Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011


ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Πιθανή η ύπαρξη πετρελαίου
Δημοσιεύθηκε στις: 30-09-2011

Οπως τονίστηκε στη χθεσινή ημερίδα του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης απαιτείται έρευνα για την εξακρίβωση των ποσοτήτων αυτών, ενώ η εξόρυξή τους δεν είναι καθόλου απλή διαδικασία και μπορεί να πάρει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Το φυσικό αέριο μπορεί να φέρει το Ισραήλ και την Κύπρο -και σε επέκταση και την Ελλάδα- σε μια φυσική συμμαχία, όχι απλώς μόνο για οικονομικά οφέλη. Είναι ένα κλασικό παράδειγμα της φράσης 'ο εχθρός του εχθρού μου, δικός μου φίλος' καθώς η πρόσφατη ένταση ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία φέρνει τους Ελληνες πιο κοντά στο Ισραήλ», επεσήμανε στην εισήγησή του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χιούστον και ειδικός σε θέματα ενέργειας, κ. Μιχάλης Οικονομίδης. Και ο κ. Οικονομίδης επεσήμανε πως είναι πολύ πιθανό νότια της Κρήτης να βρίσκονται σοβαρά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, συμπληρώνοντας παράλληλα πως η εξόρυξή τους δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, εξαιτίας του μεγάλου βάθους της περιοχής.
Στην εισήγησή του ο κ. Οικονομίδης επεσήμανε πως αυτά τα πιθανά κοιτάσματα τα βλέπουν με μεγάλο ενδιαφέρον οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι καθώς εκτιμούν πως είναι πιθανό να τους απεμπλέξει από την ανάγκη της Ρωσίας, από την οποία είναι εξαρτημένοι ενεργειακά καθώς εισάγουν τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου.

«ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ»
Πεπεισμένος για τις ποσότητες του φυσικού αερίου, που κρύβεται νότια της Κρήτης, δήλωσε, για άλλη μια φορά, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Αντώνης Φώσκολος. «Αν κάναμε τις παραχωρήσεις, θα βγάζαμε τα 350 δισ. ευρώ, το έλλειμμα δηλαδή για το οποίο φορολογούμαστε σήμερα. Δεν θα υπήρχε λόγος να περνούν μέσα από τη Βουλή οι φορολογίες, θα τα είχαμε βγάλει όλα από τα ενοίκια των παραχωρήσεων των θαλάσσιων οικοπέδων, προκειμένου να γίνονται γεωτρήσεις», ανέφερε ο επιστήμονας. Μάλιστα, επανέλαβε πως με βάση τους δικούς του υπολογισμούς, από το ενοίκιο των παραχωρήσεων σε 25 χρόνια θα ξεπληρώναμε το χρέος μας, ενώ με τους υπολογισμούς των Νορβηγών αυτό θα γινόταν σε 12 χρόνια.
Η ημερίδα, η οποία επρόκειτο να γίνει στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, έγινε τελικά στο Μ.Α.Ι.Χ. καθώς το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών είχε αποφασίσει να προχωρήσει στον αποκλεισμό του κτηρίου του ΕΒΕΧ, διαμαρτυρόμενο για την παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος, κ. Μανιάτη, ο οποίος τελικά δεν παρευρέθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου