Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ


ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΓΙΟΣ
Μαζί στη ζωή, μαζί και στο ΤΕΙ
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 09-09-2011

«Δίνοντας Πανελλήνιες Εξετάσεις μαζί με τον γιο μου, είχαμε μια κρυφή ελπίδα ότι θα τα καταφέρουμε. Τώρα που πετύχαμε τον στόχο της εισαγωγής μπαίνει ο επόμενος· αυτός του πτυχίου», λέει ο 50χρονος πατέρας οκτώ παιδιών, κ. Μανώλης Νταουντάκης, υπάλληλος του Δήμου Χανίων.
Μαζί με τον γιο του, Γιάννη, ολοκλήρωσαν φέτος το Εσπερινό Λύκειο Χανίων, έδωσαν εξετάσεις και ο μεν πατέρας θα σπουδάζει πλέον Ηλεκτρολογία στο ΤΕΙ Ηρακλείου και ο γιος Ηλεκτρονική στο ΤΕΙ Λαμίας.
«Είχα τελειώσει μια μέση ιδιωτική σχολή εδώ στα Χανιά στο παρελθόν και ήθελα να συνεχίσω να τελειώσω το Λύκειο και γιατί όχι και να σπουδάσω. Οταν ο γιος μου ο Γιάννης απορρίφθηκε από απουσίες στη Β’ Λυκείου του είπα: 'Θα ξαναγραφτείς στο σχολείο αλλά αυτή τη φορά θα έρθω και εγώ μαζί'. Γραφτήκαμε λοιπόν και οι δύο στην ίδια τάξη», μας διηγείται ο κ. Μανώλης.
Το Εσπερινό συνδυάστηκε με την εργασία, που πολλές φορές ακολουθούσε το μάθημα καθώς ο πατέρας δουλεύει στο Τμήμα Καθαριότητας, ο δε γιος σερβιτόρος σε καφετέρια στο παλιό λιμάνι. «Ηταν φορές που τελείωνε το μάθημα και έπρεπε να πάμε για δουλειά. Αλλά όλα αυτά τα αντιμετωπίζαμε γιατί είχαμε άριστη σχέση με τους καθηγητές και με τους άλλους μαθητές καθώς ο ένας παρότρυνε τον άλλο και μου άρεσαν και τα περισσότερα μαθήματα. Προσωπικά ξανάνιωσα, πέρασα μια δεύτερη εφηβεία και η διαδικασία των Πανελληνίων μου έκανε καλό, αν και τώρα βλέπω ότι, αν είχα διαβάσει λίγο περισσότερο ίσως να περνούσα σε ακόμα καλύτερη Σχολή», λέει ο κ. Μανώλης, που θα ζήσει πλέον και την εμπειρία του φοιτητή.
«Στην αρχή το να έχω συμμαθητή τον πατέρα μου δεν ήταν και ό,τι καλύτερο, το είδα αρνητικά. Αλλά το ξεπέρασα γρήγορα, γιατί πάνω από όλα είμαστε φίλοι. Βοηθιόμαστε στα μαθήματα, μερικές φορές που δεν ήξερε αυτός το μάθημα... το έλεγα εγώ αντί για αυτόν (γέλια)», λέει ο Γιάννης Νταουντάκης, που πλέον θα διερευνήσει τη δυνατότητα να πάρει μετεγγραφή για το αντίστοιχο Τμήμα Ηλεκτρονικής στο ΤΕΙ Χανιών, προκειμένου να μειωθούν λίγο τα έξοδα της πολύτεκνης οικογένειας.
Από την άλλη, ο πατέρας του περιμένει πώς και πώς την ώρα που θα μπει στα εργαστήρια του ΤΕΙ και το μοναδικό θέμα που τον προβληματίζει είναι τα ωράρια και η απόσταση ως το Ηράκλειο καθώς δεν μπορεί να αφήσει τη δουλειά του.
Πέρα από τα συγχαρητήρια η αναγγελία της επιτυχίας πατέρα και γιου προκάλεσε πολλά σχόλια ανάμεσα σε φίλους και συγγενείς. «Πολλοί συγκινήθηκαν, άλλοι δεν τον περίμεναν πως θα τα καταφέρναμε και άλλοι το έριξαν στην πλάκα για το ποιος... έγραψε καλύτερους βαθμούς», αναφέρει ο Γιάννης, που εκτιμά ότι, όταν υπάρχει θέληση «όλα είναι δυνατά».
Οσο για τον πατέρα του η συμβουλή του απέναντι σε ανθρώπους που δεν έχουν τελειώσει το Λύκειο και δεν έχουν νιώσει τη χαρά των σπουδών είναι ξεκάθαρη. «Να ξεκινήσουν αμέσως μαθήματα και να δώσουν και Πανελλήνιες. Να μην το σκεφτούν δεύτερη φορά και σίγουρα να μην κάνουν πίσω στην πρώτη δυσκολία γιατί... θα ακολουθήσουν και άλλες», υπογραμμίζει ο Μανώλης Νταουντάκης.
Ηδη η μεγάλη του κόρη είναι απόφοιτος Γυμναστικής Ακαδημίας, μια άλλη σπουδάζει στο Ναύπλιο και έχει τα υπόλοιπα παιδιά στο σχολείο.

Μια οικογένεια φοιτητές
Πατέρας, μητέρα, αλλά και δύο παιδιά από τα Χανιά, είναι φοιτητές επίσης σε διάφορα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Η οικογένεια αυτή είχε την ευτυχία φέτος να εισέλθει σε πανεπιστημιακή Σχολή και το τελευταίο μέλος της και πλέον μπορεί να αισθάνεται περήφανη που... οικογενειακώς είναι όλοι φοιτητές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου