Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011


ΑΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Κοινή δράση και ενίσχυση της αλληλεγγύης
Δημοσιεύθηκε στις: 03-10-2011

Κοινή δράση απέναντι στον κοινωνικό αυτοματισμό και παράλληλη ενίσχυση των δικτύων αλληλεγγύης είναι ο στόχος συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων, που συναντήθηκαν πρώτη φορά -προχθές το πρωί- σε μία προσπάθεια κοινού βηματισμού.
Περιγράφοντας τους στόχους της προσπάθειας εκ μέρους του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ ο κ. Δ. Κωνσταντουδάκης υπογράμμισε πως «θέλουμε να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζεται, που καταστρέφει την κοινωνία και στρέφει το ένα κομμάτι της απέναντι στο άλλο. Αυτή η πολιτική πρέπει να βρει την ενωμένη αντίσταση όλων των φορέων σε ένα κοινό μέτωπο πάλης καθώς η μοίρα της μιας κοινωνικής τάξης συναρτάται με τη μοίρα της άλλης. Δηλαδή η μείωση του εισοδήματος των αγροτών κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων· αυτό που γίνεται σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων αφορά και τους ιδιωτικούς, αφού, όταν καταβαραθρώνονται οι μισθοί στο Δημόσιο, φαντάζεστε τι θα γίνει στον ιδιωτικό τομέα· θα μειωθεί ο τζίρος στην αγορά, αποδιαρθρώνονται οι εργασιακές σχέσεις».

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Για την Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Χανίων ο κ. Α. Παπαδεράκης επεσήμανε πως το μήνυμα της συνάντησης είναι «όλη η κοινωνία μία φωνή, κανείς μόνος του στην κρίση». Παράλληλα, επεσήμανε πως οι φορείς «θέλουμε να αποτρέψουμε τη συνέχιση του κοινωνικού αυτοματισμού, αλλά πολύ περισσότερο θέλουμε να ενισχύσουμε την κοινή δράση των κοινωνικών δυνάμεων του τόπου, γιατί είναι ο μόνος δρόμος μέσα από τον οποίο μπορεί να σωθεί η κοινωνία και η χώρα. Γιατί είναι σίγουρο ότι οι πολιτικές που χαράσσονται οδηγούν τη χώρα στην πτώχευση και την κοινωνία σε κοινωνική καταστροφή, άρα είναι ευθύνη των κοινωνικών δυνάμεων να βάλουν φραγμό σε αυτόν τον δρόμο και να συμβάλλουν σε άλλη κατεύθυνση για την πορεία του τόπου μας. Αυτό θα εκφραστεί από κοινές αγωνιστικές δράσεις, όπως σηματοδοτεί η απεργία της 19ης Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν και κοινές δραστηριότητες και παρεμβάσεις και σε άλλα επίπεδα, όπως αυτό της κοινωνικής αλληλεγγύης».
Για το ζήτημα της κοινωνικής αλληλεγγύης ο κ. Παπαδεράκης επεσήμανε πως έγινε μια εκτενής πρώτη κουβέντα για το πως θα στηριχθούν οι υπάρχουσες πρωτοβουλίες, αλλά και πως θα γίνουν και άλλες για θέματα στέγασης, σίτισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. «Θέλουμε να δούμε πως θα μπορέσουμε και εμείς να συμβάλλουμε σε αυτήν την προσπάθεια. Γι’ αυτό και προγραμματίζουμε μια συνάντηση των πρωτοβάθμιων σωματείων και των φορέων που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια και θα δούμε και ό,τι άλλο προκύψει, γιατί οι εξελίξεις τρέχουν, οι γενικότερες συνθήκες είναι μεταβαλλόμενες. Εγινε το πρώτο βήμα, πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα βήματα».

Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
«Η υγεία ως βασικός πυλώνας του κράτους είναι από τα πρώτα θύματα της πολιτικής του Μνημονίου, της τρόικας και της κυβέρνησης και είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο τους εργαζομένους στην υγεία, αλλά όλον τον λαό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, κ. Μ. Βουλγαρίδης. Ο ίδιος τόνισε πως «μέρα με τη μέρα προχωράμε προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα εισοδήματα, αλλά και με την ποιότητα της ζωή μας. Χαιρόμαστε για τη δημιουργία του μετώπου, όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, αλλά για να δημιουργήσουμε το δικό μας δίκτυο αλληλεγγύης».
Τέλος, ο κ. Δ. Κορναράκης από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χανίων ανέφερε πως «το Ε.Κ. συμμετέχει και στηρίζει αυτήν την προσπάθεια και πιστεύει ότι κάτι καλό θα βγει. Ολοι οι φορείς θα πρέπει να ανταποκριθούν γιατί είναι ανάγκη των ημερών». Την πρωτοβουλία στήριξε και ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων.

Συμμετέχουν και οι αγρότες
Στη συνάντηση πήρε μέρος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Ενότητα» και μέλη του Δ.Σ. Ο πρόεδρος, κ. Γ. Μπικάκης, ανέφερε πως «αυτή η κίνηση έπρεπε να γίνει εδώ και πολύ καιρό, ώστε να μην αντιμάχεται η μία τάξη στην άλλη και πρέπει να έχει και συνέχεια και μετά τις 19 Οκτώβρη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου