Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011


ΣΕ ΦΟΥΡΝΕ ΚΑΙ ΣΗΡΙΚΑΡΙ
Καταστροφικές πυρκαγιές
Από: Γιάννης Κάκανος και Μανώλης Μαρκαντωνάκης
Δημοσιεύθηκε στις: 21-09-2011

Μεγάλο αριθμό ελαιοδέντρων και χορτολιβαδικές εκτάσεις αποτέφρωσαν οι δύο πυρκαγιές, που ξέσπασαν χθες το μεσημέρι, σε Σηρικάρι Κισάμου και Φουρνέ Κυδωνίας.
Και οι δύο φωτιές ήταν υπό έλεγχο έως αργά χθες το απόγευμα, ωστόσο, ακόμα και τις βραδινές ώρες στην περιοχή παρέμεναν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές για τον κίνδυνο της αναζωπύρωσης. Το ακριβές μέγεθος της καταστροφής δεν είχε αποτυπωθεί από τις Αρχές.
Η φωτιά στον Φουρνέ ξέσπασε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι.
«Ακούσαμε ένα 'παφ', είδαμε καπνό και σε ένα λεπτό ήμασταν στη φωτιά. Καίγονταν 50 τ.μ. γύρω από έναν στύλο που ήταν σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο», ανέφερε ο κ. Κώστας Μαρινάκης από το εστιατόριο του «Βοτανικού Πάρκου» υπογραμμίζοντας πως η φωτιά προέκυψε από τον στύλο της ΔΕΗ.
«Η φωτιά ξεκίνησε μέσα από το ποτάμι του Κερίτη, κάτω από τον στύλο της ΔΕΗ. Κινητοποιηθήκαμε αμέσως και φέραμε όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις», ανέφερε ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας για την Π.Ε. Χανίων, κ. Τ. Κουρουπάκης. Ο κ. Κουρουπάκης σημείωσε πως, πέρα από το ελικόπτερο και τα 20 οχήματα της Π.Υ., συγκεντρώθηκαν, επίσης, δεκάδες εθελοντές από τον Δήμο Πλατανιά με 2 οχήματα και τρακτέρ. Στην περιοχή έσπευσαν ο διοικητής της Π.Υ. Κρήτης και ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Α. Βουλγαράκης.

ΣΤΟ ΣΗΡΙΚΑΡΙ
Νωρίτερα, φωτιά ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση στο Σηρικάρι Κισάμου, που είχε τεθεί υπό έλεγχο μέχρι το απόγευμα. «Η ζημιά που προκάλεσε σε δασική και αγροτοκτηνοτροφική έκταση είναι μεγάλη. Εγκαιρη υπήρξε η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, επίγειων και εναέριων. Μέχρι αργά παρέμεναν πολλά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με αρκετό προσωπικό και εθελοντές από την περιοχή. «Οπως πληροφορήθηκα, εκτός από θάμνους και δάση, κάηκαν και λίγες ελιές, δίχως να ξέρουμε ακριβώς τον αριθμό. Δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές το πιο βασικό», δήλωσε ο δήμαρχος Κισάμου, κ. Γ. Μυλωνάκης.
Ο αγρότης, Πέτρος Τζωρτζάκης, ήταν αυτός που είδε πρώτος τους καπνούς και μας είπε: «Πήγαινα στο διπλανό χωριό, όταν ξαφνικά είδα απέναντι στην πλαγιά τους καπνούς και γύρισα σπίτι για να τηλεφωνήσω στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Μου απάντησαν ότι ενημερώθηκαν και έχουν στείλει ήδη δύο αυτοκίνητα και έρχονται και άλλα. Πραγματικά ήρθαν οι δυνάμεις αμέσως και αργότερα το ελικόπτερο που έκανε καλή δουλειά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου