Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΙΣΤΙΟΠΛΟΟΙ





ΟΙ ΧΑΝΙΩΤΕΣ ΑΥΡΙΑΝΟΙ ΙΣΤΙΟΠΛΟΟΙ


Mικροί κυβερνήτες


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ
Μικροί στην ηλικία αλλά με ωριμότητα που ξαφνιάζει οι μικροί ιστιοπλόοι, κυβερνήτες στα σκάφη τους εντυπωσιάζουν με την τεχνική και το πάθος για αυτό που κάνουν. Παρακολουθήσαμε από κοντά την προετοιμασίας, τους είδαμε στην θάλασσα, φωτογραφίσαμε την προσπάθεια τους και συνομιλήσαμε μαζί τους. Για τα παιδιά του Ιστιοπλοικού και του Ναυτικού Ομίλου Χανίων η ιστιοπλοία είναι κάτι παραπάνω από άθλημα...ίσως ένα μάθημα ζωής.


Ναυτικός Ομιλος Χανίων






"Η ιστιοπλοία είναι κάτι το ιδιαίτερο. Δεν την κάνει πολύς κόσμος. Εγώ βέβαια είχα και τη στήριξη του πατέρα μου που είχε ασχοληθεί παλιότερα" αναφέρει
ο 13χρονος Γιάννης Κουτσούδης, ένας από τους ταλαντούχους νέους ιστιοπλόους του ΝΟΧ. Το διάστημα που ασχολείται με το σπορ έχει να θυμάται το σκίσιμο του πανιού του στον κόλπο της Σούδας. Μόνος στο σκάφος, δεν πτοήθηκε και κατάφερε να γυρίσει πίσω στο λιμάνι. Θέμα ασφάλειας δεν τίθεται για τον Γιάννη. "Τον πρώτο καιρό πριν μπούμε στο σκάφος μαθαίνουμε να έχουμε ως πρώτο μέλημα την ασφάλεια και ακόμα και αν τουμπάρει το σκάφος πως θα το επαναφέρουμε" τονίζει.
Ενα χρόνο ασχολείται με την ιστιοπλοία ο 12χρονος Χρήστος Περβολαράκης τον οποίο και διακόπτουμε την ώρα που προσπαθεί να δέσει το πανί του σκάφους του. "Μαθαίνεις να λειτουργείς αυτόνομα αλλά και να συνεργάζεσαι κιόλας. Εχει τις δυσκολίες του αλλά είναι και πολύ όμορφο άθλημα. Ασχολείσαι με τη θάλασσα και τα πράγματα αλλάζουν συνέχεια. Απαιτείται τεχνική και εμπειρία" λέει.
Μόλις 7 μήνες στο ΝΟΧ ο Αποστόλης Αποστολίδης, ήθελε να ασχοληθεί με ένα άθλημα που να έχει σχέση με το νερό. "Εδώ τα πράγματα δεν είναι συνηθισμένα όπως πχ. στο ποδόσφαιρο που έχεις στόχο να βάλεις ένα γκολ κτλπ. " σημειώνει και εξηγεί πως "στην ιστιοπλοία πράγματα αλλάζουν συνέχεια. Ο αέρας πότε δυναμώνει, η θάλασσα άλλοτε ηρεμεί, άλλοτε αγριεύει. Αυτό είναι και το πιο ενδιαφέρον".
"Πάντα μου άρεσε η θάλασσα, δοκίμασα και τελικά...έμεινα" τονίζει ο Μάριος Χατζηδάκης. Για τον Μάριο το αίσθημα ότι κυβερνάς ένα σκάφος είναι συγκλονιστικό. "Πολλοί φοβούνται την θάλασσα αλλά δεν υπάρχει πραγματικά κανένας κίνδυνος. Τα σκαφάκια είναι αβύθιστα, εμείς φοράμε σωσίβια και οι προπονητές μας είναι πάντα δίπλα. Αξίζει και άλλα παιδιά να συμμετέχουν σε αυτό" υπογραμμίζει ο Μάριος, ενώ ο Γιώργος Κότσαρης με εμπειρία μόλις 3-4 μηνών δηλώνει εντυπωσιασμένος από την επαφή του με τη θάλασσα μέσα από την ιστιοπλοία.
"ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ"
Καθώς τα παιδιά ανοίγονται προς το πέλαγος το φουσκωτό της προπονητικής ομάδας είναι συνεχώς δίπλα τους. Ο Αλέξανδρος, βοηθός προπονητή, δίνει οδηγίες, καθοδηγεί και είναι έτοιμος να συνδράμει σε όποιο μικροπροβληματάκι προκύψει. "Το πρώτο πράγμα για μας είναι το παιδί να καταλάβει ότι πρέπει να έχει κατά νου την ασφάλεια. Να έχει το σκάφος σε καλή κατάτταση, τα μπαλόνια του να είναι καλά φουσκωμένα, να φορά σωσίβιο και ότι αντικείμενο μεταφέρει να είναι δεμένο" μας εξηγεί. Τα μαθήματα, ερχόμενος κάποιος στο ΝΟΧ, ξεκινάνε από την απλή ονοματολογία της ιστιοπλοίας, πηγαίνει στη συνέχεια στο αμάρτωμα και την προετοιμασία του σκάφους, ενώ μετά από λίγες ημέρες έρχετε και η πρώτη βόλτα μέσα στο λιμανάκι του ΝΟΧ, ώστε τα παιδιά να γευτούν την πρώτη αλμύρα της θάλασσας. "Υπάρχουν παιδιά με βιώματα και εμπειρίες στο υγρό στοιχείο που από την πρώτη κιόλας μέρα ταξιδεύουν, και άλλα που για να αποκτήσουν μια άνεση χρειάζονται κάποιο διάστημα" σημειώνει ο Αλέξανδρος υπογραμμίζοντας πως η ιστιοπλοία φέρνει πιο κοντά τον άνθρωπο με τη φύση "κάτι που λείπει από πολλά παιδιά. Επίσης είναι σημαντικό ότι παίρνουν αποφάσεις πάνω στο σκάφος και βλέπουν αυτές να υλοποιούνται στην πραγματικότητα και όχι όπως σε ένα video game . Γίνονται μικροί κυβερνήτες ενός σκάφους και αυριανοί κυβερνήτες στη ζωή τους". Οσο για τα μειονεκτήματα ; "Ενα, αν μπορείς να το πεις μειονέκτημα, ότι βρέχεσε!"
ΑΥΡΙΑΝΟΙ ΙΣΤΙΟΠΛΟΟΙ
Κινητήρια δύναμη του τμήματος ο κ.
Αντρέας Σηφάκης έμπερος και καλά καταρτισμένος ιστιοπλόος είναι ο προπονονητής."Αυτά τα παιδιά που βλέπετε με τα μικρά σκαφάκια είναι οι αυριανοί κυβερνήτες των μεγάλων ιστιοφόρων . Η εξελιξη τους είναι εκπληκτική. Δεν είναι υπερβολη να πεις ότι μέσα από το άθλημα αυτό γίνονται καλύτεροι άνθρωποι" μας αναφέρει, την ώρα που παρακολουθούμε από απόσταση τις κινήσεις των παιδιών. Στον γονέα που πιθανόν να έχει ενδοιασμούς κατά πόσο θα επιτρέψει στο παιδί του να ασχοληθεί με την ιστιοπλοία ο κ. Σηφάκης είναι κατηγορηματικός: "Είναι ένα ασφαλές άθλημα γιατί υπάρχουν προπονητές που έχουν ασχοληθεί χρόνια και υπάρχουν όλα τα απαραίτητα σωστικά μέσα. Τα σκάφη είναι αβύθιστα ποτέ δεν έχει ακουστεί κάτι για ατύχημα. Ενα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει το παιδί είναι τα όρια του . Ένας άλλος μύθος είναι ότι είναι άθλημα για τους έχοντες. Στην πραγματικότητα είναι απο τα φηνότερα αθλήματα καθώς οι Ομίλοι παρέχουν τα πάντα. Το μόνο που αναλαμβανει ο γονιός είναι τα σωσίβια και οι στολές, ενώ η μηνιαία συνδρομή είνα 30 ευρώ".
Όσο για τα οφέλη για τα παιδιά έχουν να κάνουν τόσο και με τη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους όσο με την άσκηση. "Το παιδί εκτονώνει δημιουργικά την ένταση της εβδομάδας από τα μαθήματα, το σχολείο. Γυμνάζεται πολύ αλλά κάνει φιλίες, μαθαίνει να συνεργάζεται με τους άλλους. Παρόλο που είναι μοναχικό άθλημα η συνεργασία των παιδιών είναι απίστευτη μέσα στη θάλασσα. Το ένα παιδί αποκτά πολύ μεγαλη υπευθυνότητα . Μας ενδιαφέρει το παιδί να είναι γεμάτο εμπεριίες αλλά και να φεύγει με το χαμόγελο . Είμαστε από τους πιο προνομιούχους Ομίλους στην Ελλάδa διότι έχουμε πολύ καλές εγκαταστάσεις και οι άνθρωποι του ΝΟΧ μας προσφέρουν τα πάντα" καταλήγει.




Iστιοπλοικός Ομιλος Χανίων





Μέσα στο Νεώριο του Moro, επικρατεί αναβρασμός. Οι μικροί ιστιοπλόοι των σκαφών Optimist, αλλά και οι μεγαλύτεροι των Laser, όλοι αθλητές του Ιστιοπλοικού δένουν πανιά, βγάζουν έξω σκάφη, προετοιμάζονται για την έξοδο στα ανοικτά. Η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη και οι εκπαιδευόμενοι θα μείνουν εντός του λιμανιού. Αυτό βέβαια δεν τους εμποδίζει να δείξουν τις ικανότητες τους. Περνούν με δεξιοτεχνία ανάμεσα στις σημαδοόυρες και φτάνουν μέχρι την είσοδο του λιμανιού και επιστρέφουν. Τουρίστες απαθανατίζουν τις κινήσεις τους με τις φωτογραφικές μηχανές, ενώ στα σκάφη είναι στραμμένα και τα βλέμματα των ντόπιων.
"Ξεκίνησα την ιστιοπλοία πριν από 3 χρόνια. Μου το πρότεινε ο πατέρας μου που είχε ασχοληθεί στο παρελθόν. Ηλθα την πρώτη μέρα και από τότε έμεινα" μας λέει
Δήμητρα Χριστοφορίδη, λίγο πριν ξεκινήσει την προπόνηση της . Για την έφηβη κοπέλα "η επαφή με τη θάλασσα είναι ξεχωριστή, όπως επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι μαθαίνεις να επιβιώνεις και να αυτονομείσαι. "
Με τη μητέρα της ιστιοπλόο η Ναταλία Νίλσεν δεν θα μπορούσε παρά να ασχοληθεί επίσης με το άθλημα. "Η εμπειρία είναι μοναδική για όποιον μπορέσει να τη ζήσει. Πραγματικά αξίζε τον κόπο να ασχοληθεί με το άθλημα καθώς αποκτάς αυτοπεποίηθηση" δηλώνει η μικρή αθλήτρια.
Δραστήριος και ενεργητικός, όση ώρα παραμένουμε στο Νεώριο του Μoro από όπου εξορμούν οι μικροί ιστιοπλόοι, ο Οδυσσέας Μάμαλης προετοιμάζει το σκάφος του για την έξοδο του στο λιμάνι. "Ασχολούμαι 4 χρόνια με την ιστιοπλοία. H ιστιοπλοία δεν είναι μόνο άθλημα, είναι και διασκέδαση. Οταν είσαι μέσα στο σκάφος μαθαίνεις πάρα πολλά πράγματα χρήσιμα για την καθημερινότητα, αποκτάς πολύ καλά αντανακλαστικά, γυμνάζεις όλο το σώμα, μαθαίνεις τους ανέμους, πως λειτουργούν τα στοιχεία της φύσης" μας λέει. Θυμάται την πρώτη του "τούμπα" μέσα στο νερό, αλλά την έγκαιρη παρέμβαση του προπονητή του και το δικό του πάθος να συνεχίσει το ταξίδι του. "Θα θελα να ασχοληθώ και στο μέλλον, με τα ακόμα μεγαλύτερα σκάφη" τονίζει.
Μόλις 1 χρόνο ιστιοπλόος ο Σπύρος Νικολακάκης δηλώνει ήδη πως έχει μάθει πολλά καινούργια πράγματα, ενώ ο Γιώργος Λαμπρινάκης που ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια μας επισημαίνει πως "το άθλημα είναι πραγματικά ξεχωριστό. Το ότι προσπαθείς να κινηθείς με τον άνεμο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό". Μόλις 9 μήνες ιστιοπλόος ο Πέτρος Μάρας δηλώνει ενθουσιασμένος από την μέχρι τώρα γεύση που έχει πάρει από το άθλημα. "Και μόνο ότι είμαστε μέσα στη θάλασσα για μένα αρκεί. Το άθλημα είναι ασφαλέστατο" αναφέρει.
"ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΩΡΙΜΑΖΟΥΝ"
"Φέρνουμε τα παιδιά σιγά-σιγά σε επαφή με τη θάλασσα. Πρέπει πρώτα να μάθει πως θα προετοιμάζεται ο ίδιος και το σκάφος. Δεν υπάρχει καμία πίεση. Αυτό κάνει την ενασχόληση με την ιστιοπλοία πραγματικά πολύ ευχάριστει για τα παιδιά" τονίζει ο Βασίλης Πολίτης, προπονητής του ΙΟΧ. Η εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας είναι απαραίτητη, αλλά ακόμα και σε πτώση στη θάλασσα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα καθώς υπάρχει όλη η απαραίτητη εκπαίδευση ώστε το σκάφος να επανέλθει στη θέση του και ο κυβερνήτης πάνω σε αυτό.
"Είναι ένα σπορ με πολλές ιδιατερότητες που σε επηρεάζουν ως άνθρωπο και ως χαρακτήρα. Πρέπει να πάρεις άμεσα αποφάσεις, να σκεφθείς γρήγορα" δηλώνει ο προπονητής, που συμπληρώνει πως "μετά από ενασχόληση με την ιστιοπλοία με μια τριετία αντιλαμβάνεσε και εσύ και οι γονείς πως τα παιδιά γίνονται άντρες και γυναίκες. Επίσης δίνεται η ευκαιρία να ασχοληθούν και με τους αγώνες, να συμμετέχουν σε σημαντικά αθλητικά γεγονότα και να κερδίσουν μετάλλια όπως έχουν κάνει πολλοί αθλητές μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου