Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Η παλιά πόλη αποκαλύπτεται σταδιακά
Δημοσιεύθηκε στις: 20-09-2011

Πολλά ακόμα έχει να δώσει στην αρχαιολογική έρευνα και στον ελληνικό πολιτισμό η παλιά πόλη των Χανίων τόσο με την περαιτέρω αποκάλυψη των μινωικών και κλασικών αρχαιοτήτων της όσο και με τη διατήρηση του πολυπολιτισμικού της χαρακτήρα.
Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων με θέμα «Παλιά Πόλη - Σταυροδρόμι Πολιτισμών» στο Μεγάλο Αρσενάλι. Οι κεντρικοί ομιλητές των εκδηλώσεων στάθηκαν τόσο στο παρελθόν όσο και στο μέλλον της παλιάς πόλης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενεργοποίησής τους το τελευταίο διάστημα μέσω του Συλλόγου τους.
«Οι ανασκαφές των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι στην πόλη των Χανίων υπήρχε ένα μεγάλο μινωικό κέντρο, ένα ανακτορικό κέντρο όπως και τα άλλα του νησιού. Αυτό καθιστά την πόλη μας μοναδική στο είδος της στην Κρήτη, γιατί είναι η μόνη που από κάτω από τις σημερινές κατοικίες υπάρχουν τα λείψανα ενός μεγάλου ανακτορικού κέντρου», επεσήμανε η κα Μαρία Βλαζάκη - Ανδρεαδάκη, γεν. διευθύντρια της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η ίδια, αφού σημείωσε πως «είναι ελπιδοφόρο ότι οι κάτοικοι της παλιάς πόλης έχουν αγκαλιάσει την ιστορία του τόπου τους και του στενού τους περιβάλλοντος και δείχνουν μια τάση να βοηθήσουν στη στήριξη και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων», υπογράμμισε πως η παλιά πόλη: «Εχει πάρα πολύ μέλλον, επειδή αποκαλύπτεται σταδιακά και σποραδικά, γιατί εμποδίζουν οι σημερινές κατοικίες. Δίνει στοιχεία πολύ σημαντικά σήμερα που τα άλλα μινωικά κέντρα τα έχουν δώσει στο παρελθόν και αυτά κάνουν τους μελετητές και τους ερευνητές της μινωικής αρχαιολογίας να προσανατολίζονται και να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για το τι γίνεται στα Χανιά».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο προϊστάμενος της 28ης ΕΒΑ, κ. Μιχάλης Ανδριανάκης. «Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι ο Σύλλογος των κατοίκων της παλιάς πολης -που πιστεύω ότι πρέπει να είναι οι πρώτοι που να έχουν λόγο για αυτό το μνημείο- οργανώνει μαζί με άλλους φορείς αυτήν την εκδήλωση. Είναι καλό να ανοίξει ένας διάλογος για την παλιά πόλη με τον πρώτο ρόλο στους κατοίκους που θα πρέπει να συμμετέχουν σε ό,τι γίνεται για την ανάδειξη αυτού του μνημείου, ώστε να γίνει βιώσιμο όχι μόνο ένας χώρος διασκέδασης».
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου κατοίκων, κ. Μάρκος Καραβιτάκης, κάλεσε τους Χανιώτες να συμμετέχουν σε ό,τι αφορά την παλιά πολη «που έχει δώσει πολλά και έχει να δώσει ακόμα περισσότερα. Ολοι μπορούμε να κάνουμε κάτι». Χαρακτηριστικά σημείωσε πως το μεγάλο πρόβλημα του μνημείου είναι η ηχορρύπανση που διώχνει τους κατοίκους και που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Για την ΚΕΠΠΕΔΗΧ η πρόεδρός της κα Ν. Αγγελάκη επεσήμανε πως «η πόλη μας αποτελεί ένα σταυροδρόμι πολιτισμών. Με την εκδήλωση αυτή θέλουμε να αναδείξουμε τον πολύτιμο ιστορικό της πλούτο». Εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Χανίων, κ. Μ. Σκουλάκης, ο αντιδήμαρχος, κ. Λ. Αμπαδιωτάκης, είπε πως «έχουμε ένα στολίδι, έναν θησαυρό που λέγεται παλιά πόλη· αυτού του θησαυρού θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι την αξία του και να τον αναδείξουμε».

Σημαντική έκθεση
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στο ισόγειο του ΚΑΜ πραγματοποιείται έκθεση με γκραβούρες, φωτογραφίες, χάρτες, καρτ ποστάλ, βιβλία και εικαστικά έργα τέχνης με επίκεντρο την παλιά πόλη. «Είναι μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις που έχουν γίνει για την παλιά πόλη, μια πολυδιάστατη έκθεση με φωτογραφίες παλιές, εικαστικά έργα που πραγματικά αξίζει ο κόσμος να τη δει», ανέφερε ο κ. Λ. Μανωλικάκης. Η έκθεση ολοκληρώνεται την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου