αναφορές στις μεγάλες Κρητικές Επαναστάσεις για την ελευθερία, με τη συμμετοχή κορυφαίων ηθοποιών, όπως οι Κώστας Καζάκος, Γρηγόρης Βαλτινός, Κωνσταντίνος Καζάκος, σε σκηνοθεσία Φώτη Κωνσταντινίδη γυρίζεται αυτές τις ημέρες στο νησί.
Οι συντελεστές της προσπάθειας μίλησαν χθες στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης αναδεικνύοντας τη σημασία της προβολής της ιστορίας της Κρήτης και τη σύνδεσή της με το σήμερα.
Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στον Χατζημιχάλη Γιάνναρη, τον οποίο ενσαρκώνουν οι Κώστας και Κωνσταντίνος Καζάκος (σε μεγάλη και νεαρή ηλικία αντίστοιχα) και ο έχων την ευθύνη της παραγωγής σκηνοθέτης, Φώτης Κωνσταντινίδης, θεωρείται εκ των κορυφαίων στο είδος .
Το 45λεπτο ντοκιμαντέρ θα προβληθεί το πιθανότερο στην ΕΤ3 και στο κανάλι της Βουλής και όπως ανέφερε ο σκηνοθέτης 'το ντοκιμαντέρ περιέχει όχι μόνο γεγονότα και επεισόδια ηρωισμού αλλά και μεγάλο αριθμό ανθρώπινων αξιών, που πρέπει να προβάλλονται όσο μπορούμε περισσότερο ειδικά στις ημέρες μας'. Ο ίδιος τόνισε πως 'υπάρχει μεγάλη επιμονή εκ μέρους μου στην ιστορική αυθεντικότητα και στην επιστημονική τεκμηρίωσή τους. Την ιστορία δεν μπορούμε να την ξέρουμε ακριβώς. Η έρευνα μας βοηθάει και το ένστικτο μαζί. Αρκεί να υπάρχει τεκμηρίωση'.
'Με μεγάλη χαρά παίρνουμε μέρος στις παραγωγές αυτές με τον Φώτη Κωνσταντινίδη, που είναι ειδικευμένος στο ιστορικό ντοκιμαντέρ', είπε ο Κώστας Καζάκος. Ο δημοφιλής ηθοποιός δήλωσε την περηφάνια του 'που μετέχουμε στο μεγαλείο των ανθρώπων αυτών. Τα γεγονότα του ντοκιμαντέρ είναι κρητικά αλλά αφορούν όλη την Ελλάδα. Οι αγώνες, οι ξεσηκωμοί οι αλλεπάλληλοι της Κρήτης για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία, την ανεξαρτησία είναι πολύ χρήσιμα πράγματα, ειδικά αυτές τις ημέρες'.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο οποίος, αφού τόνισε πως το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ είναι τέχνη και επιστήμη μαζί υπογράμμισε πως 'η ιστορία και οι νεότερες κινήσεις εχθρών και φίλων μας, έχει αποδείξει ότι όταν δεν ασχολιόμαστε εμείς με τον ευατό μας ασχολιούνται κάποιοι άλλοι αλλάζοντας την ιστορία όπως τους συμφέρει. Εχουμε έναν ανεξάντλητο πλούτο ηρώων, κατορθωμάτων, ιστορίας. Ολα αυτά πρέπει να τα προβάλλουμε και να τα προστατεύσουμε. Αυτή τη δουλειά κάνει ο Φ. Κωνσταντινίδης'. Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχει και ο γιος του Γρηγόρη Βαλτινού, Νικηφόρος.

'ΑΝΤΑΞΙΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ'
Για 'ντοκιμαντέρ που είμαι σίγουρος ότι θα είναι εξαιρετικό, αντίστοιχο με την ιστορία του τόπου', μίλησε ο Μιχάλης Αεράκης, που επίσης μετέχει στην όλη προσπάθεια.
'Σε μια εποχή που η πτώση των ηθικών αξιών έχει χτυπήσει κόκκινο είναι πολύ σημαντικό κάποιες σκονισμένες ιστορικές στιγμές για το νησί και τη χώρα να αναδεικνύονται και να προβάλλονται. Λαός που δεν πατάει στα «καντούνια» ιστορικών μορφών όπως ο Χατζημιχάλης Γιάνναρης είναι καταδικασμένος να χαθεί και είναι πιο ευάλωτος σε οποιαδήποτε δυσκολία συναντήσει'.
Ενθουσιασμένος από τη συμμετοχή του δήλωσε και ο Κωνσταντίνος Καζάκος, γιος του Κώστα Καζάκου και της Τζένης Καρέζη, ο οποίος και εκμυστηρεύτηκε πως 'αν δεν ήμουν αναγκασμένος λόγω δουλειάς να ζω στην Αθήνα θα ’θελα να ζήσω στην Κρήτη'. Στη συνέχεια επισήμανε πως 'παρότι διαβάζω πολύ ιστορία δεν ήξερα τον Χατζημιχάλη Γιάνναρη. Τώρα που τον γνωρίζω, μέσα από τη συμμετοχή μου στο ντοκιμαντέρ, νιώθω δέος και ευθύνη και μακάρι να τα καταφέρουμε. Είναι κάτι πολύ δύσκολο και αξίζουν πολλά «μπράβο» σε αυτούς που το επιχειρούν'.
'Θέλω να ευχαριστήσω έναν - έναν ξεχωριστά τους ηθοποιούς - γίγαντες που μετέχουν στο ντοκιμαντέρ και τον Κωνσταντινίδη για την πολύ καλή δουλειά που κάνει', ανάφερε ο κ. Μανώλης Νικολούδης, πρόεδρος του Κληροδοτήματος 'Χατζημιχάλη Γιάνναρη'. Παράλληλα, απεύθυνε κάλεσμα στην Περιφέρεια Κρήτης, στους Δήμους που δεσμεύτηκαν προφορικά να στηρίξουν την προσπάθεια του ντοκιμαντέρ καθώς 'είναι ένα έργο, ένα ντοκιμαντέρ για όλη την Κρήτη και πραγματικά πρέπει να στηριχθεί. Τους ευχαριστούμε και... περιμένουμε'.
Τέλος, ο κ. Γιάννης Πλατσιδάκης, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Porto Veneziano, εκ μέρους των ιδιωτών που στηρίζουν την προσπάθεια της παραγωγής είπε ότι 'τώρα είναι η σειρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε περιφερειακό και δημαρχιακό επίπεδο να υλοποιήσουν τις προφορικές τους δεσμεύσεις, ώστε να ολοκληρωθεί το ντοκιμαντέρ μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο κ. Κωνσταντινίδης'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου