Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

ΦΛΩΡΙΝΑ-ΚΡΗΤΗ


ΔΥΟ ΠΕΖΟΠΟΡΟΙ
Από την Φλώρινα στην Κρήτη
Δημοσιεύθηκε στις: 18-07-2011

'Eχουμε ήδη πάνω από 1200 χλμ. στα πόδια και μας είμαστε στην... τελική ευθεία'.
O Λουκάς Πρατίλας μαζί με τον Δημήτρη Κεχαγιόγλου ξεκίνησαν στις 21 Ιουνίου από την Φλώρινα ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4. Από την Παρασκευή βρέθηκαν στα Χανιά και χθες το απόγευμα πέρασαν στο Νομό Ρεθύμνου ακολουθώντας το μονοπάτι που οδηγεί από τα Σφακιά προς το Ροδάκινο.
Η μεγάλη ζέστη και τα κακοτράχαλα βουνά δεν εμποδίζουν τους δύο άντρες που κάνουν αυτήν την διαδρομή θέλοντας να ενισχύσουν τις οικολογικές οργανώσεις "Τhe black fish" και "Αλκυόνη".
"Η υποδοχή μας στην Κρήτη από την Παρασκευή που είμαστε εδώ ήταν το κάτι άλλο. Ευχαριστούμε τον Κώστα Μανατάκη στην Κίσαμο και τον τοπικό Δήμο για τη φοβερή φιλοξενία. Τώρα, μας απομένουν άλλα 400 χλμ. ως την Ζάκρο που είναι και το τέλος της προσπάθειας" δήλωσε τηλεφωνικά στα "Χ.Ν." ο Λουκάς Πρατίλας.
Αυτό που έκανε εντύπωση στους δύο τολμηρούς περιπατητές είναι η πολύ καλή σήμανση του μονοπατιού Ε4 στο Νομό Χανίων. "Για εμάς το πιο δύσκολο κομμάτι της προσπάθειάς μας ήταν το ξεκίνημα στη Βόρειο Ελλάδα, όπου το μονοπάτι έχει καταστραφεί σε πολλά τμήματα και είναι κρίμα γιατί είναι ένα διεθνές μονοπάτι που υπάρχει και σε άλλες χώρες: στην Ισπανία, στην Ελβετία και αλλού σε άριστη κατάσταση. Στην Κρήτη μπαίνοντας στο νότιο τμήμα Λαφονήσι, Παλιόχωρα, ο Ορειβατικός Σύλλογος των Χανίων το έχει κρατήσει σε πολύ καλή κατάσταση, σε ό,τι αφορά τη σήμανση και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μακάρι και στην υπόλοιπη χώρα οι τοπικοί φορείς, οι εθελοντικές ομάδες να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση και να το διατηρήσουν σε καλή κατάσταση" ανέφερε ο Λουκάς. Οι δύο άντρες επέλεξαν να ξεκινήσουν την προσπάθειά τους στα τέλη του Ιουνίου, επειδή τότε και οι μέρες είναι μεγαλύτερες και διευκολύνουν το περπάτημά τους. Στο διάστημα που είναι στα βουνά δεν ήταν λίγες οι στιγμές που μικροτραυματισμοί και κούραση, έβαλαν σε κίνδυνο την προσπάθειά τους. Ωστόσο ο σκοπός της δοκιμασίας τους είναι αυτός που τους δίνει τη δύναμη που έχουν ανάγκη. "Οσο βλέπουμε όλο και περισσότερο κόσμο να ευαισθητοποιείται για θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας, να μας λέει δύο ζεστές κουβέντες, να μας ενθαρρύνει, τόσο και εμείς παίρνουμε δυνάμεις. Είναι πολλά αυτά τα περιστατικά και θέλουμε πραγματικά να ευχαριστήσουμε όλους όσοι μας στηρίζουν" επισημαίνει ο Λουκάς.

Ο ΣΚΟΠΟΣ
Στόχος της προσπάθειας των δύο αντρών είναι η συλλογή χρημάτων για την «Αλκυόνη», το νοσοκομείο άγριων ζώων της Πάρου και για τη νέα οικολογική οργάνωση «The black fish» που σκοπό έχει με ακτιβιστικές ενέργειες να προστατέψει το θαλάσσιο οικοσύστημα της Ευρώπης .
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.theblackfish.org και www.alkioni.gr.

Η προσπάθεια με νούμερα
1600 τα χλμ. που θα διανύσουν
1200 έχουν διανύσει μέχρι σήμερα.
60χλμ. διανύουν καθημερινά.
180 χλμ. διένυσαν στα Χανιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου