Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΝΙΠΠΟΣ


ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ:
Ανατροπή μέσα από ένα νέο ΕΑΜ
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 21-09-2011

Ανήσυχος για τις πολιτικές εξελίξεις και πεπεισμένος ότι ένα νέο ΕΑΜ, με ευρύτατη λαϊκή συμμετοχή μπορεί να φέρει την ανατροπή στα ελληνικά δρώμενα, εμφανίσθηκε χθες από τον Αποκόρωνα, ο Μίκης Θεοδωράκης.
Ο μεγάλος συνθέτης ίδρυσε στο Νίππος τις οργανώσεις Αποκορώνου και Ρεθύμνου της Σπίθας και προχώρησε σε πολιτική ομιλία με πολλαπλές αναφορές στο ιστορικό παρελθόν της Ελλάδας, στην επανάσταση του 1821, στους Βαλκανικούς πολέμους, στην κατοχή αλλά και στη σύγχρονη κατάσταση.
Ο κ. Θεοδωράκης έγινε δεκτός με παραδοσιακούς χορούς και ριζίτικα από τον Σύλλογο "Ακρίτας", ενώ κατά την υποδοχή του δεν έλειψαν και οι μπαλωθιές. Στην ομιλία του παραβρέθηκαν πολλοί φίλοι και μέλη της "Σπίθας" αλλά και άλλοι κάτοικοι της περιοχής που χειροκρότησαν θερμά τον μουσικοσυνθέτη, ο οποίος τόνισε την ανάγκη "να πολλαπλασιασθούν οι σπίθες και να γίνουν φλόγες".
Απευθυνόμενος στον κόσμο ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε πως "πέρασα πολλά. Θα σας πω ότι δεν φοβήθηκα τους Γερμανούς, θα έφευγαν, δεν φοβήθηκα τους φασίστες, θα έφευγαν και αυτοί, δεν φοβήθηκα τους χουντικούς. Φοβάμαι όμως τώρα γιατί μας έχουν βρει στον ύπνο. Και το στοιχείο που μας είχε προφυλάξει μέχρι τώρα, οι παραδόσεις μας, δέχονται επίθεση και αυτό θέλουν να πάρουν. Οσο ζει η παράδοση θα ζει η Κρήτη και η Ελλάδα". Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε κρίση του καπιταλισμού που καθώς βρίσκεται στο τέλος του τρώει τα σπλάχνα του και επέρριψε ευθύνες στους Ελληνες πολιτικούς που συμμετέχουν σε λέσχες όπως αυτές της Μπίλντεμπεργκ.

ΞΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα "ξένα συμφέροντα και στις Πρεσβείες που δεν αφήνουν την Ελλάδα να ησυχάσει", υπογραμμίζοντας πως "οι Ελληνες δεν είμαστε σωβινιστές και εθνικιστές. Αλλο ο εθνικισμός να θέλεις, δηλαδή, να κατακτήσεις τους άλλους λαούς και άλλο ο πατριωτισμός, η αγάπη για την πατρίδα. Και εμείς είμαστε πατριώτες".
Για το ζήτημα της συναίνεσης και των κυβερνήσεων συνεργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση ο κ. Θεοδωράκης παρατήρησε πως "σε κάθε Υπουργείο βάζουν ένα υπάλληλο ξένο και κάνει κουμάντο. Μιλάνε για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Το θέμα είναι ποιος θα είναι από πάνω τους. Με τρόικα θα κάνουν κυβέρνηση ή χωρίς τρόικα, γιατί όποιος και να είναι στην κυβέρνηση Παπανδρέου, Σαμαράς, Παπαρήγα, Τσίπρας, όταν έχεις από πάνω σου την τρόικα τι κυβέρνηση θα κάνεις;". Στη συνέχεια μίλησε για απουσία εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής τη στιγή που οι εθνικιστές σε Αλβανία και Σκόπια εγείρουν αξιώσεις πάνω σε ελληνικά εδάφη χωρίς καμία αντίδραση από την Ελλάδα και την ίδια ώρα οι Τούρκοι συνεχίζουν τη δράση τους στη Δυτική Θράκη έχοντας πάντα τη στήριξη του ΝΑΤΟ.
Κάλεσε μάλιστα τον λαό σε αντίσταση και ανυπακοή. "Να ξεκινήσει η αντίσταση από τη βάση του λαού, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από όλους τα προβλήματα. Η ανυπακοή ήταν συνταγματικό δικαίωμα. Οταν η εξουσία δεν σέβεται αυτά που είπε, πώς θα αντισταθεί ο λαός; Με ανυπακοή. Δεν λέει το Σύνταγμα ότι το Σύνταγμα διαφυλάσσεται χάρις στον πατριωτισμό των Ελλήνων;", είπε υπογραμμίζοντας πως η ψήφιση των Μνημονίων ήταν αντισυνταγματική.

ΝΕΟ ΕΑΜ
Αναφορικά με την κίνηση της "Σπίθας" και τους στόχους της τόνισε απευθυνόμενος στους Ελληνες πως "δεν μας ενδιαφέρει τι πιστεύεις και τι ψήφισες. Μας ενδιαφέρει το ήθος σου. Βλέπεις ότι πρέπει να παλέψουμε αυτή τη στιγμή όλοι μαζί για να διατηρηθούμε, να σωθούμε, έλα μαζί μας. Να κάνουμε επιτροπές μεικτές, να συμμετέχουν πολλοί που να συμφωνούν σε 10 σημεία. Να προσπαθήσουμε ώστε να δημουργηθεί ένα κλίμα ώστε να βοηθηθούν 20 προσωπικότητες εθνικού κύρους, που αν πούνε αύριο ότι κάνουμε ένα νέο ΕΑΜ είμαι βέβαιος ότι μπορεί να συμμετέχουν και να κερδίσουν τις εκλογές".

Κοινωνική αλληλεγγύη
Απέναντι στο ορατό φαινόμενο χιλιάδες οικογένειες να βρεθούν πολύ κάτω από τα όρια της φτώχειας, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε την ανάγκη ο λαός να δείξει την κοινωνική του αλληλεγγύη. "Εμείς θα τους προστατεύσουμε, δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε ένα σπίτι να πεινάσει, κοινωνική αλληλεγγύη. Δεχόμαστε μεγάλη μετωπική επίθεση και ο μόνος που μπορεί να προστατεύσει τον λαό είναι ο ίδιος ο λαός".

Θέατρο «Μ. Θεοδωράκης»
Την πρόθεσή του να δώσει το όνομα του μεγάλου μουσικοσυνθέτη στο θεατράκι που ολοκληρώνει ο Δήμος, ανακοίνωσε ο δήμαρχος κ. Γρ. Μαρκάκης, που δώρισε στον κ. Θεοδωράκη τοπικά προϊόντα. Ο εκπρόσωπος της Σπίθας Ρεθύμνου κ. Β. Γιακουμάκης στον χαιρετισμό του εξήρε τον ρόλο του κ. Θεοδωράκη και τάχθηκε υπέρ ενός αγώνα ώστε "να μην γίνουμε ραγιάδες". Για "ιστορική μέρα για τον Αποκόρωνα" μίλησε ο κ. Π. Καπαρουδάκης εκπρόσωπος της Σπίθας Αποκόρωνα και ιδιοκτήτης του εστιατορίου "Ιπποκορώνιον" όπου έγινε η εκδήλωση, συμπληρώνοντας πως "ο Θεοδωράκης ήταν και παραμένει φάρος φωτεινός στις σκοτεινές φουρτουνιασμένες θάλασσες". Στον φιλοξενούμενο δώρισε μια κρητική κατσούνα (φωτ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου