Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΑΜ- ΝΑΡ


70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ
Διαχρονικό παράδειγμα αγωνιστικής δράσης
Δημοσιεύθηκε στις: 26-09-2011

"Παράδειγμα αγωνιστικής αισιοδοξίας για το σήμερα και τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην Ελληνική κοινωνία, αποτελεί η ΕΑΜική παρακαταθήκη". Αυτό μεταξύ άλλων επισημάνθηκε στην εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ, που πραγματοποίησαν στο Εργατικό Κέντρο το Νέο Αριστερό Ρεύμα και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (συμμετέχουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Εκ των ομιλητών και ο εκπαιδευτικός κ. Γιώργος Χαρχαλάκης, ο οποίος και έκανε μια ομιλία με έντονα ιστορικά, λογοτεχνικά και ποιητικά στοιχεία. "Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι 70 χρόνια πριν ο λαός ο ίδιος πήρε την τύχη του στα χέρια του, έκανε πολιτική, δεν την ανέθεσε σε κανένα, δεν φοβήθηκε τις πολύ δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισε και μπόρεσε να σωθεί ο ίδιος από την πείνα και να συμβάλει καθοριστικά στην απελευθέρωση της χώρας. Βέβαια η εξέλιξη δεν ήταν αυτή που περίμενε και αυτό είναι αντικείμενο συζήτησης και δύσκολο θέμα. Κανείς όμως δεν μπορεί να ακυρώσει την τεράστια προσφορά της
ΕΑΜικής αντίστασης στον τόπο μας. Αλλαξε το κλίμα, δημιούργησε μια εξαιρετική αισιοδοξία και πίστη στον Ελληνικό λαό, προώθησε αρχές αλληλεγγύης και συμπαράστασης για να μπορεί να αντέξει τις δύσκολες καταστάσεις". Στα επιτεύματα της ΕΑΜικής αντίστασης ο κ. Χαρχαλάκης τόνισε μεταξύ άλλων πως:
- Η γυναίκα ψήφισε για πρώτη φορά στις εκλογές που έγιναν το 1944 στις απελευθερωμένες από τον ΕΛΑΣ περιοχές και όχι το 1952
- Δημιουργήθηκαν ισχυροί θεσμοί κοινωνικής αλληλεγγύης για να εξασφαλιστεί η τροφοδότηση με τρόφιμα των κατοίκων των πόλεων και της υπαίθρου και υπολογίζεται ότι αν δεν υπήρχε αυτό αντί για 300.000 νεκρούς από πείνα κατά την περίοδο της κατοχής, οι νεκροί θα είχαν φτάσει το 1 εκ..
- Δημιούργησε νέους θεσμούς εξουσίας δικής του, στους οποίους για πρώτη φορά πήρε μέρος ο λαός.
Ο ίδιος σημείωσε πως αποτελεί μέγιστη ιστορική τιμή για το ΚΚΕ ότι ήταν η καρδιά και η ψυχή του ΕΑΜικού κινήματος, παράλληλα παρατήρησε πως ένας από τους βασικούς λόγους αποτυχίας τους μετά την απελευθέρωση ήταν ο πυραμιδικός και ιεραρχικός τρόπος λειτουργίας του ΚΚΕ, η έλλειψη εσωκομματικής δημοκρατίας, η χωρίς κριτική λειτουργία του Π.Γ. και της Κ.Ε. και η "θεοκρατική" αντιμετώπιση της ΕΣΣΔ.
Τέλος ο κ. Χαρχαλάκης τόνισε πως "πρέπει να αξιοποιηθεί η εμπειρία του ΕΑΜ. Να αντιληφθεί ο λαός σήμερα και αυτό είναι το πιο βασικό, ότι δεν πρέπει να φοβάται, δεν πρέπει να σκύβει το κεφάλι όσες και να να είναι δυσκολίες. Αλλά να μπορεί με την πολιτική του δράση να ανατρέπει όποια πολιτική χειροτερεύει τη ζωή του".
Δεύτερος ομιλητής ήταν ο εκπαιδευτικός κ. Δημήτρης Δαμασκηνός, που κάνοντας μια ιστορική αναδρομή επισήμανε πως "το ΕΑΜ συγκροτήθηκε σε ένα μικρό σπιτάκι στην Κυψέλη και αγκάλιασε στις πόλεις και στην ύπαιθρο την πλειοψηφία του ελληνκού λαού που δημιούργησε το ένοπλο τμήμα του τον ΕΛΑΣ που κατάφερε να απελευθερώσει τη χώρα μας. "
Στη συνέχεια τόνισε πως "η γραμμή της πιο πλατειάς λαϊκής ενότητας των εργαζομένων, για την αντιμετώπιση των δύσκολων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά -που στα χρόνα της κατοχής, ήταν η επιβίωση, η απελευθέρωση και η λύση του δημοκρατικού προβλήματος με τον λαό αφέντη στον τόπο του- διατηρεί δραματικά την επικαιρότητα της και σήμερα. Ενώ αυτή η επανασταση ήταν νικηφορά παρέδωσε την εξουσία και τους αγωνιστές της στα νύχια τής λεγόμενης ξένης και ντόπιας αντίδρασης. Αυτό δείχνει την επιθετικότητα των αστών και των ξένων δυνάμεων που είναι χρήσιμο να το κρατήσουμε για τις σημερινές συνθήκες".
Ακολούθησαν τοποθετήσεις του κόσμου και συζήτηση. Νωρίτερα είχε προβληθεί η ταινία του Φ. Λαμπρινού "Αρης Βελουχιώτης - Το δίλημμα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου