Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ
Στην αναμονή για αποζημιώσεις
Δημοσιεύθηκε στις: 12-07-2011

Στην αναμονή για αποζημιώσεις από τη ζημιά που υπέστησαν εξαιτίας της υπόθεσης του βακτηρίου E-coli βρίσκονται οι παραγωγοί θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Κρήτης. Με αφορμή την άρση της απαγόρευσης από τη Ρωσία της εισαγωγής οπωροκηπευτικών από την Ελλάδα ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Κουντούρας, κ. Μανώλης Δαράκης, ανάφερε πως αυτή την εποχή δεν επηρεάζει τα θερμοκήπια της Κρήτης καθώς τώρα δεν παράγουν κάποια κηπευτικά. Ωστόσο το ζήτημα που απασχολεί τους παραγωγούς είναι η αποζημίωσή τους για τη ζημιά που υπέστησαν από την αναστολή των εισαγωγών από πολές χώρες της κεντρικής, ανατολικής και βόρειας Ευρώπης. 'Την προηγούμενη εβδομάδα κατέβηκε μια Επιτροπή από την Ε.Ε. για κάνει ελέγχους. Εμείς έχουμε κάνει τα χαρτιά μας μέσω των ομάδων παραγωγών και περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό το θέμα', ανέφερε ο κ. Δαράκης.
Σημειώνεται ότι οι ρωσικές Αρχές ακύρωσαν την απαγόρευση για την εισαγωγή κάθε είδους οπωροκηπευτικών από την Ελλάδα και την Τσεχία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Υπηρεσίας προστασίας των καταναλωτών.
Η άρση της απαγόρευσης ισχύει από σήμερα και αφορά οπωροκηπευτικά, που διαθέτουν 'πιστοποιητικά, τα οποία εγγυώνται την ασφάλειά τους, για κάθε παρτίδα', αναφέρεται στην ανακοίνωση της αρμόδιας ομοσπονδιακής υπηρεσίας της Ρωσίας, η οποία χαρακτηρίζει ως 'ειδικό καθεστώς' τη διαδικασία αυτή, που θα διαρκέσει όσο παρουσιάζονται κρούσματα της αιμορραγικής επιδημίας σε ευρωπαϊκές χώρες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι χώρες της ΕΕ από τις οποίες επιτρέπεται πλέον η εισαγωγή λαχανικών είναι εν συνόλω έξι (επίσης Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία), ενώ άλλες οκτώ χώρες 'είναι στη λίστα αναμονής', σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας υγειονομικό αρχίατρο Γκενάντι Ονίσενκο και τα στοιχεία τους μελετώνται, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ.
'Το πιθανότερο είναι η επόμενη χώρα, που θα βγει από τη λίστα να είναι η Πολωνία', σημειώνει το πρακτορείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου