Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ-ΖΟΡΜΠΑ


ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΦΝΚ
Αίθουσες Καζαντζάκη - Ζορμπά σε όλη την Ελλάδα
Δημοσιεύθηκε στις: 26-09-2011

Τη δημιουργία μόνιμης αίθουσας «Καζαντζάκης - Ζορμπάς» στα Χανιά και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας που συνδέονται με τον μεγάλο συγγραφέα, το αιώνιο έργο του αλλά και τον αληθινό Ζορμπά δρομολογεί από κοινού με τους Δήμους η «Διεθνής Εταιρεία Φίλων Ν. Καζαντζάκη».
Ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Γιώργος Στασινάκης από τα Χανιά που βρέθηκε χθες και σήμερα και τη συνάντηση που είχε με την τοπική επιτροπή της Εταιρείας στάθηκε ιδιαίτερα σε αυτήν την πρωτοβουλία. «Προτείνουμε τη δημιουργία μιας αίθουσας μόνιμης με την ονομασία "Καζαντζάκης - Ζορμπάς" όπου θα εκτίθενται φωτογραφικό, κινηματογραφικό, αρχειακό υλικό που αφορούν τον κορυφαίο συγγραφέα, το βιβλίο αλλά και την ταινία», δήλωσε στα "Χ.Ν." ο κ. Στασινάκης.
Παράλληλα επεξηγώντας την πρόταση της Εταιρείας τόνισε:
«Ήδη υπάρχει συμφωνία με τον δήμαρχο της Αίγινας για τη δημιουργία αίθουσας στο νησί όπου έγραψε το "Βίος και Πολιτεία του Α. Ζορμπά" ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας».
Σήμερα Δευτέρα θα γίνει συνάντηση με τον κ. Λειψάκη, αρμόδιο αντιδήμαρχο, ώστε να γίνει κάτι ανάλογο στα Χανιά καθώς στον Σταυρό Ακρωτηρίου γυρίστηκε η ταινία.
Την Τρίτη θα γίνει συνάντηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ηρακλείου, κ. Ματζαπετάκη, τόπο γέννησης του συγγραφέα για κάτι ανάλογο και εκεί.
Η Στούπα στη Μεσσηνία όπου έγινε το πραγματικό ορυχείο των Καζαντζάκη - Ζορμπά, θα είναι ο επόμενος σταθμός του.
Στη Χαλκιδική θα γίνει συνάντηση με τον κ. Πάχτα δήμαρχο "Αριστοτέλη" όπου Ζορμπάς και Καζαντζάκης είχαν συνεργαστεί επίσης για επιχειρήσεις στην περιοχή.
Στο Καταφύγιο Κοζάνι τόπο όπου έζησε για χρόνια ο Ζορμπάς.
Στον Κολινδρό όπου γεννήθηκε ο Ζορμπάς.
Παράλληλα, η εταιρεία - που διαθέτει χιλιάδες μέλη σε όλον τον κόσμο- προετοιμάζει την παγκόσμια συνέλευσή της που φέτος θα γίνει στην Ουρουγουάη, ενώ επάνεκδοσε το περιοδικό της, σε 4 γλώσσες, με τη βοήθεια της κας Πρίφτη με σπάνιο υλικό από τη ζωή και το έργο του Ν. Καζαντζάκη.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Την ίδια στιγμή, το ζήτημα των επανεκδόσεων του έργου του Ν. Καζαντζάκη βρίσκεται σε σημείο μηδέν, αφού ο θετός γιος της Ελένης Καζαντζάκη παρά τις κατά καιρούς πιέσεις και τις έντονες διαμαρτυρίες σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζει να μην προχωρεί στην έκδοση των βιβλίων. «Εδώ και 22 χρόνια εμείς θέλουμε να προωθήσει το έργο. Δυστυχώς, όμως τίποτα. Μετά από ιστορίες έβγαλε ένα βιβλίο την "Οδύσσεια", σε ένα μικρό τόμο σε τιμή 45 ευρώ, χωρίς όμως εισαγωγή, χωρίς το γλωσσάρι του Καζαντζάκη. Εμείς ζητάμε να βγουν όλα τα έργα, η αλληλογραφία του συγγραφέα, με εισαγωγές επιστημόνων, να αναδειχθεί το έργο του, που αποτελεί κτήμα ολόκληρης της ανθρωπότητας. Ίσως να χρειαστεί να περιμένουμε λίγα χρόνια ακόμα έως ότου παύσουν να ισχύουν τα πνευματικά δικαιώματα, ώστε τα βιβλία του Καζαντζάκη να επανεκδοθούν», σημείωσε ο κ. Στασινάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου