Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011


ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
Ελπίδες για άνοδο στην τιμή του λαδιού
Δημοσιεύθηκε στις: 04-10-2011

H εφαρμογή του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης στην Ισπανία, που εγκρίθηκε από την Ε.Ε., είναι πιθανό να συμβάλει στην άνοδο των τιμών και στη χώρα μας. Αυτό εκτιμά ο εκτελεστικός διευθυντής του Σ.Ε.ΔΗ.Κ., κ. Νίκος Μιχελάκης, όπως τόνισε, μιλώντας χθες, στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.
Ο κ. Μιχελάκης ανέφερε ότι «εγκρίθηκε τελικά η έναρξη εφαρμογής του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης για 100.000 τόνους παρθένου ελαιολάδου και για διάστημα έξι μηνών, αλλά μόνο για την Ισπανία, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του επιτρόπου Γεωργίας της Ε.Ε., κ. Dacian Cioloş. Η εφαρμογή του μέτρου, καίτοι αφόρα μόνο την Ισπανία και μόνο ελαιόλαδο (κοινό) παρθένο (δηλαδή με οξύτητα μέχρι 2 βαθμούς), εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην άνοδο των τιμών τόσο στην Ισπανία όσο και γενικότερα στην Ε.Ε. και ενδεχόμενα και στη χώρα μας».
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μιχελάκη «αυτό που όμως είναι ενθαρρυντικό είναι οι δηλώσεις του επιτρόπου κ. Cioloş ότι τις ερχόμενες εβδομάδες θα προτείνει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για να λυθούν τα προβλήματα του κλάδου ελαιοκομίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα». Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, η τιμή του παρθένου (κοινού) ελαιολάδου στην Ισπανία κυμαίνεται στο 1,698 ευρώ, ενώ στην Ιταλία στο 1,980 ευρώ και επομένως η εφαρμογή του μέτρου είναι δικαιολογημένη, αφού η τιμή αναφοράς για την εφαρμογή του είναι 1,71 ευρώ ανά κιλό.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά το αίτημα που υπέβαλε η Ισπανίδα υπουργός Γεωργίας, κα Rosa Aguilar, όπως είχαμε γράψει στα προηγούμενα «Ελαιοκομικά νέα» των «Χανιώτικων νέων», γι’ αυτό και ικανοποίησε γενικά την Ισπανία. Η κα Aguilar δήλωσε ότι η εξαγγελία της ενίσχυσης είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για την Ισπανία, η οποία παράγει το 80% του παρθένου ελαιολάδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα ανακουφίσει 500.000 Ισπανούς παραγωγούς και 1.700 ελαιοτριβεία της χωράς. Οι Αγροτικές Οργανώσεις FAECA και COAG από την πλευρά τους δήλωσαν ότι το μέτρο είναι θετικό, αλλά έπρεπε να έχει εφαρμοστεί νωρίτερα, διότι οι Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί για τρίτη συνεχή χρονιά πωλούν κάτω του κόστους παραγωγής και έχουν περιέλθει σε απόγνωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου