Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011


ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΠ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Μάθημα ελαιοκομίας στα Χανιά
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 24-10-2011

«Η εμπειρία είναι εξαιρετική και πολύ ενδιαφέρουσα», είπε ο Τζέρολντ Σάιφερτ από τη Μινεσότα των ΗΠΑ, που βρίσκεται στα Χανιά εδώ και δύο εβδομάδες και εργάζεται εθελοντικά στο βιολογικό ελαιουργείο της «Βiolea», στον Αστρικα Κολυμπαρίου.
Μαζί με άλλους εθελοντές θα μείνουν για 6 μήνες, προκειμένου να μάθουν όλα τα μυστικά της ελαιοκαλλιέργειας. Από το κλάδεμα και το ξερίζωμα των ξερόχορτων, μέχρι το μάζεμα της ελιάς, το βγάλσιμο του λαδιού στο πρότυπο ελαιουργείο της «Biolea». Eχοντας δουλέψει σε φάρμα, με σπουδές Αρχαιολογίας, ο Τζέρολντ πιστεύει ότι η γνώση που θα αποκτήσει θα του δώσει τη δυνατότητα να δουλέψει στον τομέα της παραγωγής και της εμπορίας ελαιολάδου. Μια εργασία που θα προτιμούσε να την κάνει στην Ελλάδα καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «στις ΗΠΑ πλέον δεν υπάρχουν τέτοιες ευκαιρίες. Θέλω να δουλέψω πάνω σε αυτόν τον τομέα των βιολογικών προϊόντων». Με ιδιαίτερη επιδεξιότητα μαζί με τη φίλη του Ασλεϊ, ο Τζέρολντ ετοιμάζει τα ελαιόδικτα, ώστε να είναι έτοιμα σε δύο μέρες όταν ξεκινήσει και η ελαιοσυλλογή. Ολα αυτά υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Δημητριάδη και της κόρης του Χλόης, υπεύθυνους της «Biolea».

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΔΙ
«Ως βιολογικό ελαιουργείο από την αρχή είχαμε ως στόχο τις εξαγωγές , οι αγορές μας είναι στο εξωτερικό. Από παλιά ψάχναμε να βρούμε τρόπους να τις υποστηρίξουμε. Λεφτά δεν έχουμε για να κάνουμε τηλεοπτικά σποτ ή να κάνουμε διαφήμιση σε εφημερίδες, περιοδικά, Διαδίκτυο. Ετσι ο βάλαμε στόχο να προσελκύσουμε επισκέπτες στην Κρήτη, να μάθουν για το λάδι, να δουλέψουν για την ελιά και να γίνουν οι πρεσβευτές μας», αναφέρει ο κ. Δημητριάδης, το λάδι του οποίου βρίσκεται στα καλύτερα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία, στην Ευρώπη. Εξηγώντας μας το όλο σκεπτικό της προσπάθειας επισημαίνει πως «το πρώτο μας βήμα ήταν να καλέσουμε ανθρώπους που έχουν κάποια σχέση με το λάδι είτε είναι εστιάτορες, μάγειροι, ξενοδόχοι είτε απλοί φοιτητές Πανεπιστημίων που σπουδάζουν γεωτεχνικοί ή διατροφολόγοι ή οτιδήποτε που έχει να κάνει με τη διατροφή. Να κάνουν πρακτική εξάσκηση, να μάθουν πώς παράγεται το λάδι, να διαμορφώσουν γνώμη, ώστε αύριο μεθαύριο που θα επηρεάζουν χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με τη διατροφή και το λάδι τότε αυτοί οι άνθρωποι που ξέρουν πώς βγαίνει το λάδι στην Κρήτη, τι γεύση έχει, πώς φτιάχνεται να προτάξουν αυτό ως το καλύτερο προϊόν».
Ανάμεσα στος εθελοντές είναι ένας μηχανικός τροφίμων από την Ινδία και ένας Βέλγος φοιτητής με σπουδές πάνω στη Βιολογική Γεωργία, που ενθουσιασμένος με το κλίμα της Κρήτης είναι έτοιμος να αγοράσει ελιές και να κάνει το δικό του λάδι. «Είδε ότι το κλίμα είνα εξαιρετικό, δεν χρειάζονται για τα πάντα θερμοκήπια -όπως στη χώρα του- και επίσης είδε ότι η ελληνική κρίση θα του δώσει ευκαιρίες να αγοράσει ελιές εδώ και να ξεκινήσει να παράγει το δικό το λάδι», αναφέρει ο κ. Δημητριάδης, που αφιερώνει αρκετό χρόνο στην εκμάθηση των νέων, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν είχαν καμία ιδέα για την παραγωγή του χρυσού προϊόντος της Κρήτης.
Με το χαμόγελο στα χείλη εργάζεται και ο 21χρονος Γκρεγκ Ρόμπερτς από τη βορειοδυτική Αγγλία. Μαθαίνει πώς απλώνεται το δίκτυ κάτω από την ελιά, πώς μαζεύεται, πριν από λίγες ημέρες συμμετείχε στην εμφιάλωση του προϊόντος σε μπουκάλια και στη συνέχεια στην τοποθέτηση του σε χαρτοκιβώτια. «Εργαζόμουν σε ένα εργοστάσιο επίπλων στη χώρα μου, έχασα τη δουλειά μου εκεί και αναζήτησα για τον χειμώνα μια πιο ζεστή χώρα, ώστε να μάθω κάποια πράγματα για το ελαιόλαδο. Μου αρέσει πολύ η περιοχή καθώς είναι πολύ διαφορετικά όλα από το μέρος που ζω», αναφέρει ο Γκρεκ, που το σκέπτεται σοβαρά να ασχοληθεί περισσότερο με τον τομέα αυτό. «Μαθαίνω χρήσιμα πράγματα που μπορώ στο μέλλον να τα αξιοποιήσω είτε για παραγωγή είτε για πώληση ελαιολάδου», τονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου