Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011


ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΣΟΦ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Καθυστερήσεις έργων λόγω απαλλοτριώσεων
Δημοσιεύθηκε στις: 14-10-2011

Αχτίδα φωτός, για να ολοκληρωθεί -επιτέλους- το έργο της ανάπλασης της οδού Σοφοκλή Βενιζέλου, αναζητά ο Δήμος Χανίων, που χθες απηύθυνε νέο κάλεσμα στους πέντε ιδιοκτήτες, που έχουν μπλοκάρει το έργο, να ανοίξουν διάλογο για το θέμα, ώστε να προχωρήσει η ανάπλαση.
Χθες ο δήμαρχος, αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι της ΔΕΗ βρέθηκαν στην περιοχή και απηύθυναν έκκληση για συναίνεση, ώστε να μην κινδυνεύσει να απενταχθεί το έργο συνολικού ύψους 3 εκατ. ευρώ.
Οι πέντε ιδιοκτήτες στην περιοχή διαφωνούν με το ύψος της αποζημίωσης που θα λάβουν καθώς, όπως τονίζουν, είναι πολύ χαμηλό και δεν καλύπτει την αξία της ιδιοκτησίας τους. Από τη μεριά του Δήμου υπογραμμίζεται πως τις τιμές τις έβγαλε με αντικειμενικά κριτήρια η Εφορία και ότι οι κάτοικοι μπορεί να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας μεγαλύτερη αποζημίωση, αφήνοντας, όμως, παράλληλα το έργο να τελειώσει. «Εχουμε βρεθεί και έχουμε κουβεντιάσει κι άλλη φορά στο ίδιο σημείο, όπου υπάρχουν ορισμένοι ιδιοκτήτες που αντιδρούν στην εκτέλεση του έργου. Προσωπικά βρίσκομαι εδώ σήμερα για να κάνω μία έκκληση και εγώ και οι συνεργάτες μου προς τους ιδιοκτήτες, ώστε να έρθουμε σε διάλογο. Είναι 4 - 5 οικογένειες. Αύριο αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου για την προσφυγή του Δήμου», είπε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Μ. Σκουλάκης.
Απευθυνόμενος στους ιδιοκτήτες έκανε έκκληση «να μην εμποδίσουν αυτό το έργο. Να έρθουν να κουβεντιάσουμε. Ο Δήμος δεσμεύεται ότι όλα τα επικείμενα θα απαλλοτριωθούν, δεσμεύεται ότι όποιες ζημιές υπάρχουν θα αποκατασταθούν, αφού ήδη έχει προβλεφθεί ποσό, ύψους 450.000 ευρώ για τον σκοπό αυτό. Τους παρακαλώ, τους ικετεύω, δεν μπορεί οι επόμενοι μήνες του χειμώνα να βρουν το έργο σε αυτήν την κατάσταση».

Η ΔΕΗ
Για «πολύ μεγάλο έργο», όσον αφορά και τον ρόλο της ΔΕΗ, έκανε λόγο ο προϊστάμενος της ΔΕΗ Χανίων, κ. Μανώλης Κουφάκης. «Δυστυχώς το εμπόδιο που προέκυψε είναι στη μέση του δρόμου, επομένως δεν μπορούμε να το ολοκληρώσουμε ούτε από τη μια ούτε από την άλλη πλευρά. Επίσης, συναρτάται και με την αποχέτευση καθώς σε κάποιο σημείο διασταυρώνονται τα καλώδια και η αποχέτευση, έτσι δεν μπορεί να γίνει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Είναι σημαντικό να υπάρξει μια συναίνεση, ώστε να λυθεί το πρόβλημα», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Το δημόσιο συμφέρον υπερτερεί του ατομικού», είπε ο κ. Κεμεσίδης, υπογραμμίζοντας προς τους ιδιοκτήτες πως «δεν πρέπει να εκλάβουν την έκκληση του δημάρχου ως αδυναμία, είναι πέντε εκ των οποίων οι τρεις δεν μένουν εδώ. Πρέπει και οι υπόλοιποι κάτοικοι που είναι 300 να φωνάξουν και αυτοί για τους πέντε που αντιδρούν. Δεν πειράζουμε κανένα, δεν ενοχλούμε κανένα και δεν υπάρχει περίπτωση να μην αποζημιωθεί ο οιοσδήποτε».

ΚΑΤΟΙΚΟΙ
Από τη μεριά των κατοίκων, που σύμφωνα με τον Δήμο έχουν μπλοκάρει το έργο, ο κ. Χρήστος Γιοβάνογλου, κάλεσε τον δήμαρχο και τα Μ.Μ.Ε. «να έρθουν μέχρι τα σπίτια μας να δουν με 180 ευρώ τι χαλάμε. Ελάτε να δείτε τον κύριο που τον βγάζουν στον δρόμο, του παίρνουν το σπίτι, 6 στρέμματα και του δίνουν 6.000 ευρώ. Κανείς δεν είναι αντίθετος με το έργο, αλλά κανείς δεν μπορεί με τον τσαμπουκά να σου πάρει την περιουσία».
Απαντώντας στον κάτοικο ο αντιδήμαρχος, κ. Ν. Ξυνίδης, ανέφερε πως «οι τιμές είναι οι αντικειμενικές, τις όρισε η Εφορία. Αν το Εφετείο βγάλει μεγαλύτερη τιμή και τους δικαιώσει τότε θα αποζημιωθούν με μεγαλύτερη τιμή». Παράλληλα, υπογράμμισε τον κίνδυνο να απενταχθεί το έργο και να χαθούν τα χρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου