Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΡΔΕΥΣΗ


ΣΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΣΑΣ
Αρδευση με “αποθήκευση” νερού
Δημοσιεύθηκε στις: 11-07-2011

Ξεκίνησε από τον ΤΟΕΒ Χρυσοσκαλίτισσας η προσπάθεια για συγκέντρωση και εξοικονόμηση νερού έτσι ώστε
να εξασφαλιστεί η άρδευση των θερμοκηπίων της περιοχής που ποτίζονταν από τη λιμνοδεξαμενή των Αγίων Θεοδώρων.
Ηδη έχει τεθεί σε λειτουργία το σύστημα αντιστροφής by-pass, ενώ σήμερα σε συνεργασία με τον ΟΑΔΥΚ θα προχωρήσει και η αξιοποίηση του υδροφράγματος στα Περβόλια.
Μιλώντας στα "Χ.Ν." ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Χρυσοσκαλίτισσας κ. Ιάκωβος Σπερελάκης σημείωσε πως
"από την ημέρα που έγινε η σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη, με ενέργειες του ΤΟΕΒ ξεκίνησε η εφαρμογή της πρώτης λύσης που είχαμε προτείνει, που απαιτούσε τη μετατροπή των δικτύων και των μηχανολογικών εγκαταστάσεων στην πρώην λιμνοδεξαμενή Αγίων Θεοδώρων. Πλέον το νερό από την υδρομάστευση που τροφοδοτούσε τις λιμνοδεξαμενές των Αγίων Θεοδώρων και της Χρυσοσκαλίτισσας θα πηγαίνει με φυσική ροή στις ενδιάμεσες δεξαμενές στην περιοχή "Κεφάλια" και με αντλητικά συστήματα το νερό θα προωθείται όπου υπάρχει ανάγκη και συγκεκριμένα στα Λιβάδια.
Ο αγωγός τροφοδοσίας των λιμνοδεξαμενών θα χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη νερού καθώς έχει μεγάλες διαστάσεις και θέλει κάποιο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να γεμίσει."
Σύμφωνα με τον ΤΟΕΒ με τη λύση αυτή επιτυγχάνεται η άρδευση 70 στρεμμάτων θερμοκηπίων σε Λιβάδια και Κεφάλι.
Η περιοχή της Χρυσοσκαλίτισσας που έχει και τον μεγαλύτερο αριθμό στρεμμάτων θερμοκηπίων θα καλυφθεί από τις δύο υπάρχουσες γεωτρήσεις που λειτουργούν ήδη.
"Από το πρωί της Δευτέρας προχωράμε και στην
επόμενη λύση που προτείναμε με συνεργασία με τον ΟΑΔΥΚ και τη Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων για το υδρόφραγμα στην περιοχή Περβόλια. Θα ενεργοποιήσουμε και αυτή τη λύση για την ενίσχυση του συστήματος άρδευσης της περιοχής. Πιστεύουμε ότι μόλις εξομαλυνθεί η κατάσταση θα μπορούμε να προχωρήσουμε και στο πότισμα των ελαιοδέντρων για τα οποία τώρα υπάρχει μια απαγόρευση για να εξοικονομηθεί νερό μια και έχουμε 'βεντέμα' φέτος" επισημαίνει ο κ. Σπερελάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου