Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΑΝΙΩΝ ΣΦΑΓΕΙΑ


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Αβέβαιο το μέλλον των δημοτικών σφαγείων
Δημοσιεύθηκε στις: 16-07-2011

Αβέβαιο μέλλον ξημερώνει για τα δημοτικά σφαγεία, καθώς χθες δεν πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, η πρόταση για παραχώρησή τους στην Α.Ε. που θα συνέστηναν από κοινού η δημοτική επιχείρηση "Κύδων" και ο συνεταιρισμός κρεοπωλών.
Μετά από συζήτηση 2 ωρών και παρά του ότι την πρόταση της δημοτικής αρχής στήριξαν οι παρατάξεις των Τ. Βάμβουκα και Ν. Παπαντωνάκη δεν συγκέντρωσε τις 31 ψήφους που απαιτούνταν (απουσίαζαν και 2 σύμβουλοι της δημοτικής αρχής) καθώς η παράταξη του κ. Αρχοντάκη κατέβασε δική της πρόταση και η παράταξη του κ. Βιρβιδάκη απείχε.
Η πρόταση του Δήμου Χανίων έτσι όπως την παρουσίασε ο αντιδήμαρχος
κ. Λ. Αμπαδιωτάκης και την εξειδίκευσε ο δήμαρχος κ. Μ. Σκουλάκης προέβλεπε:
- Παραχώρηση της χρήσης του δημοτικού σφαγείου στην δημοτική επιχείρηση "Κύδων Α.Ε."
- Η επιχείρηση "Κύδων" θα συστήσει Α.Ε. διατηρώντας ποσοστό 20%, μαζί με τον συνεταιρισμό των κτηνοτρόφων με τον δεύτερο να διατηρεί το 80% .
- Η νέα Α.Ε. θα εντάξει το έργο του εκσυγχρονισμού του σφαγείου στο σχέδιο "Μπαλτατζής".
H πρόταση αυτή πήρε 30 ψήφους και για 1 ψήφο
δεν συγκέντρωσε τα 2/3 που απαιτούνταν! Από τη μεριά του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Γρ. Αρχοντάκης αφού επισήμανε ότι τον βρίσκει σύμφωνο η φιλοσοφία της πρότασης του Δήμου Χανίων ζήτησε τρεις αλλαγές.
1. Στην επιχείρηση "Κύδων" να παραχωρηθεί η χρήση και όχι η κυριότητα των σφαγείων.
2. Να πραγματοποιηθεί οικονομοτεχνική μελέτη (που έπρεπε ήδη να είχει γίνει από τον "Κύδων") σχετικά με τη βιωσιμότητα και το όγκο του έργου.
3. Να υπάρξει από κοινού συνεργασία κτηνοτρόφων και κρεοπωλών ώστε να συμμετέχουν και οι δεύτεροι στη νέα εταιρεία.
Απαντώντας ο κ. Σκουλάκης ανέφερε πως για το πρώτο, η νομοθεσία δεν προβλέπει παραχώρηση χρήσης, για το δεύτερο ότι είναι κάτι εύκολο που μπορεί να γίνει και για το τρίτο ότι οι κρεοπώλεις όταν συζητούνταν το θέμα των συμμετεχόντων στη νέα Α.Ε. δεν έκαναν δεκτή την απαίτηση των κτηνοτρόφων να έχουν το 51% και δεν θέλησαν να συμμετέχουν.
Ο νέος πρόεδρος πάντως του συλλόγου κρεοπωλών κ. Κουρομιχελάκης που παραβρέθηκε στη συνάντηση δήλωσε ότι οι κρεοπώλεις θα συμμετείχαν στην Α.Ε. αν διατηρούσαν το 40% αυτοί, 40% οι κτηνοτρόφοι, 20% ο "Κύδων".
Από τη μεριά του ο πρώην δήμαρχος κ. Κ. Βιρβιδάκης ζήτησε η παραχώρηση των σφαγείων να γίνει στη δημοτική επιχείρηση "Κύδων" που θα πραγματοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και στη συνέχεια το Δ.Σ. της ίδιας θα αποφασίσει τη μορφή της συνεργασίας με άλλους φορείς για τη λειτουργία τους. "Δεν είμαστε αντίθετοι με την πρόταση του Δήμου αλλά θά ?πρεπε να είχαμε στα χέρια μας την οικονομοτεχνική μελέτη" ανέφερε ο κ. Τ. Βάμβουκας που την ψήφισε, ενώ ο Ν Παπαντωνάκης τόνισε πως "εδώ και μήνες τα σφαγεία είναι κλειστά, υπάρχει ιδιωτικό μονοπώλιο και εκβιασμός των κτηνοτρόφων να πουλούν φτηνά στους εμπόρους".
Δυσαρεστημένος από την μη ψήφιση της παραχώρησης εμφανίσθηκε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων κ. Γιώργος Βενετάκης αναφέροντας πως ήδη έχει χαθεί πολύς χρόνος και στα Χανιά έχουν δημιουργηθεί μονοπωλιακές καταστάσεις που στρέφονται σε βάρος του καταναλωτή και του κτηνοτρόφου. Ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρισης "Κύδων" κ. Πουλιδάκης εμφανίσθηκε θετικός στη πρόταση του δημάρχου παρά το ότι το ζήτημα δεν είχε συζητηθεί στο Δ.Σ. της επιχείρησης κάτι που του τόνισε και ο δημ. σύμβουλος κ. Καραγιαννάκης.

ΟΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ
Έγγραφο του συλλόγου καταστηματαρχών της Αγοράς που ζητούν την παρέμβαση του Δήμου για την ύπαρξη των πανό των "αγανακτισμένων" στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, καθώς όπως ανέφεραν παρεμποδίζει την έλευση των τουριστών και δημιουργεί άσχημη εικόνα για το μνημείο. "Δεν ζητάμε να παρέμβει η αστυνομία και ο εισαγγελέας. Να πάμε οι επικεφαλής των παρατάξεων και να ζητήσουμε από τους αγανακτισμένους να κατεβάσουν τα πανό, να τα μεταφέρουν σε άλλο σημείο" είπε ο δήμαρχος κ. Μ. Σκουλάκης συμπληρώνοντας ότι έχει πληροφορίες ότι τουριστικά γραφεία θέλουν να σταματήσουν τις επισκέψεις τουριστών στο συγκεκριμένο σημείο. Οτι η εικόνα δεν είναι καλή συμφώνησε και ο κ. Αρχοντάκης, λέγοντας ότι συμφωνεί στο να πάνε στους "Αγανακτισμένους" οι επικεφαλής των παρατάξεων. Σύμφωνος να παρέμβουν οι επικεφαλής των παρατάξεων με τον όρο όμως πρώτα να επισημανθεί ότι τα αιτήματα των "αγανακτισμένων" έχουν και βάση και λογική. "Δεν είναι αυτό το μείζον θέμα της οικονομικής κρίσης και της δύσκολης θέσης που βρίσκονται οι επαγγελματίες, το ότι είναι κρεμασμένα 3-4 πανό στην πλατεία Δημ. Αγοράς" ανέφερε ο κ. Βάμβουκας, ενώ ο κ. Παπαντωνάκης επισήμανε πως "για το κλείσιμο των καταστημάτων και τη διάλυση των μικροεμπόρων δεν φταίνε οι άνθρωποι που συγκεντρώνονται στις πλατείες και τα πανό τους. Αυτό είναι γελοίο" κρίνοντας "απαράδεκτη" ως προς το ύφος την θέση των καταστηματαρχών και ότι στρέφεται ενάντια στην ελεύθερη κίνηση αδειών. Ο πρόεδρος των καταστηματαρχών της Αγοράς κ. Τραχαλάκης απάντησε πως η ανακοίνωσή τους δεν θίγει κανένα, απλά εκφράζει αγωνία για το μνημείο - σήμα κατατεθέν της πόλης. "Οι αυθαιρεσίες, η έλλειψη καθαριότητας θίγουν τα μνημεία και όχι οι Αγανακτισμένοι" είπε ο κ. Παπαδογιάννης.
Με την έναρξη του Δ.Σ. τόσο ο κ. Αρχοντάκης όσο και ο κ. Παπαντωνάκης ζήτησαν στα συμβούλια, τα θέματα να είναι λιγότερα ώστε να γίνεται καλύτερη συζήτηση και οι συνεδριάσεις να αυξηθούν, ενω ο δήμαρχος ενημέρωσε για την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να χρηματοδοτήσει το γκρέμισμα του παλιού Νοσοκομείου.

Δημοτικός Κινηματογράφος
Για το θέμα του δημοτικού κινηματογράφου και το ενδεχόμενο παραχώρησής του σε ιδιώτη που "δεν συνάδει με την φιλοσοφία του δημοτικού κινηματογράφου έτσι όπως δημιουργήθηκε και λειτούργησε για χρόνια" έκανε λόγο ο κ. Τ. Βάμβουκας. Η πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ κα Ν. Αγγελάκη απαντώντας ανέφερε πως την τελευταία 10ετία ο "Κήπος" παρουσίασε ζημιά 122.000 ευρώ και ότι υπήρχαν προτάσεις από τρεις ιδιώτες οι οποίες όμως δεν ικανοποίησαν τον Δήμο ως προς τα κριτήρια που έβαλε για αυτό και τελικά και τον λειτούργησε και φέτος. Τέλος η παράταξη του κ. Βάμβουκα ζήτησε από την πρόεδρο του Δ.Σ. να βάλει σε συζήτηση στο σώμα το ζήτημα της εξεύρεσης λύσης για την έγκαιρη αποδοχή και κατανομή των προνοιακών επιδομάτων τα οποία καταβάλλονται ανά δίμηνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου