Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011


ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Νέος ιδιοκτήτης για το δημοτικό σφαγείο
Δημοσιεύθηκε στις: 15-09-2011

Την παραχώρηση του δημοτικού σφαγείου Χανίων στην Α.Ε. που θα συστήσουν από κοινού ο Συνεταιρισμός Κτηνοτρόφων (ποσοστό 80%) και η Δημοτική Επιχείρηση «Κύδων Α.Ε.» (ποσοστό 20%) ενέκρινε -κατά πλειοψηφία- το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Χανιών.
Υπέρ της παραχώρησης ψήφισαν η Δημοτική Αρχή, η παράταξη του κ. Βάμβουκα και ο κ. Παπαντωνάκης, ενώ απείχαν οι παρατάξεις των κ. Αρχοντάκη και Βιρβιδάκη. Προκειμένου να συγκεντρωθούν οι αναγκαίες 30 ψήφοι η Δημοτική Αρχή δέχθηκε την πρόταση του κ. Βάμβουκα η παραχώρηση της κυριότητας του οικήματος να γίνει για 21 και όχι για 25 χρόνια και ότι θα γίνει προσπάθεια για να βρεθεί μια φόρμα συμμετοχής και των κρεοπωλών στο νέο εταιρικό σχήμα. H συζήτηση για το θέμα ξεκίνησε με τις εισηγήσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου, κ. Λ. Αμπαδιωτάκη, που εξήγησε τους λόγους της πρότασης του Δήμου και του προέδρου της «Κύδων Α.Ε.», κ. Γ. Πουλιδάκη, που διάβασε την απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας, που συμφωνεί στη συμμετοχή της στη νέα εταιρεία.
Τις προτάσεις που είχε καταθέσει τον Ιούλιο για το ίδιο θέμα επανέλαβε o επικεφαλής της Αντιπολίτευσης, κ. Γ. Αρχοντάκης (παραχώρηση χρήσης και όχι κυριότητας του ακινήτου των σφαγείων, απουσία οικονομοτεχνικής μελέτης κ.ά.). Παράλληλα, ο κ. Αρχοντάκης σημείωσε πως η πρόταση της Δημοτικής Αρχής φέρνει αντιμέτωπους κρεοπώλες και κτηνοτρόφους, κάτι που πρέπει να αποφευχθεί. Την έλλειψη οικονομοτεχνικής μελέτης και τη μη συμμετοχή των κρεοπωλών προέβαλε ως αίτιο για τη μη ψήφιση και η παράταξη του κ. Βιρβιδάκη, όπως αυτό εκφράστηκε απο τον κ. Παπαδογιάννη καθώς ο επικεφαλής απουσίαζε.
Την παραχώρηση ψήφισε ο κ. Βάμβουκας, ο οποίος κατέθεσε δέσμη προτάσεων για την ομαλή λειτουργία των νέων σφαγείων χωρίς να έχει κόστος ο Δήμος, τη διασφάλιση της ποιότητας και της υγιεινής, αλλά και της επιστροφής στον Δήμο του ακινήτου, αν η Α.Ε. δεν πάει καλά. Aπό τη μεριά του ο κ. Παπαντωνάκης τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας του σφαγείου από τους κτηνοτρόφους, σημειώνοντας πως θα μπορούσαν να πάρουν το 51%, ώστε και οι κρεοπώλες να συμμετάσχουν με ένα ποσοστό 29%. «Αυτοί που παράγουν το κρέας είναι σωστό να το διακινούν κιόλας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΙΝΚΑ
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ότι πίσω από τον Σύλλογο Κτηνοτρόφων βρίσκεται το super market INKA, το οποίο θα τους χρηματοδοτήσει για να συμμετάσχουν με το 80% των μετοχών της νέας εταιρείας. Τη συμμετοχή ΙΝΚΑ κατήγγειλε ο Σύλλογος Κρεοπωλών, κάνοντας λόγο για «δημιουργία ενός μονοπωλίου σε βάρος των συμφερόντων των καταναλωτών και της επαγγελματικής μας επιβίωσης». Καλούσε μάλιστα το Δ.Σ. να μην εγκρίνει την παραχώρηση και να επανέλθει η αρχική πρόταση για συμμετοχή και των κρεοπωλών με ποσοστό 40% στη νέα εταιρεία, όπως 40% να έχουν οι κτηνοτρόφοι και 20% η «Κύδων Α.Ε.». Για το ζήτημα αυτό ο εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων, κ. Βιγλάκης, επεσήμανε πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα μονοπωλίου, αφού θα υπάρχουν 4 σφαγεία και πάνω από 8 έμποροι και ότι το ΙΝΚΑ έχει δεσμευτεί να παίρνει τα προϊόντα των κτηνοτρόφων των Χανίων και σταδιακά μέσω αυτών να γίνεται η αποπληρωμή του για τη χρηματοδότησή τους. Είπε, επίσης, ότι είναι προσβλητικό και ανυπόστατο για τους κτηνοτρόφους να ακούγονται φήμες ότι αποτελούν τον «μακρύ βραχίωνα» του ΙΝΚΑ. «Η εμπλοκή του ΙΝΚΑ προκάλεσε ανασφάλεια στους κρεοπώλες», σημείωσε ο κ. Αρχοντάκης, λέγοντας πως δεν έχει καμία διαφωνία με τη συμμετοχή του super market, αρκεί αυτό να γίνει δημόσια και ξεκάθαρα. Από τη μεριά του Δήμου τόσο ο κ. Αμπαδιωτάκης όσο και ο κ. Πρωτοπαπαδάκης τόνισαν πως τον Δήμο δεν τον ενδιαφέρει πώς και από πού θα βρουν τα χρήματα οι κτηνοτρόφοι για να συμμετάσχουν στη νέα εταιρεία και ότι αυτό είναι θέμα δικό τους.
Το Δ.Σ. ψήφισε κατά πλειοψηφία -πλην του κ. Παπαντωνάκη- τον νέο Οργανισμό λειτουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου