Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΑΣ


ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Οχι στα νέα μέτρα
Δημοσιεύθηκε στις: 26-09-2011

Για ξεκάθαρη αδυναμία ακόμα και να πληρώσουν τα «χαράτσια» των εισφορών αλληλεγγύης, ακινήτων χιλιάδων οικογενειών σε όλη τη χώρα, την ίδια στιγμή που θα πρέπει να μαζικοποιηθεί το κίνημα ενάντια στην πληρωμή τους καθώς αποτελούν άδικους φόρους, έγινε λόγος στη χθεσινή εκδήλωση του Συντονιστικού Κατάληψης του Πολυτεχνείου στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
Παράλληλα, σημειώθηκε πως έχουν ξεκινήσει οι προσφυγές σε δικαστήρια ενάντια στην επιβολή αυτών των φόρων, ενώ καθημερινά ενισχύεται το κίνημα όλων όσων δηλώνουν ότι δεν θα πληρώσουν τις εισφορές αυτές .
Στην πρωτοβουλία Φορέων του δημοσίου ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία αναφέρθηκε η κα Ν. Χάγιου, ενώ ο Γ. Κυριακάκης στάθηκε στην ανάγκη αγώνα υπέρ "της διαγραφής του χρέους στους τοκογλύφους του ΔΝΤ και της Ε.Ε.".

«ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ»
"Αυτό που διαπιστώνουμε είναι μια μεγάλη ωριμότητα των φοιτητών, που με πολλή κουβέντα και δημοκρατικά αποφασίσουν τις καταλήψεις για να αντισταθούν στον νόμο που τους επιβλήθηκε και μάλιστα τον Αύγουστο. Δεν έχει ξαναγίνει να φτάσουν τις 300 καταλήψεις μετά το καλοκαίρι. Σε αυτήν την αλλαγή δεν ελήφθη υπόψιν καθόλου ούτε η άποψη των φοιτητών ούτε των πανεπιστημιακών", ανέφερε ο πανεπιστημιακός κ. Γιάννης Μαΐστρος. "Το Υπουργείο μόνο να απειλεί ξέρει και να ασκεί βία με τον οικονομικό στραγγαλισμό, τη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Το Υπουργείο είναι αυτό που κλείνει το Πανεπιστήμιο. Αν ξεκινούσαν σήμερα κιόλας τα μαθήματα στις σχολές δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν γιατί δεν υπάρχουν χρήματα ούτε προσωπικό ούτε διορισμοί έχουν γίνει, ενώ αντίθετα απειλείται και το υπάρχουν με τις απολύσεις, τις εφεδρείες. Επομένως οι φοιτητές κοιτώντας το μέλλον και τις επόμενες γενιές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και δίπλα τους βρίσκονται οι πανεπιστημιακοί που αγωνίζονται και λέμε ότι αυτός ο νόμος όχι μόνο δεν πρέπει να εφαρμοστεί αλλά να απορριφθεί και να καταργηθεί. Και αυτό όρισε και η τελευταία Σύνοδος των πρυτάνεων".
Ο πανεπιστημιακός ανέφερε πως οι σχολές σε κατάληψη είναι κλειστές στις κρατικές παρεμβάσεις αλλά ορθάνοικτες στην κοινωνία καθώς "γίνονται εκδηλώσεις καθημερινά, συζητήσεις, μαθήματα άλλης μορφής. Τα μαθήματα που παίρνουν οι φοιτητές αυτήν την εποχή είναι τα καλύτερα που μπορεί να πάρει κανείς και τους βγάζουμε το καπέλο. Το ότι αντιστεκόμαστε σε αυτό τον νόμο δεν σημαίνει ότι υπερασπιζόμαστε το επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο της διαπλοκής όπως το έχουν καταντήσει όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις. Εχουμε φτάσει οι παλιότερες διοικήσεις της Ομοσπονδίας να καταγγείλουμε συναδέλφους μας και να παρέμβουν εισαγγελείς. Ολες όμως αυτές οι στρεβλώσεις παρόλα αυτά, μας κάνουν ένα Πανεπιστήμιο καλύτερο από το πανεπιστήμιο που θέλουν να δημιουργήσουν, που είναι αυταρχικό, ελεγχόμενο από το κράτος με ιδιωτικοποιημένες λειτουργίες σίτιση, στέγαση, δίδακτρα, που διαμορφώνουν ένα μεσαιωνικό Πανεπιστήμιο".

ΤΕΙ ΧΑΝΙΩΝ: Συνέχιση κινητοποιήσεων
Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι σπουδαστές του ΤΕΙ Χανίων στην τελευταία τους συνέλευση.
Παράλληλα, αποφάσισαν μια σειρά από εκδηλώσεις που ξεκινούν από σήμερα με ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας στη Χαλέπα, προβολή ντοκιμαντέρ, αύριο με παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ κ.ά. Στο πλαίσιό τους σημειώνεται μεταξύ άλλων πως "είναι χρέος όλων μας να αντισταθούμε σε ό,τι υποτιμάει την ίδια μας τη ζωή και την αξιοπρέπειά της. Με αφορμή το υπάρχον νομοσχέδιο, οφείλουμε να συλλογικοποιήσουμε τις αντιστάσεις μας και να οργανώσουμε τις δομές, οι οποίες θα αποτρέψουν στην πράξη την εφαρμογή αυτού του νόμου - έκτρωμα για την παιδεία. Μέσα από ανοιχτές και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες από τα κάτω, με ακηδεμόνευτους και αδιαμεσολάβητους αγώνες να προτάξουμε την ελεύθερη γνώση και την ανάγκη για δημιουργία. Διαφοροποιούμαστε λοιπόν από τη στείρα και στοχευμένη μάθηση που αποσκοπεί μόνο στη διαμόρφωση άβουλων, πειθήνιων και ακίνδυνων όντων. Παλεύουμε για τη συνολική ανατροπή αυτού του εξουσιαστικού συστήματος".

Αναλυτικά το πρόγραμμα της κατάληψης του ΤΕΙ Χανίων έχει ως εξής:

ΔΕΥΤΕΡΑ 26/9
• 12:00 Ενημέ́ρωση τις χανίώτικης κοινωνί́ας στη Χαλέπα
• 21:00 Προβολή́ ντοκιμαντέρ: 'Home' στο αμφιθέ́ατρο

ΤΡΙΤΗ 27/9
• 10:00 Παρά́σταση διαμαρτυρίας στη Δ.Ε.Η.
• 15:00 Συντονιστικό́ κατάληψης
• 18:00 Εργαστή́ρι χειροτεχνίας
• 20:00 Αυτοδιαχειριζό́μενο καφενείο στο Τ.Ε.Ι.

ΤΕΤΑΡΤΗ 28/9
17:00 Γενική́ συνέλευση σπουδαστών Τ.Ε.Ι. Χανιίων - ανοιχτό́ αμφιθέ́ατρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου