Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ



ΒΑΣΣΟΣ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ
Παγκόσμιο το πρόβλημα της κρίσης
Δημοσιεύθηκε στις: 05-07-2011

Για την ανάγκη αλλαγής της στρατηγικής σε ό,τι αφορά το Κυπριακό πρόβλημα, τη στάση των Τουρκοκύπριων, το σχέδιο "Ανάν" και τους στόχους του χουντικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 1974, μιλάει στα "Χανιώτικα Νέα" ο πρώην πρόεδρος τής Κυπριακής βουλής κ. Βάσσος Λυσσαρίδης.
Ο έμπειρος πολιτικός αναφέρεται στο πώς βιώνουν οι Κύπριοι την οικονομική κατάσταση των Ελλαδιτών και τις εκτιμήσεις του για τις εξελίξεις στα μεγάλα εθνικά ζητήματα για τα οποία προβλέπει ραγδαίες εξελίξεις.

Τι αντίκτυπο έχει στην Κύπρο η κρίση στην Ελλάδα;
O μόνιμος διαχρονικός, συμπαραστάστης τής Κυπριακής υπόθεσης ήταν πάντα ο Ελληνικός λαός, επομένως όταν η ελληνική κοινωνία παρουσιάζει προβλήματα, είναι γεγονός ότι έχει τον αντίκτυπό της στην Κύπρο. Αλλά όχι σε σημείο καταλυτικό, γιατί η πολιτική υποστήριξη παραμένει. Και το τελευταίο διάστημα, τόσο η κυβέρνηση όσο και τα υπόλοιπα κόμματα έχουν υιοθετήσει το Κυπριακό ως θέμα κατοχής πλέον και το διακηρύττουν ευτυχώς και ακόμα και στην Τουρκία και εκτός, ότι το Κυπριακό θα λυθεί εφόσον αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα.

ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ
Η κρίση που βιώνουμε έχει να κάνει κυρίως με το "ευρώ" και αυτό που ακούγεται είναι ότι ένας από τους επόμενους αδύναμους κρίκους θα είναι η Κύπρος. Είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει μια ανάλογη κρίση;
Δεν θα έλεγα "ναι", για να είμαι ειλικρινής. Το θέμα δεν είναι εθνικό! Καμία χώρα μόνη της δεν μπορεί να δώσει θεραπεία στο πρόβλημα που είναι ευρωπαϊκό, παγκόσμιο. Υπάρχει μια επίθεση στο κοινωνικό κράτος, από τους νεοφιλελεύθερους, νεοκαπιταλιστικούς κύκλους που δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Καμία χώρα δεν έχει τη δυνατότητα μονομερούς, επαρκούς, εθνικής αντίστασης. Γι’ αυτό και η δική μου άποψη είναι, ότι χώρες που επηρεάζονται πιο έντονα από αυτό το φαινόμενο: Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία θα πρέπει να κάνουν σαφές στην Ευρώπη ότι δεν μπορούν να εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα που δεν οδηγούν στην ανάπτυξη. Οι εξελιγμένες βιομηχανικά χώρες ήταν οι ευνοημένες από την κατάργηση δασμών και αφού λοιπόν μιλάνε για συνοχή όλων των χωρών της Ε.Ε., θα πρέπει να υπάρξει κάποια βοήθεια ώστε να αναπτυχθούν κλάδοι για μια πραγματική
ισορροπία και πραγματική συνοχή, π.χ. δεν είναι δυνατόν όσο πιο ασθενής είναι μια Οικονομία να ανεβαίνουν τα επιτόκια; Πώς θα πληρωθούν οι τόκοι; Το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί παγκόσμια. Αν δεν αντιμετωπιστεί, οι κρίσεις του τρίτου κόσμου θα εισαχθούν στην Ευρώπη με τα μεταναστευτικά ρεύματα. Και επειδή το κεφάλαιο αναζητεί συνεχώς φτηνή εργασία, είναι δυνατόν
να υπάρξει σύγκρουση μεταξύ των άκρως κερδοσκοπικά οικονομικά παγκόσμιων κέντρων και των συμφερόντων των λαών.

Αναφερθήκατε από τα Χανιά στους κινδύνους να έχουμε εξελίξεις και μάλιστα αρνητικές φέτος στο θέμα του Κυπριακού. Θέλετε να μας πείτε τι εννοείτε;
Ναι υπάρχουν κίνδυνοι για εκτροπή στο Κυπριακό. Ενα θέμα εισβολής, κατοχής, εθνοκάθαρσης, προβάλλεται ως δικοινοτική διαμάχη και αφελώς για να μην χρησιμοποιήσω μια πιο σκληρή έκφραση έγινε πεποίθηση για ένα διάστημα ότι με μονομερείς παραχωρήσεις προς τους Τουρκοκυπρίους θα ήταν δυνατόν να βρεθούμε σε μια λύση. Ο μόνος τρόπος για να βρούμε λύσεις είναι να καταστήσουμε τους στόχους της Τουρκίας ανέφικτους ή οδυνηρούς για τα ευρύτερα εθνικά της συμφέροντα. Και μας το λέει ο Νταβούτογλου (σ.σ. υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας στο τελευταίο του βιβλίο) με ειλικρίνεια και ωμότητα, ότι η Κύπρος είναι απαραίτητη στην προσπάθεια της Τουρκίας να καταστει περιφερειακή δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια.
"Ακόμα και αν ούτε ένας Τουρκοκύπριος να υπήρχε στην Κύπρο, αυτή την πολιτική θα ακολουθούσαμε" λέει. Μου θυμίζει το "Ο αγών μου" του Χίτλερ που διαβάζοντάς το έλεγα "είναι τόσο βλάκας ο Χίτλερ που τα λέει πριν τα κάνει;" Η Τουρκία θέλει να γίνει προστάτης των μουσουλμανικών κοινοτήτων, για συγκυριαρχεί στο Αιγαίο, να προχωρήσει στην Κυπριοποίηση της Θράκης και στην
Ιμβροποίηση της Κύπρου. Χρειάζεται μια νέα στρατηγική, διεκδικητική. Εχει πολλές αδυναμίες η Τουρκία, π.χ. το Κουρδικό που οι Αμερικανοί το αντιμετωπίζουν πλέον με άλλο τρόπο. Είναι οι πολυεθνικές εθνότητες που έχει και δεν τις αναγνωρίζει. Μπορεί να έχει τώρα μια οικονομική ανάπτυξη και να είναι μια αγορά 70 εκ. ανθρώπων αλλά εμείς πρέπει να δουλέψουμε ώστε να καταστήσουμε τους στόχους τους ανέφικτους.

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ
Πολλοί στην Ελλάδα νιώσαμε έκπληξη βλέποντας τους Τουρκοκύπριους να διαμαρτύρονται ενάντια στην παρουσία των εποίκων και την παρουσία της Τουρκίας. Εσείς;
Δεν τον περιμέναμε και εμείς σε αυτόν τον βαθμό. Μας έβαλαν τα γυαλιά οι Τουρκοκύπριοι. Οι ίδιοι λένε ότι η Τουρκία είναι η κακοκαιδομονία τους και εμείς ζητούμε με διακοινοτικό διάλογο να λύσουμε το θέμα. Γι’ αυτό λέω ότι δεν είναι σωστή η στρατηγική μας σήμερα. Αντίπαλη πλευρά είναι η Τουρκία, να καταγγελθεί στα διεθνή φόρουμ, στην Ευρώπη, να παραβρεθεί η Ε.Ε. στις διακοινοτικές συνομιλίες όχι για να μας επιβάλουν λύσεις αλλά για να επιστατούν ότι αυτά που συζητάμε βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο των εθνικών αξιών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Γι’ αυτό και χρειάζεται αυτή τη στρατηγική, να ξαναζωντανέψει το ενιαίο αμυντικό δόγμα και να καταστεί σαφές ότι δεν θα υπάρξει η οποιαδήποτε ανοχή στην αμφισβήτηση του Εθνικού χώρου της Ελλάδας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Αυτήν την τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε.

'ΑΦΡΟΝΕΣ ΧΟΥΝΤΙΚΟΙ'
Επειδή σε λίγες ημέρες θα έχουμε τη θλιβερή επέτειο του πραξικοπήματος τής Χούντας στην Κύπρο, έχετε κατασταλάξει για τους λόγους που οι Ελληνες αξιωματικοί προχώρησαν σε αυτήν την πράξη που καταδίκασε τον λαό του νησιού;
Οι Χουντικοί ήταν άφρονες που κατέληξαν στο να γίνουν προδότες. Φαίνεται ότι Αμερικανοί τους έπεισαν ότι στην εισβολή η Τουρκία θα καταλάβει το 20% των εδαφών και θα μείνει το 80% των εδαφών στους Ελληνοκύπριους, το οποίο θα ενωθεί με την Ελλάδα.
Εκτός του ότι αυτό ήταν αντεθνικό, ήταν και ανέφτικο γιατί η Τουρκία ποτέ δεν θα δεχόταν την επίσημη ελληνική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε η Μ. Βρεταννία θα δεχόταν μια λύση που θα έθετε σε αμφισβητήση τις κυρίαρχες βρετανικές βάσεις. Αφροσύνη υπήρχε που οδήγησε στην προδοσία.
Ο στόχος του Κίσινγκερ ήταν η ισορροπία στη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, και έπρεπε να λυθεί το Κυπριακό πάση θυσία.
Συμμεριζόταν τις Τουρκικές θέσεις, όχι γιατί ήταν σύμφωνες με τα αμερικανικά συμφέροντα αλλά γιατί θεωρούσε την Τουρκία υπέρτατο παράγοντα.
Και ανέφερε πως έπρεπε να γίνει πραξικόπημα καθώς ήξεραν πως μετά το Πολυτεχνείο ήταν μετρημένες οι μέρες των Χουντικών, άρα έπρεπε να κάνουν τη "δουλειά" αυτή πριν τους σαρώσει ο ελληνικός λαός.
Ηθελαν να φύγει ο Μακάριος, να σκοτωθεί ο Μακάριος, ώστε να υλοποιήσουν το σχέδιο για ένα μετααποικιακό μόρφωμα όπως ήθελαν την Κύπρο.
Ενα σχέδιο που προσπάθουσαν να υλοποιήσουν και θα το υλοποιούσαν αν δεν υπήρχε η έντονη αντίδραση του λαού.

'Νέο σχέδιο με φιλοσοφία "Ανάν" θα απορριφθεί'
Οι μεγαλύτεροι πολιτικοί φορείς της Ελλάδας είχαν ταχθεί υπέρ του σχεδίου Ανάν πριν από 7 χρόνια και όταν οι Κύπριοι ψήφισαν εναντίον, έσπευσαν να μιλήσουν για "καταστροφή" και να επιρρίψουν ευθύνες στον λαό του νησιού. Τώρα πλέον ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας;
Θα σας πω ένα παράδειγμα των συνεπειών, αν δεχόμασταν το σχέδιο "Αναν". Αν οι Κύπριοι ψήφιζαν υπέρ του, η ενταξιακή μας πράξη στην Ε.Ε. θα υπογραφόταν ισότιμα από τον Παπαδόπολο και τον Ντενκτάς.
Αν σε 15 ημέρες είχαμε ένα αδιέξοδο, που θα ήταν πολύ λογικό, θα είχαμε δύο ισοτίμους και αναγνωρισμένους προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό το πράγμα. Αν φέρουν νέο σχέδιο με την φιλοσοφία Ανάν θα απορριφθεί και πάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου