Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΥΔΡΟΠΟΝΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ


ΣΤΟN ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Υδροπονικές καλλιέργειες
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 19-09-2011

«Η υδροπονική καλλιέργεια προσφέρει ποιοτικά προϊόντα, έχει καλές αποδόσεις, είναι μια 'καθαρή' δουλειά, αφού ο αγρότης δεν 'μπλέκει' με το χώμα, αλλά θέλει μεγάλη προσοχή και φροντίδα».
Ο Μιχάλης Μπενιουδάκης, παραγωγός στα Φαλάσαρνα Κισάμου, είναι από τους πρώτους που δοκίμασαν στα Χανιά την υδροπονία, την καλλιέργεια δηλαδή όχι στο χώμα, αλλά σε τεχνητό υπόστρωμα, που μπορεί να είναι περλίτης, πετροβάμβακας κ.ά., όπου αναπτύσσεται το φυτό.
Τα τελευταία χρόνια αρκετοί αγρότες δοκίμασαν και επέλεξαν την υδροπονία, αξιοποιώντας την πλούσια εμπειρία που υπάρχει στα Χανιά από τα ερευνητικά εργαστήρια του Ινστιτούτου Ελιάς και του Μ.Α.Ι.Χ.
«Ξεκίνησα το 1998. Το χωράφι που είχα το θερμοκήπιο καλλιεργούνταν από το 1970 και είχε 'κουραστεί'. Υπήρχε η ανάγκη να ανανεωθεί. Ακουσα για την υδροπονία, μας έγινε και μια ενημέρωση από γεωπόνους και αποφάσισα να δοκιμάσω. Αρχικά στο μισό θερμοκήπιο, πήρα τον εξοπλισμό που χρειάζεται, μπαίνοντας σε ένα πρόγραμμα επιδότησης και γρήγορα έβγαλα το συμπέρασμα ότι με συμφέρει», αναφέρει ο Μιχάλης, ξεναγώντας μας στο θερμοκήπιό του.
Πρώτη μέριμνα του παραγωγού είναι ο έλεγχος αναλογίας των λιπασμάτων που δίνονται στα φυτά μέσω του αυτόματου συστήματος ποτίσματος. Στη συνέχεια ο Μιχάλης μπαίνει στο θερμοκήπιο με έναν μετρητή, μετρά την ηλεκτρική αγωγιμότητα του νερού και την περιεκτικότητά του σε λίπασμα. Θα δει τα φυτά και με την εμπειρία του εκτιμά, αν πρέπει να αυξήσει το πότισμα ή να το μειώσει.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Τα πλεονεκτήματα για τον παραγωγό, σύμφωνα με την εμπειρία του Μιχάλη, είναι πολλά:
- Ανανεώνεται η γη καθώς δεν επιβαρύνεται το χώμα.
- Είναι πιο «καθαρή» δουλειά, δεν έχεις να ζευγαρίσεις, να απολυμάνεις, να βάλεις κοπριά.
- Τα προϊόντα της υδροπονίας είναι καλύτερα, πιο ποιοτικά, πιο εύγευστα, έχουν καλύτερη εμφάνιση και διατηρούνται πολύ καλά. Αυτό γίνεται γιατί ελέγχεις πλήρως το περιβάλλον στη ρίζα, δεν παίρνει το φυτό στοιχεία που δεν χρειάζεται.
- Στο υδροπονικό θερμοκήπιο μπορείς να έχεις μεγαλύτερη απόδοση. Στο χώμα συνήθως φυτεύεις φυτά ανά 45 - 50 εκ. Στο υδροπονικό βάζεις ανά 33 εκ., επομένως έχεις περισσότερα φυτά, ανά στρέμμα, άρα και μεγαλύτερη απόδοση.
- Δεν χάνεις χρόνο, όταν πρόκειται να ανανεώσεις την καλλιέργεια, ξαναφυτεύεις με το που απομακρύνεις τα φυτά του πρώτου φυτέματος, δεν έχεις παρά να φυτέψεις τα επόμενα καθώς αποφεύγεις ζευγάρισμα και απολύμανση, που είναι απαραίτητα για το χώμα.
- Eπειδή δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες στις ρίζες του φυτού, δίνει πιο γρήγορα παραγωγή και αποδίδει περίπου 10 - 20 ή και περισσότερες ημέρες πριν το χώμα.
- Επειδή η καλλιέργεια του φυτού γίνεται σε σάκο με τον περλίτη ή τον πετροβάμβακα απαιτούνται πολύ λιγότερα ζιζανιοκτόνα.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Το βασικότερο μειονέκτημα, σύμφωνα με τον παραγωγό, είναι ο αναγκαίος εξοπλισμός που απαιτείται. Βέβαια ο εξοπλισμός αγοράζεται μια φορά, ωστόσο, απαιτείται ένα αρχικό κεφάλαιο 20 - 30.000 ευρώ. Οσον αφορά την κατανάλωση του νερού είναι πιο αυξημένη από την καλλιέργεια σε χώμα, ωστόσο, το νερό μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί και έτσι να περιοριστεί η κατανάλωσή του.
«Υπάρχουν αρκετά υδροπονικά θερμοκήπια, αλλά επειδή τελευταία οι τιμές των λιπασμάτων έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και υπάρχει και το κόστος εξοπλισμού, αυτό έχει κάνει τους παραγωγούς πιο σκεπτικούς. Ειδικά αυτήν την εποχή, που είναι δύσκολα τα πράγματα και όλοι προσπαθούν να κατεβάσουν το κόστος», τονίζει ο παραγωγός, που συστήνει, όμως, σε όποιον θέλει να δοκιμάσει την υδροπονία καθώς είναι συμφέρουσα. «Επειδή τα φυτά εξαρτώνται 100% από σένα δεν σηκώνει λάθος, είναι πιο ευαίσθητα σε οτιδήποτε στραβό γίνει στη λίπανση ή στο πότισμα και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Επομένως χρειάζεται παρακολούθηση, ειδικά στην αρχή. Γι’ αυτό πριν κάνεις όλα τα θερμοκήπιά σου υδροπονικά, είναι καλό να ξεκινάς με ένα μικρό κομμάτι προκειμένου να αποκτήσεις τις πρώτες εμπειρίες», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου