Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ


ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ
Καθίζηση στη λιμνοδεξαμενή
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 02-07-2011

Σοβαρή καθίζηση, με απρόβλεπτες συνέπειες για την άρδευση ολόκληρης της περιοχής Λαφονήσι, Χρυσοσκαλίτισσα, Λιβάδια με τα 1000 στρ. θερμοκηπίων και άλλων καλλιεργειών, χθες στη λιμνοδεξαμενή των Αγίων Θεοδώρων.
Ολη σχεδόν η δυτική πλευρά της λιμνοδεξαμενής έχει υποχωρήσει, σε κάποια σημεία έχουν σχηματιστεί ρωγμές και σε ένα έχουμε κανονικη κατολίσθηση. Ο Δήμος Κισάμου απαγόρευσε την κίνηση των οχημάτων στον δρόμο περιμετρικά της λίμνης και χθες κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων έλεγξε τη λιμνοδεξαμενή, ενώ τη Δευτέρα αναμένονται οι ειδικοί της Περιφέρειας. Σημειώνεται ότι και η δεύτερη λιμνοδεξαμενή της περιοχής -αυτή της Χρυσοσκαλίτισσας- δεν λειτούργησε ποτέ αφού μια μέρα πριν μπει νερό έπαθε καθίζηση και αυτή!
Η λιμνοδεξαμενή που λειτουργούσε από το 1998 αποτελούσε την πηγή ζωής για την περιοχή, που αυτή τη στιγμή αναζητεί διεξόδους στο θέμα της άρδευσης καθώς συνεταιρισμός των καλλιεργητών θερμοκηπίου αλλά και άλλοι παραγωγοί έχουν συμβόλαια με αλυσίδες super market και εμπόρους.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
'Αυτό που συνέβη είναι ό,τι χειρότερο για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής. Ας ελπίσουμε να αντιμετωπιστεί γρήγορα, ώστε να μην έχουμε και άλλα προβλήματα', ανέφερε στα 'Χ.Ν.' ο αντιδήμαρχος Κισάμου, κ. Μιχάλης Μουντάκης. Οπως επισήμανε ο κ. Μουντάκης 'ενημερωθήκαμε στις 10 το πρωί για την καθίζηση και αυτομάτως στείλαμε έγγραφο σε Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης, Περιφέρεια, Αντιπεριφέρεια, ΔΕΗ κ.α. Xωρίς να είμαστε ειδικοί μπορούμε να κάνουμε μόνο εκτιμήσεις και να υποθέσουμε ότι ξεκίνησε κάποια διαρροή και επεκτάθηκε σε μεγάλη έκταση και υπάρχει ο κίνδυνος κατολίσθησης. Σε μια απόσταση 50 - 60 μέτρων το έδαφος έχει μια κινητικότητα που μεγαλώνει ώρα με την ώρα. Εμείς κλείσαμε τον δρόμο, ώστε να μην περάσει κανείς και τη Δευτέρα θα έλθουν ειδικοί από το Ηράκλειο. Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να μην λειτουργεί καμία πλέον από τις δύο λιμνοδεξαμενές, που είχαμε στην περιοχή μας'.

Ο ΤΟΕΒ
Την καθίζηση αντελήφθην ο υδρονομέας της περιοχής που ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Χρυσοσκαλίτισσας, κ. Ιάκωβο Σπερελάκη, ο οποίος και ενημέρωσε με τη σειρά του τον Δήμο. 'Η λιμνοδεξαμενή των Αγίων Θεοδώρων τροφοδοτεί με 120 κυβ. νερού την ώρα την περιοχή Χρυσοσκαλίτισσας και συνάμα αρδεύει την περιοχή των Λιβαδίων και τα γύρω χωριά. Η συγκεκριμένη δεξαμενή και όλα τα έργα αυτά ξεκίνησαν το 1990 πάνω σε ιδέες της τότε κυβέρνησης. Το σχέδιο ήταν για μια μεγάλη λιμνοδεξαμενή 1,2 εκατ. κυβικά στην περιοχή «Πλάτανος» της Χρυσοσκαλίτισσας αλλά δυστυχώς με την αντίρρηση κάποιων κατοίκων και κάποιων υψηλά ιστάμενων και προκειμένου να μη χαθούν τα χρήματα, αναγκάσθηκε το τότε Υπουργείο Γεωργίας να καταφύγει σε δύο πρόχειρες λύσεις στην κατασκευή δύο μικρότερων λιμνοδεξαμενών. Αυτή των Αγίων Θεοδώρων και αυτή της Χρυσοσκαλίτισσας. Και λέω πρόχειρες γιατί έγιναν χωρίς τις αναγκαίες υδρογεωλογικές και γεωλογικές μελέτες. Η Χρυσοσκαλίτισσα είδαμε ότι έπαθε καθίζηση την πρώτη ημέρα που μπήκε νερό', ανέφερε ο κ. Σπερελάκης .
Σύμφωνα με τον κ. Σπερελάκη τα προβλήματα θα πρέπει να θεωρούνταν αναμενόμενα καθώς 'η μεμβράνη στον πυθμένα της λιμνοδεξαμενής μπήκε το 1994 και έχει 10 χρόνια ζωής. Από το 2004 δηλαδή έχει λήξει η ζωή της, ενώ ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και με τα «κομπολόγια» που χρησιμοποιούνται για τη στήριξη της λιμνοδεξαμενής. Εμείς ως ΤΟΕΒ είχαμε αντικαταστήσει μέσω της τ. Νομαρχίας πολλά από αυτά και είχαμε στείλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα στο Υπουργείο για να γίνει η αναγκαία συντήρηση σε μεμβράνες, ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, κομπολόγια, χωρίς όμως να έχουμε καμία ανταπόκριση'. Η εκτίμηση του προέδρου του ΤΟΕΒ είναι ότι η καθίζηση πρέπει να έγινε από την υδροστατική πίεση αλλά και τις πολλές βροχές, που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης.

Μεγάλο κόστος
Σημειώνεται, ότι η λιμνοδεξαμενή Χρυσοσκαλίτισσας που δεν λειτούργησε ποτέ κόστισε 2 δισ. δρχ. και αυτή των Αγίων Θεοδώρων 700 εκατ. ευρώ. Στην τελευταία νερό μπήκε το 1996 χωρίς να υπάρχουν τα αναγκαία δίκτυα άρδευσης, που κατασκευάστηκαν στη συνέχεια και μπήκε σε λειτουργία το 1998. Εχει χωρητικότητα 650.000 κυβικά εκατοστά. Οι φορείς της περιοχής ελπίζουν η καθίζηση να μπορεί να αντιμετωπιστεί και να μην απαιτηθεί το άδειασμα της λιμνοδεξαμενής από νερό και η επανακατασκευή της κάτι που απαιτεί χρόνο και πολύ χρήμα, σε μια εποχή που ειδικά το δεύτερο δεν υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου