Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

ΦΡΑΓΜΑ ΒΑΛΣΑΜΙΩΤΗ


ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΒΑΛΣΑΜΙΩΤΗ
Εργα σε... στασιμότητα
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 22-07-2011

Σε στασιμότητα βρίσκονται τα έργα κατασκευής του Φράγματος Βαλσαμιώτη καθώς απαιτείται νέα μελέτη για περαιτέρω έργα ασφάλειας!
Αυτό επισημάνθηκε σε χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο φράγμα και στην οποία συμφωνήθηκε να κατατεθεί η σχετική μελέτη και στη συνέχεια τα πολιτικά προσώπα να πιέσουν για την εύρεση ποσού περίπου 1 εκ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί.
Ερωτηθείς από τα "Χανιώτικα Νέα" ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Αθανάσιος Καρούντζος για τους λόγους που δεν είχε προβλεφθεί η ανάγκη των επιπλέον έργων ανασφάλειας, με αποτέλεσμα το κόστος κατασκευής του έργου να αυξάνεται και άλλο, ο κ. Καρούντζος απάντησε πως "έχετε απόλυτο δίκιο αλλά τα φράγματα, τα λιμάνια και τα έργα περιβάλλοντος όσο τέλεια και να είναι η μελέτη, δεν υπάρχει τεχνικός που να λέει ότι με αυτήν την μελέτη το ξεκίνησα το έργο και με αυτήν το τελείωσα. Είναι έργα που έχουν να κάνουν και με τη φύση". Ο κ. Καρούντζος επανέλαβε πως "σε όλα τα έργα και κυρίως στα φράγματα, τα λιμάνια, τα έργα περιβάλλοντος υπάρχουν απρόβλεπτες καταστάσεις γιατί η φύση δεν μπορεί πολλές φορές να ελεγχθεί όσες γεωτρήσεις και να γίνουν και ό,τι πληρότητα και αν υπάρχει στο μελετητικό αντικείμενο."
Στη σύσκεψη πήραν μέρος επίσης ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απ. Βουλγαράκης, ο αν. γενικός διευθυντής του ΟΑΔΥΚ κ. Μ. Πατρελάκης, ο ανάδοχος, μηχανικοί της Περιφέρειας και του ΟΑΔΥΚ κ.ά.. Οι μετέχοντες συμφώνησαν στην έγκριση της σχετικής μελέτης για τα επιπλέον έργα που αφορούν τα πρανή του φράγματος. Στη συνέχεια θα προχωρήσει η έγκριση του ανακεφαλαιωτικού πίνακα για τις επιπλέον εργασίες προκειμένου να ζητηθεί η χρηματοδότηση από τον κύριο του έργου το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το επιπλέον ποσό που θα απαιτηθεί υπολογίζεται να φτάσει το 1 εκ. ευρώ. Η εκτίμηση του κ. Καρούντζου ήταν πως οι βασικές εργασίες του φράγματος θα έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη και πως το επιπλέον ποσό που απαιτείται "μπροστά στα 33 εκ. ευρώ του έργου δεν είναι πολύ σημαντικό, καθώς το φράγμα είναι ένα έργο αναπτυξιακό στο Νομό Χανίων, το πρώτο που υλοποιείται σε τόσο μεγάλη κλίμακα στο Νομό".
Από τη μεριά του ο κ. Βουλγαράκης ανέφερε πως "στα μεγάλα έργα υπάρχουν πάντα τεχνικά προβλήματα γι’ αυτό και υπάρχουν και οι αρμόδιοι τεχνικοί και η πολιτική ηγεσία είναι για να δώσει της τελικές λύσεις. Το ενδιαφέρον το δικό μου είναι το φράγμα να τελειώσει το 2012, εμμένω στην κατεύθυνσή μου και σε αυτή εργάζομαι και θα εργαστώ" σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου