Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011


ΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Ευδοκιμούν οι ΑΠΕ στην Κρήτη
Δημοσιεύθηκε στις: 17-09-2011

Σοβαρές βάσεις προκειμένου να μετατραπεί στο πρώτο "πράσινο νησί" της Μεσογείου διαθέτει η Κρήτη, κυρίως χάρη στο κλίμα της αλλά και στο υψηλό ερευνητικό έργο των Ιδρυμάτων της. Αυτό μεταξύ άλλων επισημάνθηκε στη χθεσινή εσπερίδα με θέμα: "Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Συνεργασία Ερευνας και Βιομηχανίας" που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τελευταίες ημέρες του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου "BIOSOL 2011" που ολοκληρώθηκε στον Πλατανιά.
Στην ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ στην Κρήτη που φτάνει το 16% της συνολικά παραγόμενης ενέργειας αναφέρθηκε ο κ. Νίκος Ζωγραφάκης, διευθυντής του Ενεργειακού Κέντρου της Περιφέρειας Κρήτης. "Μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις για να είναι η Κρήτη το πρώτο μεγάλο πράσινο νησί και στη Μεσόγειο αλλά και παγκόσμια", ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως "υπάρχουν τεχνολογίες που ακόμα και χωρίς τη διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα μπορούν να ανεβάσουν την παραγωγή του ηλεκτρισμού και της θερμότητας πολύ υψηλά". Χαρακτηριστικά ο κ. Ζωγραφάκης ανέφερε τα συστήματα άντλησης - ταμίευσης νερού, τη δυνατότητα ανάπτυξης της βιομάζας και την αβαθή γεωθερμία.
Το παράδειγμα του νησιού Samso στη Δανία, το οποίο καλύπτει τις ενεργειακές τους ανάγκες αποκλειστικά από ΑΠΕ, παρουσίασε ο κ. Jan Jansen δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή των κατοίκων σε όλη την προσπάθεια, και παρουσιάζοντας τα μεγάλα οφέλη για τον άνθρωπο και τα περιβάλλον και τα μικροπροβλήματα που παρουσιάσθηκαν.
Στις δυνατότητες της Κρήτης μέσω των Ιδρυμάτων της, της Περιφέρειας και μιας σειράς εταιρειών που ειδικεύονται στις ΑΠΕ, αναφέρθηκε ο κ. Αρτέμης Σαϊτάκης διευθυντής στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης τονίζοντας πως υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Δείγμα της δουλειάς τους παρουσίασαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης, Ιδρυμα Τεχνολογίας Ερευνας, ΤΕΙ Κρήτης, όπως επίσης και 9 εταιρείες του νησιού (Φωτοβολταϊκά Κρήτης Α.Ε., Megatron AEBE, Neon Energy, Υδροκλίμα, Ecowatt, Energyworks, Olympic Sun, Ενεργομηχανική Κρήτης, Κρητική Ενεργεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου