Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ


ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Aγορές με μέτρο παρά τις προσφορές
Από: Ελένη Φουντουλάκη- Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 10-09-2011

Σχολικές τσάντες με 10 ευρώ, μέχρι μολύβια και τετράδια με 10 και 20 λεπτά αντίστοιχα, βρίσκει κανείς σε αρκετά βιβλιοχαρτοπωλεία της πόλης, που -ελέω οικονομικής κρίσης- φέτος προχώρησαν σε προσφορές, κάνοντας καλύτερες και πιο προσιτές τιμές.
Ωστόσο, οι αγορές στα σχολικά είδη χαρακτηρίζονται συγκρατημένες και γίνονται με «φειδώ», έπειτα από προσεκτική έρευνα αγοράς, όπως επισημαίνουν οι ιδιοκτήτες που συνάντησαν τα «Χ.Ν.», στη βόλτα που έκαναν σε κάποια βιβλιοχαρτοπωλεία στην πόλη των Χανίων.

Ηλέκτρα Πετράκη, Βιβλιοπωλείο «Πετράκη»:
«Η κρίση έχει επηρεάσει και την αγορά σχολικών ειδών»
«Αυτό το διάστημα υπάρχει κίνηση και μάλιστα έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο. Οι γονείς και τα παιδιά αγοράζουν αρκετά ξενόγλωσσα βοηθήματα, βιβλία λογοτεχνίας κ.ά. Τα σχολικά βιβλία τα φέρνουμε κατόπιν παραγγελίας», αναφέρει η κα Ηλέκτρα Πετράκη, ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου «Πετράκη».
Η ίδια, ωστόσο, επισημαίνει ότι, σε σχέση με άλλες χρονιές, η κρίση έχει επηρεάσει φέτος αρκετά και την αγορά των σχολικών ειδών.
«Οπωσδήποτε η κρίση έχει επηρεάσει και την αγορά των σχολικών ειδών, έτσι οι περισσότεροι ψάχνουν πάρα πολύ τις τιμές σε όλα τα είδη», ανέφερε.
Σε ερώτηση, αν λόγω της κρίσης οι ιδιοκτήτες έχουν αναγκαστεί να αναπροσαρμόσουν κάπως τις τιμές, επεσήμανε: «Δεν μπορούμε, γιατί υπάρχουν τα μεταφορικά έξοδα. Βέβαια, κάποιες εκπτώσεις, κατά περίπτωση τις κάνουμε».

Μανώλης Κατάκης, Βιβλιοπωλείο «Γραφή»:
«Εχουμε απορροφήσει τον Φ.Π.Α.»
«Ο κόσμος αγοράζει, αλλά επιφυλακτικά, όλα με φειδώ. Οπωσδήποτε η κρίση έχει επηρεάσει το αγοραστικό κοινό. Ο κόσμος ψωνίζει, αλλά υπάρχει πτώση και είναι σημαντική. Εμείς είμαστε παλιό μαγαζί και μπορούμε να πούμε ότι δουλεύουμε», μας λέει ο κ. Μανώλης Κατάκης, ιδιοκτήτης του Βιβλιοπωλείου «Γραφή».
Οσο για τις τιμές, ο κ. Κατάκης επισημαίνει: «Οι παλιές τιμές υπάρχουν. Εχουμε απορροφήσει τον Φ.Π.Α. στα περισσότερα, ειδικά στα ξενόγλωσσα βιβλία οι τιμές είναι ίδιες ούτε εκπτώσεις υπάρχουν σε αυτά».
Ο ίδιος επισημαίνει ότι όσα βιβλία του Οργανισμού Σχολικών Βιβλίων παρήγγειλε το βιβλιοπωλείο εξαντλήθηκαν: «Στα σχολικά βιβλία ό,τι προλάβαμε να πάρουμε πήραμε. Για τα άλλα που δεν υπάρχουν δεν θα βρεθούν στη διακίνηση».
«Τώρα είναι η εποχή της σχολικής τσάντας», αναφέρει ο κ. Κατάκης, ο οποίος τονίζει ότι οι περισσότεροι γονείς αυτή την περίοδο έχουν στραφεί κυρίως στις αγορές βιβλίων και σχολικής τσάντας.

Νίκη Μακράκη, Βιβλιοπωλείο «Επιλογές»
«Συγκρατημένες αγορές»
«Οι αγορές στα σχολικά είδη είναι φέτος πολύ συγκρατημένες και επίσης, εν όψει όλων αυτών των ειδήσεων που κάνουν λόγο για ακόμη χειρότερα οικονομικά μέτρα, ο κόσμος είναι πολύ επιφυλακτικός γενικότερα», επισημαίνει η κα Νίκη Μακράκη, ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου «Επιλογές».
Η ίδια τονίζει ότι οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
«Οι τιμές είναι πολύ καλές στα κλασικά είδη και κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ σε ορισμένα είδη είναι ακόμη καλύτερες, αφού οι περισσότεροι απορροφήσαμε τον Φ.Π.Α. για να μην φτάσει στον καταναλωτή», επισημαίνει.
«Πολλά ποιοτικά είδη είναι σε καλύτερες τιμές. Ωστόσο, φέτος ο κόσμος είναι πολύ επιφυλακτικός σε όλα και περιμένει: αν θα ανοίξουν τα σχολεία, αν θα δώσουν οι εκπαιδευτικοί κάποιο σημείωμα... Είναι πολύ μαζεμένοι στις αγορές τους, ώστε να πάρουν τα αυστηρώς απαραίτητα. Ολοι περιμένουν και είναι στην αναμονή», επεσήμανε η κα Μακράκη.
«Οσο για τα σχολικά βιβλία, αν και γενικότερα φέρνουμε, έως τώρα δεν είχαμε, αφού το σύστημα ήταν κλειστό μέχρι προχθές και ο Οργανισμός δεν έδινε πολλά βιβλία ούτε στα σχολεία ούτε στα βιβλιοπωλεία», σημείωσε.

Ρενάτα Πελεκανάκη, «Τυποβιβλιοχαρτεμπορική Πελεκανάκη»:
«Προσεκτική έρευνα αγοράς»
«Η διαφορά σε σχέση με πέρυσι όσον αφορά την κίνηση στην αγορά σχολικών ειδών δεν έχει 'δείξει' ακόμη. Οι τιμές πάντως κυμαίνονται ακριβώς στα ίδια επίπεδα, δεν έχει αλλάξει τίποτα με πέρυσι και πρόπερσι. Εμείς απορροφήσαμε όλο τον Φ.Π.Α. και δεν το έχουμε περάσει στις τιμές μας», μας είπε η κα Ρενάτα Πελεκανάκη, ιδιοκτήτρια της «Τυποβιβλιοχαρτεμπορικής Πελεκανάκη».
Η ίδια χαρακτήρισε την κίνηση στην αγορά σχολικών ειδών «χλιαρή» με τους περισσότερους καταναλωτές να προχωρούν πρώτα σε έρευνα αγοράς.
«Ο κόσμος περισσότερο κοιτάει, δεν αγοράζει. Απλά υποθέτω ότι και φέτος θα πάει να καταθέσει το μεγαλύτερο ποσοστό χρημάτων του στα μεγάλα πολυκαταστήματα, όπου, ενώ νομίζουν ότι αγοράζουν φθηνότερα, στην πραγματικότητα μπαίνουν μέσα, ζαλίζονται από την ποικιλία και φορτώνουν στα καρότσια τους πολύ περισσότερα πράγματα από όσα θα έπαιρναν αρχικά, αν πήγαιναν με τη λίστα τους σε ένα βιβλιοπωλείο. Οσο για την ποιότητα (των σχολικών ειδών στα πολυκαταστήματα), ό,τι πληρώσεις παίρνεις», κατέληξε η κα Πελεκανάκη.

Χρήστος Μαχαιρίδης, Βιβλιοπωλείο «Ερεισμα»:
«Ο κόσμος κοιτάζει τις προσφορές»
«Παρά το γεγονός ότι ως βιβλιοχαρτοπωλείο έχουμε κάνει αρκετά σημαντικές προσφορές τόσο στα μολύβια που είναι με 10 λεπτά, στα τετράδια με 20 λεπτά, τσάντες από 3 ευρώ έως 30 - 40 ευρώ, ο κόσμος είναι διστακτικός, κοιτάζει να ανταποκριθεί μόνο στις προσφορές και όχι να πάρει κάτι επιπλέον. Κάτι που δείχνει την οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων», επισημαίνει ο Χρήστος Μαχαιρίδης, ιδιοκτήτης του Βιβλιοπωλείου «Ερεισμα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι καταναλωτές ενδιαφέρονται για σχολικά είδη, όπως τετράδια, τσάντες, κασετίνες, γομολάστιχες κ.ά.
«Σε σχέση με πέρυσι η κίνηση είναι μειωμένη, διότι είναι μεγάλος ο ανταγωνισμός από τα πολυκαταστήματα, τα οποία λειτουργούν αρνητικά και δεν υπάρχει για εμας καμία προστατευτική πολιτική εκ μέρους του κράτους. Κάτι που είναι μάλλον δυσάρεστο και έχει και δυσάρεστα αποτελέσματα, ήδη έχουν κλείσει τρία χαρτοπωλεία στα Χανιά και ενδέχεται να κλείσουν κι άλλα δύο», τόνισε ο κ. Μαχαιρίδης.

Στέλιος Ηλιάκης, «Βιβλιοεμπορική»:
«Η κίνηση είναι ίδια, οι αγορές πιο περιορισμένες»
«Πάνω κάτω τα ίδια πράγματα. Η κίνηση στην αγορά σχολικών ειδών είναι περίπου ίδια, οικονομικά, όμως, ο κόσμος έχει περιορίσει τις αγορές, ψάχνει πιο πολύ τις τιμές σε όλα τα είδη. Αυτό το διάστημα οι περισσότεροι αγοράζουν σχολικές τσάντες και κασετίνες», επισημαίνει ο ιδιοκτήτης της «Βιβλιοεμπορικής», κ. Στέλιος Ηλιάκης.
«Οι τιμές σε ορισμένα είδη είναι ίδιες και σε πάρα πολλά είδη χαμηλότερες από πέρυσι. Στα βοηθήματα έχουν πέσει οι τιμές γύρω στο 20%, στα ξενόγλωσσα είναι περίπου το ίδιο. Στα σχολικά είδη, σε ορισμένα από αυτά, έχουν βγει πάρα πολλές προσφορές, ακόμα και από μεγάλες εταιρείες», τόνισε ο κ. Ηλιάκης.
Οσο για την αγορά των σχολικών βιβλίων, όπως ο ίδιος ανέφερε:
«Ακόμα δεν έχουν ανοίξει τα σχολεία για να ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται. Φέρνουμε κάποια σχολικά βιβλία, γιατί οι γονείς φοβούνται με αυτά που ακούνε (για τις ελλείψεις βιβλίων στα σχολεία). Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει ξεκινήσει ακόμα (η κίνηση για τα συγκεκριμένα βιβλία), όταν θα ανοίξουν τα σχολεία τότε θα δούμε τι θα γίνει και τι θα ζητηθεί. Πάντως ακούγεται ότι περίπου το 70% των (σχολικών) βιβλίων θα έρθουν τον Οκτώβριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου