Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΠΑΛΟΥ


ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙΣΑΜΟΥ
Προστασία του Μπάλου
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 20-07-2011

Επιχείρηση... "καθαρός Μπάλος" για τον Δήμο Κισάμου που εδώ και ενάμιση μήνα έχει προχωρήσει στον καθαρισμό της περιοχής και σε σημαντικές παρεμβάσεις για την προστασία μιας εκ των πιο ωραίων παραλιών της Ελλάδας.
Παράλληλα για πρώτη φορά ο Δήμος φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει στην απομάκρυνση των παράνομων καντινών, παραγκών και της κατάληψης της παραλίας από σταθερά ομπρελοκαθίσματα.
"Αντιμετωπίσαμε μια παθογένεια πολλών ετών αλλά είμαστε σε καλό δρόμο" δηλώνουν στα "Χ.Ν.", ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κισάμου κ. Χαράλαμπος Πιτσιγαυδάκης και ο αντιπρόεδρος της "Μονομετοχικής Επιχείρησης Δ. Κισάμου" κ. Μανώλης Ξυπολιτάκης, συμπληρώνοντας πως το ανταποδοτικό τέλος του ενός ευρώ που έχει οριστεί για την περιοχή, αξιοποιείται αποκλειστικά για τον καθαρισμό, την ανάδειξη και την προστασία της.
Ειδικότερα αναφορικά με τις δράσεις που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης σημειώνουν:
- ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ: Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν περιπτώσεις καταπατήσεων μεγάλου τμήματος του Μπάλου από παράνομα ομπρελοκαθίσματα, που τοπεθούνταν χωρίς καμία άδεια, και ορισμένοι δεν δίσταζαν να προχωρήσουν και στην αλλάγη της μορφολογίας της περιοχής!. "Πήγαμε όλες τις παράνομες ενέργειες στην Εισαγγελία ώστε να φύγουν αυτοί που παρανόμως είχαν καταλάβει τον Μπάλο και εδώ και ενάμιση μήνα δεν υπάρχουν ομπρέλες και καρέκλες, ούτε προβαίνουν σε αλλαγή της μορφολογίας και αυτό είναι πολύ σημαντικό" αναφέρει ο κ. Πιτσιγαυδάκης.
- ΚΑΝΤΙΝΕΣ, ΚΤΙΣΜΑΤΑ: Στην περιοχή λειτουργούν παράνομα καντίνες και ιδιώτες έχουν προχωρήσει εδώ και πολλά χρόνια σε κατασκευή καταλυμάτων - παραγκών! "Είμαστε στη διαδικασία της διοικητικής αποβολής των καντινών αλλά και των παράνομων κτισμάτων. Θα προχωρήσουμε στο σφράγισμα των καντινών που δεν θα ξαναλειτουργήσουν" λέει ο πρόεδρος του Δ.Σ..
- ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ: Αναφορικά με το θέμα της καθαριότητας που αποτελεί μείζον θέμα για τον Μπάλο τον οποίο καθημερινά επισκέπονται πάνω από 1000 άτομα, ο κ. Ξυπολιτάκης λέει: "Εδώ και ενάμιση μήνα γεμίσαμε πάνω από 1500 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών και τις απομακρύναμε από την περιοχή. Επίσης πολλούς τόννους πίσσας.
Εχουμε καθημερινά 8μελές συνεργείο καθαρισμού στην περιοχή. Προφανώς μετά την απομάκρυνση του μεγάλου όγκου των απορριμάτων που είχε συσσωρευτεί εδώ και χρόνια, έχει λιγοστέψει ο όγκος των απορριμάτων τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο συνεχίζουμε τον καθημερινό καθαρισμό της περιοχής. Πέρα από την παραλία και η διαδρομή από το σημείο που φτάνουν τα αυτοκίνητα μέχρι τον Μπάλο, έχουμε τοποθετήσει 12 μεγάλους κάδους που τους αδειάζουμε καθημερινά στις 6 το πρωί και είμαστε στη διαδικασία να πάρουμε άλλους 10 κάδους για να τους τοποθετήσουμε όπου υπάρχει ανάγκη". Στο φυλάκιο του Δήμου στην χερσόνησσο της Γραμβούσας υπάρχει και φαρμακείο για την κάλυψη των πρώτων αναγκών.
- ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ: Η παραλία δεν διαθέτει τουαλέτες, αλλά όπως δηλώνει ο κ. Πιτσιγαυδάκης "προχωράμε τη διαδικασία εγκατάστασης τουαλετών. Επειδή όμως με 1000 άτομα στην παραλία οι χημικές τουαλέτες δεν θα είναι πρακτικές και θα γεμίζουν κάθε μια ώρα, είμαστε στη διαδικασία τοποθέτησής τους σε λυόμενη κατασκευή, με δεξαμενή συλλογής των λυμμάτων και σύστημα απόσμησης. Αν όλα πάνε καλά μέχρι τον Αύγουστο θα μπορούμε να τις λειτουργήσουμε".

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 1 ΕΥΡΩ
Κληθείς να σχολιάσει τη δυσφορία που υπήρξε κυρίως από τουριστικά γραφεία για το 1 ευρώ που εισπράττει ο Δήμος ως εισιτήριο, ο κ. Πιτσιγαυδάκης απαντά πως "ο Μπάλος είναι μια προστατευόμενη περιοχή, δεν είναι μια οποιαδήποτε παραλία. Το 1 ευρώ είναι ανταποδοτικό και διατίθεται για την καθαριότητα, την προφύλαξη της παραλίας, τον καθαρισμό του δρόμου που οδηγεί στον Μπάλο. Το 1 ευρώ δεν καλύπτει τα έξοδα μας. Ενδεχομένως στο τέλος ο Δήμος θα αναγκαστεί να βάλει και κάποια χρήματα για να καλύψει το κόστος. Είμαστε σε καλή συνεργασία με τους τουριστικούς πράκτορες και τους ιδιοκτήτες των σκαφών. Οντως ο Δήμος καθυστέρησε λίγο να τους ενημερώσει, λόγω "Καλλικράτη" και λόγω πολλών γραφειοκρατικών λεπτομερειών για το 1 ευρώ αλλά δέσμευσή μας είναι ότι οι συσκέψεις και οι αποφάσεις για τον Μπάλο θα λαμβάνονται πολύ νωρίτερα και ήδη έχουμε κανονίσει για τη νέα τουριστική περίοδο η ενημέρωση των γραφείων να γίνει από τον Οκτώβριο κιόλας. Επιδιώκουμε και θέλουμε την καλή συνεργασία και πιστεύουμε ότι θα την έχουμε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου