Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Πανεκπαιδευτική διαδήλωση
Δημοσιεύθηκε στις: 23-09-2011

«Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται παιδεία, πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία». Με συνθήματα όπως αυτά, μαθητές αλλά και φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς διαδήλωσαν χθες το μεσημέρι στους δρόμους των Χανίων ενάντια στα νέα οικονομικά μέτρα.
Η έλλειψη βιβλίων, το μειωμένο προσωπικό, η αύξηση της φορολογίας και το ακριβό κόστος ζωής ήταν ανάμεσα στα ζητήματα που έθιξαν με τα συνθήματά τους οι διαδηλωτές καλώντας κυβέρνηση, ΔΝΤ, τρόικα να φύγουν από τη χώρα. Η πορεία που ξεκίνησε από τη Δημοτική Αγορά, ολοκληρώθηκε σε αυτήν, ενώ στη συνέχεια μαθητές προχώρησαν σε κινητοποίηση στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. O προϊστάμενος κ. Γ. Κανδαράκης είπε ότι τα παιδιά δικαιολογημένα διαμαρτύρονται, το 50% των βιβλίων έχει έλθει και το υπόλοιπο αναμένεται για τα τέλη Οκτωβρίου και ότι γίνεται προσπάθεια από τους εκπαιδευτικούς να καλυφθεί το κενό με φωτοτυπίες και cd που έχουν έλθει σε όλα τα σχολεία πλην δύο.

Η ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Σε ανακοίνωσή της η Μαθητική Κοινότητα Χανίων σημειώνει πως οι λόγοι και τα αιτήματα της κινητοποίησής τους είναι: "Δωρεάν παιδεία πάντα και παντού. Ελλειψη βιβλίων, για τα οποία μόλις πληροφορηθήκαμε ότι θα τα λάβουμε σε ένα μήνα. Ελλειψη καθηγητών. Απαίτηση ενισχυτικής και πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Οχι στην ιδιωτικοποίηση των σχολείων. Διατήρηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Ελεύθερη έκφραση πολιτικών ιδεών και πεποιθήσεων. Αποποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων. Οχι στην τρομοκράτηση των μαθητών, στα 30άρια τμήματα και στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων. Δεν θα υποχωρήσουμε έως ότου υλοποιηθούν τα αιτήματά μας".

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Το «παρών» στην πορεία έδωσαν και φοιτητές του Πολυτεχνείου και του ΤΕΙ Κρήτης. "Αδέλφια μας, γονείς μας, γείτονές μας, συναδέλφοί μας. Εσείς μας ξέρετε. Είμαστε κομμάτι της κοινωνίας αυτής όπως ο κάθε ένας από εσάς. Δεν διεκδικούμε καμία προνομιακή μεταχείριση, δεν είμαστε συντεχνία, δεν ενδιαφερόμαστε για καριέρες, δεν νοιαζόμαστε μόνο για τον ευατό μας όπως θέλουν να πείσουν όλη την κοινωνία τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ. Δεν μας νοιάζουν οι σχέσεις με το κυβερνητικό και καθηγητικό κατεστημένο. Αγωνιζόμαστε για να μπορεί η νεολαία -είτε έχει σπουδάσει είτε όχι- να πάψει να είναι άνεργη και να ζει με αξιοπρέπεια από μια μόνο δουλειά, για να έχουμε όλοι πρόσβαση στα δημόσια αγαθά, στην παιδεία, στην υγεία, στην ασφάλιση, αγωνιζόμαστε για να μην αμείβονται οι εργαζόμενοι με μισθούς πείνας, αγωνιζόμαστε γιατί είναι αδιανόητο σε αυτήν την εποχή των τεράστιων δυνατοτήτων, της ανάπτυξης των παραγωγικών μέσων και της συσσώρευσης ενός απίστευτου πλούτου στα χέρια λίγων και εκλεκτών να μην μπορούμε να ζούμε όλοι αξιοπρεπώς», ανέφεραν σε κείμενο που μοίραζαν οι φοιτητές.

ΟΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ
Τη στήριξή τους στους προπτυχιακούς φοιτητές εκφράζουν με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πολυτεχνείου. "Αντιλαμβανόμενοι τις σοβαρότατες και καταστροφικές συνέπειες της εφαρμογής του νέου νόμου για τα Πανεπιστήμια, ζητούμε την άμεση κατάργηση των αντικοινωνικών και αντιακαδημαϊκών διατάξεών του", αναφέρουν στην απόφασή τους.

ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Ενσταση για τους παιδικούς σταθμούς
Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος γονέων παιδιών προσχολικής ηλικίας σημειώνει: "Στις 5 Σεπτεμβρίου ο Σύλλογός μας κατέθεσε ένσταση στον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. σχετική με τη διαδικασία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της κρίσης των αιτήσεων για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου. Η ένσταση αφορά στο ότι κατά την ανάρτηση των αποτελεσμάτων για την αποδοχή ή την απόρριψη των αιτήσεων δεν ανακοινώθηκε η μοριοδότηση, ώστε να μπορεί να ελέγχει ο πολίτης και να συγκρίνει, όπως συνηθίζεται σε κάθε αντίστοιχη διαδικασία. Για τον λόγο αυτό, μεταξύ άλλων, στην ένστασή μας ζητούμε την άμεση ανάρτηση με τοιχοκόλληση και στο Διαδίκτυο των μορίων όλων των αιτούντων -είτε ωφελούμενων, είτε επιλαχόντων, είτε απορριφθέντων- και στην περίπτωση των απορριφθέντων ή των ακυρωμένων αιτήσεων, τη σαφή αιτιολόγηση της απόρριψης. Μέχρις ώρας δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση του ΔΟΚΟΙΠΠ στην ένστασή μας αυτή, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρουν μέλη του Συλλόγου μας που προέβησαν στη διαδικασία της ένστασης, αντίστοιχες ενστάσεις κατατέθηκαν φέτος από περίπου 90 δικαιούχους γονείς. Για τον σκοπό αυτό την Παρασκευή 23/9 στη 1.30 μ.μ. μέλη του Συλλόγου μας θα συναντηθούν με την κα πρόεδρο του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου