Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ


ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι ιδιοκτήτες ταξί
Δημοσιεύθηκε στις: 21-07-2011

Σε αποκλεισμό του λιμανιού της Σούδας προχωρούν σήμερα στις 7 το πρωί οι ιδιοκτήτες ταξί των Χανίων μετά την χθεσινή κινητοποίησή τους στο αεροδρόμιο "Γιάννης Δασκαλογιάννης".
Αφορμή για τον αποκλεισμό του λιμανιού αποτελεί η αναμενόμενη άφιξη κρουαζιερόπλοιου σήμερα στις 8 το πρωί αλλά όπως διευκρίνισαν οι επαγγελματίες, θα βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από το χώρο όπου δένει το πλοίο χωρίς να εμποδίσουν την αποβίβαση των επιβατών.
Την ίδια ώρα οι Σύλλογοι Ξενοδόχων των τεσσάρων νομών της Κρήτης τονίζουν με κοινή ανακοίνωσή τους ότι "για μια ακόμη φορά ο τουριστικός τομέας στοχοποιείται και δέχεται αλλεπάλληλα καταλυτικά πλήγματα και από τον κλάδο των επαγγελματιών ταξί, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη από την οποία θα εξαρτηθεί και η μετέπειτα πορεία του".
Πιο αναλυτικά:
Οι ταξιτζήδες των Χανίων εμφανίζονται εξοργισμένοι από την απόφαση του υπουργείου να προχωρήσει στην απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, κατηγορώντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών για κινήσεις που μαθηματικά "μας οδηγούν στην καταστροφή".
Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στις 9 χθες το πρωί όταν περίπου 250 ταξί συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του Νοσοκομείου.
Μέλη του σωματείου έδωσαν αίμα σε μια κίνηση αλληλεγγύης και στη συνέχεια προχώρησαν με μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της πόλης με κατεύθυνση το αεροδρόμιο Χανίων προκαλώντας για λίγο ένα μικρό κυκλοφοριακό χάος.
Ολιγόλεπτη στάση έκαναν στην πλατεία Δικαστηρίων μπροστά στο κτήριο της Περιφέρειας, όπου απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ταξιτζήδες, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απ. Βουλγαράκης δήλωσε τη στήριξή του στον αγώνα τους.

ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Λίγο μετά τις 11 οι ταξιτζήδες έφτασαν στο αεροδρόμιο Χανίων αποκλείοντας την είσοδό του.
Τα λεωφορεία που ανέμεναν τουρίστες από τη Βαρσοβία αφέθηκαν να μπουν μέσα στον εσωτερικό χώρο του αεροδρομίου και στάθμευσαν δίπλα στο πάρκιγκ για τα ενοικιαστικά αυτοκίνητα. Οι τουρίστες βγήκαν από τον αεροσταθμό και πήγαν με τα πόδια μέχρι τα λεωφορεία διανύοντας μια απόσταση περίπου 100 μέτρων. Οι ταξιτζήδες συγκεντρώθηκαν μπροστά στην είσοδο του αεροσταθμού όπου και τους μίλησε ο πρόεδρός του κ. Η. Καραπατάκης, ενώ στη συνέχεια συνοδεία μουσικών Κρητικής μουσικής τραγούδησαν και είπαν μαντινάδες. Λίγο μετά τις 2 το μημέρι όταν ανακοινώθηκε το αδιέξοδο της συνάντησης του Υπουργού Υποδομών κ. Ραγκούση με την "Ομοσπονδία επαγγελματιών ταξί" στην Αθήνα, οι ταξιτζήδες απέκλεισαν όλο το χώρο του αεροδρομίου και οι επιβάτες επιβιβάζονταν και αποβιβάζονταν από τα ΙΧ και τα λεωφορεία τους έξω από την πύλη. Στις 5.45 οι αυτοκινητιστές έληξαν τον αποκλεισμό και κινήθηκαν προς την πλατεία Αγοράς προκειμένου να συναντήσουν τους "Αγανακτισμένους". Ο αερολιμενάρχης κ. Καστρινάκης μιλώντας στα "Χ.Ν." ανέφερε πως τα προβλήματα που υπήρξαν από την κινητοποιήση δεν ήταν σημαντικά και ότι απλά οι τουρίστες χρειάσθηκε να κινηθούν πεζή σε μία απόσταση 150 περίπου μέτρων.

ΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΕΣ
"Ζητάμε την κατανόηση των επιβατών" ανέφερε ο πρόεδρος του "Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Χανίων" κ. Ηλίας Καραπατάκης. "Αυτή τη στιγμή παίζονται οι άδειές μας, παίζεται και η δουλειά μας. Και χωρίς δουλειά δεν θα έχουμε τα προς το ζην, δεν θα έχουμε οικογένειες.
Είδατε ότι με τα 250 αυτοκίνητα που πέρασαν από το κέντρο των Χανίων τι προβλήματα δημιουργήθηκαν. Φανταστείτε με άλλα 250 αυτοκίνητα (σ.σ. με την απελευθέρωση) τι προβλήματα θα δημιουργηθούν.
Δεν θα έχει ο δήμαρχος θέσεις να μας δώσει για ρεμίζες".
Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, ο κ. Καραπατάκης ανέφερε πως "βρίσκεστε στο αεροδρόμιο και στις κινητοποιήσεις για την άδεια και για τα γραμμάτια που πληρώνετε στις τράπεζες για να την ξεπληρώσετε, για τα χωράφια που πουλήσατε για να την έχετε, για τα ταξίδια που κάνατε στο εξωτερικό ως ναυτικοί για να μαζέψετε χρήματα. Αν ο κ. Υπουργός δεν θέλει να μας ακούσει και φοβάται το διάλογο, καλά θα κάνει να παραιτηθεί, να έλθει άλλος. Δεν είναι ικανός ούτε καν σε διάλογο να έλθει μαζί μας".
Τέλος, ο κ. Καραπατάκης απαντώντας στο ότι η κινητοποίησή τους προκαλεί πλήγμα στον τουρισμό είπε πως "δεν είμαστε εμείς οι αίτιοι για αυτήν την κατάσταση. Αυτά θα ?πρεπε να τα σκεφτούν πριν πουν "δεν θέλουμε διάλογο". Εμείς στα Χανιά έχουμε ένα άλλο επίπεδο κινητοποιήσεων, δεν θέλουμε να βλαπτούμε συνανθρώπους μας και γι? αυτό κάνουμε αυτές τις κινητοποιήσεις χωρίς να έχει πρόβλημα κανένας άλλος κλάδος".
Την πλήρη αντίθεση του στην "απελευθέρωση" δήλωσε ο κ. Γιώργος Σιδηρόπουλος, ιδιοκτήτης ταξί, συμπληρώνοντας πως "οι υποστηρικτές της λεγόμενης απελευθέρωσης, η κυβέρνηση και τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ κοροϊδεύουν τον λαό και προσπαθούν να τον στρέψουν ενάντια στους ταξιτζήδες όταν ισχυρίζονται ότι με την απελευθέρωση θα είναι φθηνότερες οι υπηρεσίες των ΤΑΞΙ.
Το διώξιμο των αυτοαπασχολούμενων και η κυριαρχία λίγων μεγάλων επιχειρήσεων θα οδηγήσει την αγορά σε πανάκριβες μονοπωλιακές τιμές όπως συμβαίνει σε όλους τους κλάδους όπου κυριαρχούν λίγες μονοπωλιακές επιχειρήσεις."

ΜΕ ΤΟΥΣ "ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ"
Λίγο μετά τις 6, οι ταξιτζήδες άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς όπου και συνομίλησαν με τους "αγανακτισμένους. Εκεί οι αυτοκινητιστές αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους και σήμερα το πρωί με τον αποκλεισμό του λιμανιού. Από τη μεριά των "Αγανακτισμένων" υπήρξε κάλεσμα για κοινή πορεία όλων των θιγόμενων τάξεων και του εργαζόμενου λαού, των αυτοαπασχολούμενων προκειμένου "να φύγουν όλοι όσοι ευθύνονται για το μνημόνιο, την τρόικα, το ξεπούλημα της χώρας".

ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ
"Για μια ακόμη φορά ο τουριστικός τομέας στοχοποιείται και δέχεται αλλεπάλληλα καταλυτικά πλήγματα και από τον κλάδο των επαγγελματιών ΤΑΞΙ, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη από την οποία θα εξαρτηθεί και η μετέπειτα πορεία του αλλά και αυτή της οικονομίας μας αφού μοναδικός τροφοδότης της, απέμεινε να είναι μόνο ο τουρισμός" αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Συλλόγοι Ξενοδόχων Ν. Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου σε κοινή τους ανακοίνωση. Σε αυτήν, τονίζεται επίσης πως "φαίνεται ότι χάνεται και η τελευταία ελπίδα που διατηρούσαμε για την οικονομική μας επιβίωση, επαγγελματίες και εργαζόμενοι του κλάδου, αφού οι ασταμάτητες απεργίες και κάθε είδους διαμαρτυρίες στρέφονται και ξεσπάνε κατά παντός μη υπευθύνου, με αποτέλεσμα να συμπαρασύρονται όλα στη δίνη της ολοκληρωτικής καταστροφής. Τώρα πέρα από την Αθήνα στον καταστροφικό χορό μπαίνει και η επαρχία της χώρας ως ανασφαλής τουριστικός προορισμός και στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των ξένων μέσων ενημέρωσης κυριαρχεί σαν πρώτο θέμα η αυτοκαταστροφική μανία των νεοελλήνων που ρημάζουν τα πάντα. Ο τουρισμός αποτελεί πηγή σημαντικού εισοδήματος, ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο και για τους επαγγελματίες των ΤΑΧΙ και δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί θα πρέπει να επιλεχθεί σαν χώρος διαμαρτυρίας το αεροδρόμιο ή το λιμάνι, καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο πλήγμα σε άλλες κατηγορίες επαγγελματιών που δεν ευθύνονται για τα μέτρα που λήφθηκαν εναντίον των ΤΑΧΙ. Ομως, ως εδώ.
Με τις ενέργειες αυτές ξεκινάει ένας πανελλήνιος ξεσηκωμός και καλούμε τους επαγγελματίες των ΤΑΞΙ να αναθεωρήσουν τους στόχους τους και να κατευθύνουν τις διαμαρτυρίες τους εκεί που πρέπει.
Οι λοιποί επαγγελματίες και έως τώρα συνεργάτες τους, έχουν δικαίωμα να αναζητήσουν το μέλλον τους, διατηρώντας τις ελπίδες τους για το αύριο, έχοντας κάνει σκληρούς αγώνες γι? αυτό, χωρίς να έχουν αδικήσει ή βλάψει άλλους επαγγελματίες άλλων κλάδων, αξιώνοντας να πράξουν το ίδιο και αυτοί".
Από τα Δ.Σ των Συλλόγων.

Ενταση στο Ηράκλειο
Στο Ηράκλειο, μόλις οι αυτοκινητιστές πληροφορήθηκαν τα αποτελέσματα της συνάντησης στην Αθήνα αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αποκλεισμό για τρίτη συνεχόμενη ημέρα των δύο δρόμων - εισόδων προς τον αερολιμένα.
Στις εικόνες με τους φορτωμένους τουρίστες που κατηφόριζαν καρτερικά με τις βαλίτσες στα χέρια, προστέθηκαν και εστίες φωτιάς στον κόμβο του αερολιμένα όπου καίγονταν σκουπίδια και λάστιχα, ενώ ο πυκνός μαύρος καπνός κάλυπτε την περιοχή.
Κάποια στιγμή μάλιστα η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου και απειλήθηκαν σοβαρά επεισόδια όταν ο οδηγός ενός τουριστικού λεωφορείου αψήφησε το μπλόκο που υπήρχε και προσπάθησε να περάσει μέσα από αυτό για να απομακρυνθεί από τον χώρο του αεροδρομίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου