Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΔΟΡΩΘΕΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ




ΔΟΡΩΘΕΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ:

Δρόμος συνάντησης


Των ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ ΕΛΕΝΗΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ

Στον γραφικό πεζόδρομο της Δορωθέου Επισκόπου, πίσω από την Μητρόπολη, πολύ εύκολα θα δεις στα τραπεζάκια των καφέ, να απολαμβάνουν τη δροσιά καθισμένοι δίπλα-δίπλα την οικογένεια από τη Νορβηγία, μια παρέα ντόπιων νέων, ένα ζευγάρι συνταξιούχους.
Μιας οδός για όλους, για ψώνια, για ξεκούραση αλλά και μια ευκαιρία για ξέγνοιαστο περίπατο. Αυτόν τον δρόμο ακολουθήσαμε και εμείς ανοίγοντας κουβέντα με τους ανθρώπους της περιοχής...
"Ποικιλία καταστημάτων και καλές τιμές"

Κατάστημα με είδη φο μπιζού και κοσμήματα διατηρεί εδώ και εικοσιπέντε χρόνια στην γωνία που συναντώνται η Δωροθέου Επισκόπου με την οδό Σκρύδλωφ ο κ. Αντώνης.
¨Είμαι εικοσιπέντε χρόνια σε αυτόν τον δρόμο που έχει ομορφύνει πολύ από τότε που πεζοδρομήθηκε και είναι πολύ καλύτερα από ό,τι ήταν πριν. Οι επισκέπτες είναι Έλληνες και ξένοι" ανέφερε.
"Αυτό που κάνει τον δρόμο ξεχωριστό, επεσήμανε, είναι ότι υπάρχουν πολλά μαγαζιά μαζί και ποικιλία δικών μας προιόντων ή εισαγωγής σε πολύ καλές τιμές. Ο κόσμος μας προτιμάει και είμαστε ευχαριστημένοι".
Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο δρόμος χρειάζεται:" λίγη ακόμη περιποίηση. Σε θέματα καθαριότητας νομίζω ότι είμαστε καλό επίπεδο, αλλά υπάρχουν κάποιες ανάγκες ακόμη, όπως ο φωτισμός. Το θέμα της επετείας είναι ένα έντονο πρόβλημα, διότι υπάρχουν πολλά εστιατόρια και καφέ και δεν αφήνουν τον κόσμο ήρεμο".




"Η πεζοδρόμηση οφέλησε"


"Η πεζοδρόμηση ανέβασε πολύ τον δρόμο, όπως επίσης το γεγονός ότι είναι κοντά στα Στιβανάδικα και ευνοείται τουριστικά" μας λέει ο Ευτύχης Τσιβουράκης, που εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί το "Σουβλάκι Art". Αυτό που λείπει από την περιοχή σύμφωνα με τον καταστηματάρχη είναι " η καθαριότητα από πλευράς του Δήμου θα μπορούσε να βελτιωθεί, καθώς δεν επαρκεί κατά την άποψη μου, όπως επίσης και η αντιμετώπιση της επαιτείας. Κατά τα άλλα ο φωτισμός είναι επαρκής. Γενικά ο δρόμος δεν έχει ανάγκη μεγάλες παρεμβάσεις. Λίγη μόνο προσοχή από όλους μας". Και ο Ευτύχης διαπιστώνει ότι η "Δορωθέου" γίνεται σιγά-σιγά στέκι και για τους Χανιώτες.
Ο...ΠΑΛΙΟΣ

"Eίμαι στο δρόμο από το...πριν γεννηθείτε εσείς!". Μας λέει ο κ. Γιάννης, ένας από τους πιο παλιούς στην περιοχή -από τη δεκαετία του ΄60- όπου και δραστηριοποιείται ακόμα επαγγελματικά στη Δορωθέου Επισκόπου. Από τότε ο δρόμος είχε εμπορική χρήση. "Πάντα ο δρόμος είχε καταστήματα, η διαφορά σε σύγκριση με σήμερα είναι ότι υπήρχαν αυτοκίνητα παρκαρισμένα, αριστερά - δεξιά. Τα καταστήματα πουλούσαν βαλίτσες, ρούχα, εσώρουχα, μπαούλα,κανά δύο ρολογάδικα...Καφενείο ; Κανένα! Μόνο για ψώνια έρχονταν ο κόσμος και εκεί που είναι σήμερα το "Κεντρικόν" υπήρχε παπλωματάδικο" θυμάται. Πλέον η εικόνα του δρόμου έχει αλλάξει κάτι που προξενεί ποίκιλλα αισθήματα στον συνομιλητή μας. "Πριν από μια 15ετια έγινε ο πεζόδρομος και σίγουρα η κατάσταση βελτιώθηκε ως προς τη λειτουργικότητα του δρόμου, που πλέον έγινε προσβάσιμος στους πεζούς. Εκ των πραγμάτων μειώθηκαν τα εμπορικά και έγιναν καφετέριες. Πλέον έχει γίνει και στέκι Χανιωτών καθημερινά αλλά και τις Κυριακές" παρατηρεί.
Αυτό πάντως που σίγουρα θα ήθελε να δει να αλλάζει ο κ. Γιάννης στο δρόμο είναι να αποκτά μια ομοιόμορφη εικόνα σε ότι αφορά τις ομπρέλες. "Εχει ανάγκη ο δρόμος να μπουν ομοιόμορφα σκιάδια και να πάψει αυτή η εικόνα που επικρατεί σήμερα" είναι η πρόταση του.


"Ομοιόμορφα σκιάδια"

Δεκαετία ζωής συμπληρώνει το "Κεντρικόν" στη μέση ακριβώς του δρόμου. Στα τραπεζάκια του καθημερινά συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, καθώς προσφέρει μια όαση δροσιάς τους καλοκαιρινούς μήνες. "Την πρασινάδα την έχουν δημιουργήσει οι μαγαζάτορες με τα έξοδα τους. Βλέπετε ότι προσέχουμε πολύ τον δρόμο, αποτελεί μια πράσινη γωνιά στην καρδιά της παλιάς πόλης"αναφέρει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Μανώλης Σαραβελάκης, συμπληρώνοντας πως "παρόλα αυτά υπάρχει και κόσμος που ακόμα δεν ξέρει τον δρόμο, τους ακούμε να περνάνε από εδώ και να λένε "ωπ πότε έγινε αυτός ο δρόμος έτσι ;". Σιγά-σιγά όμως τον μαθαίνουν. Παρά τις γνωστές δυσκολίες κάνουμε ότι μπορούμε για να τον εξυπηρετήσουμε και να τον κάνουμε να νιώσει καλύτερα".
Και ο Μανώλης εκτιμά πως μια κοινή εμφάνιση όλων των καταστημάτων σε ότι αφορά τα σκιάδια θα ήταν χρήσιμη και θα βελτίωνε κατά πολύ την εικόνα της περιοχής.


" Σημείο συνάντησης"

"Κάποτε ο δρόμος ήταν εγκαταλελειμένος και πάρκαραν αυτοκίνητα. Φωτισμός δεν υπήρχε, ο κόσμος φοβόταν να κυκλοφορήσει και ξαφνικά όλα άλλαξαν" μας λέει η Μαρία Διαμαντή, ιδιοκτήτρια καταστήματος κοσμήματος και δώρων, που βρίσκεται στον δρόμο της Δωροθέου Επισκόπου εδώ και τέσερα χρόνια.
" Είναι ένα σημείο που επικοινωνει η παλιά πόλη με το κέντρο. Και η πλατεία με τα καφέ στην μέση είναι μια πολύ γραφική εικόνα" τόνισε.
"Ο κάθε καταστηματάρχης που άνοιγε ένα κατάστημα το έκανε με μεράκι και φροντίσα, έπειτα ήρθαν τα καφέ, πεζοδρόμησαν την δρόμο και η πλατεία αξιοποήθηκε. Και ουσιαστικά αυτό οφειλεται στα μαγαζιά και τους ιδιοκτήτες τους. Από τον δήμο αφού έφτιαξε το πλακόστρωτο, όλοι εξαφανίστηκαν" ανέφερε η Μαρία που επεσήμανε την έλλειψη φωτισμού, κυρίως τους χειμερινούς μήνες και το ζήτημα της καθαριότητας.
"Περιμένουμε από τον Δήμο κάποιος να περνάει να μας ρωτάει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Εδώ υπάρχουν αποχετεύσεις που μυρίζουν και οι καταστηματάχρες βάζουμε συνέχεια το χέρι στην τσέπη και πληρώνουμε εμείς" ανέφερε.



"Οικογενειακό περιβάλλον"

Πολύ πράσινο, λουλούδια, πολύχρωμα πουλιά σε κλουβιά, μικρές βρύσες που αναβλύζουν νερό και ένα ... κόκκινο ποδήλατο, συναντάμε καθώς κατηφορίζουμε τον δρόμο, εκεί που η κ. Εβελίνα με τον σύζυγο της διατηρούν επι τέσσερα χρόνια κατάστημα εστίασης.
Παλιά σε αυτό το σημείο λειτουργούσε φούρνος μας είπε η κ. Εβελίνα και ο δρόμος δεν παρουσίαζε την όμορφη εικόνα που έχει σήμερα. " Παλιότερα δεν υπήρχε τίποτα εδώ, έχουμε ρίξει πολλά χρήματα ιδιαίτερα έξω για να το φτιάξουμε" σημείωσε.
" Εδώ συνδυάζει κανείς ηρεμία και οικογενειακό περιβάλλον γιατί λόγω του πεζόδρομου ένας γονιός μπορεί να αφήσει τα παιδιά του να παίζουν χωρίς να φοβάται ότι θα περάσει κάποιο αυτοκίνητο" τόνισε.
" Τα πάντα είναι προσεγμένα και επίσης προσπαθούμε να υπάρχει ποιότητα των υπηρεσιών προς έλληνες και ξένους, επειδή θέλουμε να ξανάρθουν. Ο κόσμος που μας γνωρίζει σιγά σιγά, έρχεται και ξανάρχεται, στηρίζοντας μας" ανέφερε η κ. Εβελίνα και τόνισε ότι η περιοχή έχει ανάγκη από περισσότερο φωτισμό.
"Δεν είναι μόνο τουριστικός αυτός ο δρόμος, κατά την διάρκεια της ημέρας και το βράδυ είναι πολύ όμορφα. Είναι ένα δρόμος πέρασμα" τόνισε.

.

"Στέκι για καφέ και φαγητό"

"Είμαι πολλά χρόνια εδώ, από το 1982 μας λέει ο κ. Κανάκης που έχει κατάστημα με κορνίζες και πίνακες στην περιοχή, ο οποίος μας διηγείται πώς ήταν η περιοχή κάποτε: " Μόνο ο δρόμος ήταν, τίποτε ιδιαίτερο. Δεν υπήρχε καμία σχέση με αυτό που είναι τώρα. Σε αυτό συνέβαλε ότι δημιουργήθηκε η πλατεία, τα μαγαζιά που άνοιξαν τα τελευταία χρόνια, οι καφετέριες. Είναι περισσότερο στέκι για καφέ και φαγητό"
"Η πεζοδρόμηση βελτίωσε την εικόντα της περιοχής. Βέβαια αν ο δήμος είχε κάνει ένα κιόσκι από πάνω μέχρι κάτω για να λείπουν αυτά τα πράγματα ( οι τέντες και τα ομπρελοκαθίσματα), που είναι σαν τα αντίσκηνα, θα ήταν πολύ πιο ωραία και ο κόσμος θα κυκλοφορούσε καλύτερα¨ επεσήμανε.
" Η " πιάτσα" ανέβηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κυρίως με τις πρώτες καφετέριες που δημιουργήκαν και προσέλκυσαν Έλληνες" ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Καμπέρης που είναι από τους πιο νέους καταστηματάρχες που εγκαταστάθηκαν στον πεζόδρομο της Δωροθέου Επισκόπου.

" Ο πεζόδρομος βοήθησε την περιοχή"

Από τους πιο νέους καταστηματάρχες που εγκαταστάθηκαν στον πεζόδρομο της Δωροθέου Επισκόπου είναι ο κ. Κωνσταντίνος Καμπέρης, ο οποίος στο σημείο που ήταν κάποτε το ' Αυτό του Κόκκορα" σήμερα λειτουργεί καφετέρια.
" Ο πεζόδρομος που δημιουργήθηκε βοηθά πιο πολύ κάποιον να καθήσει και να πιει έναν καφέ με την ησυχία του ή να ¨τσιμπήσει" κάτι " ανέφερε ο κ. Καμπέρης και πρόσθεσε πώς:¨η " πιάτσα" ανέβηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κυρίως με τις πρώτες καφετέριες που δημιουργήκαν και προσέλκυσαν Έλληνες".
Ωστόσο ο ίδιος επεσήμανε το ζήτητημα της καλύτερης αστυνόμευσης αλλά και της καθαριότητας.
"Ο δρόμος χρειάζεται κι άλλα πράγματα. Για παράδειγμα ενώ είναι πεζόδρομος περνάνε πολλά μηχανάκια και μάλιστα σε ώρες αιχμής, μία με μιάμιση το μεσημέρι. Επίσης τα σκουπίδια μεσα στους κάδους πίσω ακριβώς από την Μητρόπολη, θέλει κάποια φροντίδα. Δεν μπορεί να κάνει κάτι γι΄αυτό τώρα η Δημοτική αρχή; Κι επίσης θα μπορούσαμε οι καταστηματάρχες από κοινού με τον Δήμο να κάνουμε κάποια στέγαστρα από κοινού" κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου