Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΟΛΠΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ


ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Οχι καύσιμα στον κόλπο Κισάμου
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 08-07-2011

Ξεκάθαρα αρνητική θέση στο οποιοδήποτε ενδεχόμενο εγκατάστασης δεξαμενών καυσίμων στον κόλπο της Κισάμου, πήρε ομόφωνα
το Δημοτικό Συμβούλιο Κισάμου.
Συζητώντας αναφορικά με τα δημοσιεύματα για τη μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης για τη χωροθέτηση δεξαμενών καυσίμων στην περιοχή της περιφερειακής ενότητας Χανίων, που προβλέπει ανάμεσα στις περιοχές και αυτή του κόλπου Κισάμου, το δημοτικό συμβούλιο απέρριψε οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο παίρνοντας μια πολιτική απόφαση. Μόλις το Δ.Σ. πάρει στα χέρια του ολοκληρωμένη την μελέτη θα επανατοποθετηθεί αιτιολογώντας ακόμα περισσότερο την αρνητική του θέση.
"Μετά τα δημοσίευματα που είδα στα 'Χ.Ν.' και στους 'Νέους Ορίζοντες' για μια άγνωστη σε εμάς μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης που χωροθετεί χώρους για τις δεξαμενές καυσίμων στον κόλπο της Κισάμου και ειδικά στην περιοχή της Γραμβούσας, θεώρησα σκόπιμο να βάλω το θέμα στο Δ.Σ. και να πάρουμε μια πρώτη πολιτική απόφαση" ανέφερε στα "Χ.Ν." ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης κ. Θοδωρής Σταθάκης, ο οποίος και προκάλεσε τη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο ίδιος επισήμανε πως για μια σειρά από λόγους, δεν μπορεί ο κόλπος Κισάμου να δεχθεί μια τέτοια δραστηριότητα. Ειδικότερα:
- Η περιοχή της Γραμβούσας, είναι μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, περιοχή Natura.
- Στο λιμάνι της Κισάμου σύμφωνα με τη μελέτη Ρογκάν προβλέπεται η αξιοποίησή του και για τουριστικούς σκοπούς με τη δημιουργία μαρίνας.
Με αυτή την δραστηριότητα σε καμία περίπτωση δεν συνάδει η χωροθέτηση καυσίμων.
- Η περιοχή δεν έχει τις συγκοινωνιακές υποδομές που να μπορούν να δεχθούν το μεγάλο αριθμό βυτιοφόρων που θα κινούνται προς διάφορα σημεία των Χανίων. Η εθνική οδός από Κολυμπάρι ως και Νοπήγεια είναι σε απαράδεκτη κατάσταση, η υπόλοιπη χωρίς διαχωριστικό, ενώ η παράκαμψη Κισάμου για την οποία ξοδεύτηκαν 700.000 ευρώ σε μελέτες, είναι ακόμα στο θέμα των περιβαλλοντικών μελετών, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται να κτίζονται σπίτια στα σημεία από όπου προβλέπεται να περάσει ο νέος δρόμος.
"Φυσικά είμαστε υπέρ του να υπάρξει ένα χωροταξικό για τα καύσιμα καθώς είναι ένα θέμα που θα ’πρεπε να είχε λυθεί πριν από χρόνια καθώς ταλαιπωρεί τους πολίτες. Βλέπαμε να γίνεται μια χωροθέτηση δεξαμενών από τον εκπρόσωπο της πολιτείας το 2004 και να την αναιρεί ο ίδιος όταν βρίσκεται στην ίδια θέση εξουσίας μετά από 7 χρόνια. Δεν είμαστε κατάλληλοι να κρίνουμε για το πού θα γίνουν οι δεξαμενές. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιοι χώροι όπου καλώς ή κακώς υπάρχουν τέτοιες εγκαταστάσεις, δεν μπορεί να αναζητούν νέους χώρους, δημιουργώντας νέα προβλήματα. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ανόητο μια παρθένα περιοχή να τη δεσμεύσεις με τέτοιες δραστηριότητες" αναφέρει ο δημοτικός σύμβουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη η απόφαση του Δ.Σ. ήταν "πολιτική σε μια κατεύθυνση να δείξουμε τις προθέσεις μας από την αρχή. Οταν πάρουμε τη μελέτη θα μπορούμε να είμαστε πιο ξεκάθαροι απαντώντας με συγκεκριμένα επιχειρήματα και να εξηγήσουμε για ποιους λόγους δεν μπορεί η Κίσαμος να δεκτεί μια τέτοια δραστηριότητα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου