Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011


ΤΟΠΙΚΑ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΑΝΙΩΝ
Κινητοποιήσεις για το ΕΣΥ
Δημοσιεύθηκε στις: 03-09-2011

"Ταφόπλακα" για την δημόσια πρωτοβάθμια παροχή υγείας αποτελούν τα σχέδια του Υπουργείου για αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, τόνισαν χθες σε εκπροσώπους τοπικών φορέων τα μέλη του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων ο οποίος προχωρά σε κινητοποιήσεις.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Εμπόρων και Βιοτεχνών, των συνταξιούχων, του Εργατικού Κέντρου κ.ά..
Για τη δημιουργία του «Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας» (ΕΟΠΥΥ) στον οποίο θα ενσωματωθούν τα ταμεία του ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ δηλαδή το 90% περίπου των Ελλήνων ασφαλισμένων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Μ. Καστανάκης.
"Ο φορέας αυτός θα προχωρήσει σε συμβάσεις με γιατρούς για την παροχή Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Οι συμβάσεις αυτές θα έχουν την εξής φιλοσοφία: Το νέο Ταμείο θα δεχθεί συγκεκριμένο αριθμό νέων γιατρών. Υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των γιατρών στο νέο Σύστημα δεν θα ξεπερνά τους 21.000, τη στιγμή που το άθροισμα των γιατρών που έχουν τώρα σύμβαση με τα 4 Ταμεία που συνενώνονται είναι πάνω από 30.000. Επιπλέον, οι ώρες απασχόλησης των γιατρών στο νέο ταμείο θα είναι 4 ημερησίως. Οι προτεινόμενες αμοιβές των γιατρών στο νέο Σύστημα θα κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 1.350 τον μήνα, τη στιγμή που τα πάγια έξοδα των ιδιωτικών ιατρείων είναι πάνω από 1.000 τον μήνα και σε περίπτωση που απασχολούν γραμματεία είναι πάνω από 2.500 τον μήνα.
Επιπλέον οι αμοιβές αυτές θα είναι μικτές και θα δίνονται με βάση αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, δηλαδή δεν θα περιλαμβάνουν την ασφάλιση των γιατρών και θα φορολογούνται στην πηγή" ανέφερε ο κ. Καστανάκης.

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους ασφαλισμένους η δημιουργία ενός φορέα σύμφωνα με τον κ. Καστανάκη θα σημαίνει:
- Ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ θα βρεθεί εντός ολίγου στην πολύ δυσάρεστη θέση να περιμένει σε ατελείωτες ουρές για να εξυπηρετηθεί.
Είναι ανθρωπίνως αδύνατον να λειτουργήσει ένα Ταμείο με τέτοιο αριθμό ασφαλισμένων με τόσο λίγους γιατρούς και 4ωρη απασχόληση.
- Ο ασφαλισμένος θα αναγκαστεί, για να καταφέρει να εξυπηρετηθεί στοιχειωδώς με ανθρώπινο τρόπο, να επωμισθεί ο ίδιος οικονομικά την ιατρική του εξέταση και να εξετασθεί εκτός του ωραρίου του Ταμείου. Και αυτό γιατί θα είναι αδύνατο για τον γιατρό του Ταμείου να εργασθεί επαρκώς στο ασφυκτικό 4ωρο κατά τη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους. Ο γιατρός του ΕΟΠΥΥ θα προσπαθεί να λειτουργεί με βάση τις στοιχειώδεις αρχές της ιατρικής δεοντολογίας. Θα βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπος με έναν αναγκαστικά πολύ μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων ασθενών, θα εξαναγκάζεται σε ραντεβού των 10 ή 15 λεπτών ανά εξεταζόμενο και θα αμοίβεται με έναν μισθό που δεν θα είναι αρκετός, όπως αναφέραμε, ούτε για τα πάγια έξοδα του ιατρείου του. Πόσοι τέτοιοι γιατροί θα μπορέσουν να αντέξουν σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες;
- Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχει ήδη ψηφιστεί μία τροπολογία, σύμφωνα με την οποία θα μπορεί ο καθένας μη γιατρός να λειτουργήσει ιατρεία ή πολυιατρεία, κάτι που απαγορευόταν μέχρι πρότινος.
Θα γίνουμε δηλαδή, μάρτυρες του ανοίγματος «super market υγείας», σε όλη την χώρα, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για την ποιότητα της προσφερόμενης περίθαλψης.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
"Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει αποφασίσει κανείς ιατρός να μην υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Προχωράμε σε μια σειρά κινητοποιήσεων που θα γίνουν με άξονα 'την αντίσταση και την πάλη ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης'. Προχωράμε σε 48ωρη πανελλαδική κινητοποίηση στις 8 - 9 Σεπτέμβρη και τη διεξαγωγή ενός πανιατρικού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της ΔΕΘ" σημείωσε o αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων κ. Μηνάς Βουλγαρίδης.
Παράλληλα τόνισε πως "αυτή τη στιγμή όλοι οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι υφίστανται μια επίθεση στα εισοδήματά τους με διάφορους τρόπους. Επίθεση που έχει να κάνει με μείωση μισθών, περικοπή επιδομάτων, αύξηση του ΦΠΑ, έκτακτη φορολογία. Ενας άλλος τρόπος έχει να κάνει με την επίθεση που δέχεται η ιατρική περίθαλψη.
Αυτή τη στιγμή που υπάρχει ένα δημόσιο σύστημα υγείας -που με τις αδυναμίες που έχει -κάτι προσφέρει. Τα κυβερνητικά μέτρα με τα διάφορα νομοσχέδια που πέρασαν ή περνούν καταρρακώνουν και διαλύουν αυτό το όποιο δωρεάν σύστημα υπάρχει σήμερα. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου